Vergeturile în timpul sarcinii nu sunt niște fenomene stranii.

De ce se teme o viitoare mămică cel mai tare? De îngrășare și de vergeturile apărute în timpul sarcinii. Culmea, între cele două există cumva și o legătură. Dacă în primul caz lucrurile nu pot rămâne pe loc, în al doilea măcar se poate interveni, cât de cât.

 

Vergeturile în timpul sarcinii nu sunt niște fenomene stranii. Sunt chiar foarte obișnuite, fiind prezente la mai mult de jumătate dintre gravide. Acestea tind să se dezvolte cel mai rapid în ultimul trimestru, atunci când există cea mai mare creștere a copilului. Dar asta nu înseamnă că numai abdomenul este expus, ci și alte zone.

Vergeturile apărute în timpul sarcinii

Femeia însărcinată se dezvoltă, și se tot dezvoltă. Dar pielea nu prea poate ține pasul cu această… expandare. Are și ea o limită a elasticității… Când limita este întrecută, țesutul conjunctiv se rupe și așa apar vergeturile. La început acestea au o culoare de la roz spre violaceu, în timp căpătând un aspect alb-sidefat. Pot apărea oriunde pe corp, însă mai expuse sunt zonele în care există grăsime (sâni, fese, abdomen, șolduri, coapse). Nu-i exclus să fie întâlnite, însă, și pe partea inferioară a spatelui sau pe părțile lui laterale.
Nu există o evoluție standard a vergeturilor, cum nu există nici evoluție standard a sarcinii. Fiecare femeie este diferită, fiecare sarcină este diferită. Cu toate acestea, un control al greutății este în general binevenit. Adică ne îngrășăm, dar nu exagerăm!

Cum ajuți pielea să nu cedeze vergeturilor

  1. O hidratare corespunzătoare va ajuta pielea să rămână suplă. Minim opt pahare de apă pe zi. Dacă depășești această cantitate nu putem decât să te felicităm! Dacă îți este greu să bei atâta apă, completează cu supe, ciorbe, ceai, lapte sau fructe zemoase.
  2. Unele alimente au o contribuție semnificativă pentru aspectul pielii, cel dintâi fiind peștele gras (macrou, somon) datorită conținutului său de acizi grași Omega-3. De folos pielii mai sunt antioxidanții (în fructele roșii, cartofi dulci, broccoli, fasole roșie, anghinare, ciocolată neagră), zincul (în carne roșie, spanac, nuci, cereale). Nu uita de bogăția de vitamine din fructe, legume verzi, lactate, ficat.
  3. Chiar dacă cercetările nu sunt încă încheiate, se pare că există o legătură între deficitul de vitamina D din organism și apariția vergeturilor. Laptele, peștele, cerealele și plimbările la soare sunt surse naturale de vitamina D.
  4. Masajul cu creme hidratante care conțin unt de shea, aloe sau vitamina E este una dintre cele mai eficiente metode de prevenire a apariției vergeturilor.

Remedii (foarte) naturale

Dacă te numeri printre persoanele care nu prea sunt încântate de folosirea cremelor din comerț, poți încerca să ții vergeturile „la respect” cu unele produse mai mult sau mai puțin… alimentare. De exemplu uleiul de măsline. Conține vitamina E și antioxidanți și poate fi utilizat atât ca o soluție preventivă, cât și ca remediu pentru vergeturi. Pentru cele mai bune rezultate alege ulei de măsline extravirgin. După duș, masează zona afectată și așteaptă ca uleiul să intre în piele pentru a-i fi complet absorbite substanțele nutritive. Uleiul de măsline ajută și la calmarea mâncărimilor pielii, care apar din cauza întinderii acesteia.
La fel și uleiul de cocos, este un foarte bun hidratant, este absorbit profund și rapid de piele, conținând acizi grași care contribuie la sănătatea acesteia.
În sfârșit, aloe vera. Gelul acestei plante conține enzime, vitamine, minerale și acizi grași. Acestea ajută procesul de vindecare al pielii și împiedică apariția vergeturilor. Taie o frunză de aloe vera și masează cu gelul din ea, de două ori pe zi.

My title page contents