Cât te îngrași în sarcină?

Confirmarea sarcinii mult așteptate și dorite aduce, pentru multe viitoare mame, și multe întrebări, cea a kilogramelor pe care le vor acumula situându-se pe un loc fruntaș. Cât te îngrași în sarcină?

 

Există un anumit număr de kilograme pe care o gravidă le poate acumula în sarcină? Greu de spus, specialiștii spunând că nu există, de fapt, un număr ideal de kilograme în sarcină pentru că acesta depinde, de fapt, de greutatea pe care femeia o are înainte de confirmarea sarcinii, dar și de vârsta ei și de condiția de sănătate.

Cât te îngrași în sarcină?

Există riscuri și când acumulezi prea multe kilograme, dar și atunci când iei în greutate prea puțin. Prea multe kilograme în sarcină pot echivala cu risc de diabet gestațional, hipertensiune și diverse complicații în timpul travaliului și al nașterii. Prea puține kilograme acumulate pot duce la o greutate mică a copilului și la naștere prematură.

Există un număr standard de kilograme?

O femeie considerată normală din punct de vedere al greutății poate lua între 11-15 kg în timpul sarcinii. Dar pentru a afla care este numărul kilogramelor pe care ar fi bine să le ia fără a avea alte probleme medicale, trebuie să afle care este indicele de masă corporală. Acesta se află simplu, din raportul dintre greutate (kg)/înălțime (m)2. Spre exemplificare, o femeie cu greutatea de 55 kg și înălțime de 1,65 m, are un IMC de 55/(1,65 x 1,65) = 55/2,7225 = 20,2.

Care e indicele?

Un indice sub 18,5 echivalează  cu subponderabilitate. Indicele cuprins între 18,5 și 24,9 indică o greutate normală, iar valoarea indecelui între 25 și 29,9 indică supraponderabilitate, iar peste 30, vorbim despre obezitate.

 

Tabel cu cifre

IMC în sarcină Nr de kilograme acumulate în sarcină
<18,5 – gravidă subponderală 13-18
18,5-24,9 – gravidă normală 11-15

 

25-29,9 – gravidă supraponderală 7-11
>30 – gravidă obeză 5-9

 

Semnale de alarmă sunt atunci când gravida acumulează mai mult de 1,5 kg pe săptămână – în al doilea trimestru și mai mult de un kilogram – în ultimul trimestru, ceea ce pot fi indicii de preeclamsie (hipertensiune arterială și concentrație de proteine în urină după săptămâna 20), caz în care este necesară prezentarea la medicul care urmărește sarcina.

Calitatea hranei

În sarcină, este important de știut că nu cantitatea de hrană este importantă ci, mai mult, diversitatea și calitatea acesteia. În cele nouă luni, gravida nu trebuie să mănânce cât doi, ci mai bine și mai sănătos. Legumele, fructele, cerealele, carnea și ouăle bine pregătite termic, laptele și produsele lactate pasteurizate fac parte din alimentația pe care o gravidă ar trebui s-o aibă. La celălalt pol se situează alimentele procesate, de tip junk-food, alcoolul, cafeaua în cantități excesive, alimentele cu conținut mare de zahăr, dar și cele afumate sau crud-uscate.

O sarcină mai ușor

O creștere treptată a greutății, atent monitorizată, echivalează cu o sarcină ușoară și cu o naștere pe măsură. Pe lângă alimentația foarte importantă pe durata sarcinii și exercițiile fizice, mișcarea au un rol foarte important pentru menținerea unei greutăți optime. Dacă nu există contraindicații medicale, orice formă de mișcare – alergare ușoară în primele luni de sarcină, pilates, yoga, mers pe jos, înot în ape liniștite – este benefică atât în timpul celor nouă luni, cât și după, când se dorește revenirea cât mai ușoară și curând la forma de dinaintea sarcinii.

 

 

My title page contents