Gravidă și sportivă? Ei, nici chiar așa… Deși s-au mai văzut destule cazuri. Noi ne referim la lucruri ceva mai simple: exerciții recomandate în sarcină. Fizice, desigur, doar nu de matematică!

 

Exercițiile fizice obișnuit practicate în timpul sarcinii pot îmbunătăți sănătatea. De asemenea, pot reduce riscul creșterii excesive în greutate și al durerilor de spate. Ba mai pot rezolva problemele de tranzit intestinal lent și de somn. Dacă mai adăugăm și faptul că tot ele pot ușura și nașterea, imediat veți fi interesate ce exerciții recomandate în sarcină știm noi. Citiți în continuare și le veți ști și voi.

Exerciții recomandate în sarcină

Înainte de a vă apuca de practicarea lor, cel mai bine este să discutați cu medicul care vă supraveghează sarcina. Așa este corect. Dacă ai practicat mișcarea fizică și înainte de a rămâne însărcinată, discuția ar trebui să aibă loc pe marginea dozării efortului în funcție de vârsta gestațională. Și – la fel de important – ar trebui să ți se pună în vedere… când să te oprești. În caz că ai un avânt prea mare…

Mersul pe jos

Dacă nivelul tău de activitate fizică înainte de instalarea sarcinii era unul scăzut, plimbările în pas alert sunt o bună modalitate de debut. Acestea îți vor oferi un antrenament cardiovascular, însă fără un impact prea mare asupra genunchilor și gleznelor. Avantajul este acela că pentru plimbări nu ai nevoie de echipament special. Si că te poți plimba pe unde vrei.
Pe măsură ce sarcina progresează, centrul tău de greutate se va schimba și îți vei putea pierde ceva din echilibru și coordonare. De aceea se recomandă să alegi suprafețele netede, să eviți terenurile denivelate și să porți încălțăminte de susținere.

Înotul

Înotul și exercițiile fizice în apă sunt o bună metodă de a face mișcare fără să existe presiune pe articulații. Flotabilitatea oferită de apă te poate ajuta să nu îți simți greutatea corpului. Din ce în ce mai mare… Folosește balustrada pentru a te echilibra atunci când intri în apă și pentru a preveni alunecarea. Evită scufundările sau săriturile, deoarece ți-ar putea fi afectat abdomenul. Evită bazinele cu apă prea caldă, băile cu aburi, cada cu hidromasaj și sauna, pentru a reduce riscul de supraîncălzire.

Ciclismul staționar

Mersul pe o bicicletă staționară este bun pentru că ajută la creșterea ritmului cardiac fără a pune prea mult stres pe articulații. Bicicleta ajută la susținerea greutății corporale și, deoarece este staționară, riscul de cădere este scăzut. Mai târziu în sarcină, un ghidon mai înalt poate fi mai confortabil.

Yoga

Cursurile de yoga prenatale ajută la menținerea flexibilității, întărește mușchii, stimulează circulația sângelui și relaxează. Acestea pot contribui, de asemenea, la menținerea unei tensiuni arteriale optime în timpul sarcinii.
Tehnicile învățate la cursul de yoga te mai pot ajuta să-ți menții calmul și autocontrolul în timpul travaliului. Pe măsură ce sarcina progresează, evită pozițiile care te-ar putea dezechilibra. Din al doilea trimestru este mai bine să eviți și pozițiile care implică culcare pe abdomen sau pe spate. Poziția pe spate poate determina greutatea fătului și a uterului să pună presiune pe vene și pe arterele majore și să scadă fluxul de sânge către inimă.

My title page contents