Icterul neonatal: ce este, de ce apare și cum se tratează?

Icterul neonatal: ce este, de ce apare și cum se tratează? Icterul neonatal nu este neobișnuit la copiii abia născuți. În cele mai multe cazuri, este vorba de un icter fiziologic. În timp ce în unele cazuri poate fi cauzat de laptele matern sau poate deveni patologic. Să aflăm împreună care sunt cauzele și diferitele tipuri de tratament la nou-născuți.

Icterul neonatal se manifestă prin colorația în nuanțe de galben a sclerelor (albul ochilor), a mucoaselor si a tegumentelor nou-născutului. În cele mai multe cazuri, nu prezintă un semn de îngrijorare. În primele zile de viață, icterul poate fi complet fiziologic, destinat să dispară într-un timp scurt. Totodată, poate fi un factor pozitiv pentru nou-născut datorită acțiunii sale antioxidante. Atunci când icterul la un nou-născut devine patologic se va recomanda un tratament specific.

Să aflăm împreună caracteristicile icterului neonatal, când este patologic sau derivat din laptele matern!

Icterul neonatal: Când este fiziologic?

Așa cum am amintit deja, icterul poate fi pur și simplu fiziologic și destinat să dispară singur în primele zile de viață ale copilului. Acest tip de icter tinde să apară la 24 de ore după naștere. În general, între a doua și a treia zi de viață. Are niveluri constante de bilirubină, ale căror valori nu cresc așa cum se întâmplă în cazurile patologice și nu depășesc limitele stabilite.

Icterul fiziologic nu durează mai mult de 10 zile la sugarii născuți la termen, 15 zile la copiii prematuri și afectează aproximativ 60% dintre sugarii din prima categorie și 80% dintre cei din a doua categorie.

Cauzele nivelurilor ridicate de bilirubină care provoacă icter la sugari

Icterul neonatal este cauzat de nivelurile ridicate de bilirubină din sânge. Aceasta este o substanță derivată din metabolismul hemoglobinei care este prezentă în celulele roșii din sânge. Când bilirubina depășește un anumit nivel (adică 3 miligrame pe decilitru), culoarea galbenă clasică apare pe față, sclere și, mai târziu, pe întregul trunchi și membre.

Icterul apare dacă există o încărcare crescută a bilirubinei pe ficat și / sau o întârziere a ficatului însuși în eliminarea bilirubinei. Această întârziere este cauzată, de obicei, de faptul că sugarul nu a dezvoltat complet metabolismul pentru eliminarea acestei substanțe. Nu este o coincidență că icterul este mai frecvent la sugarii prematuri.

În plus, nu trebuie trecute cu vederea posibilele elemente predispozante. De exemplu, dacă mama a suferit de diabet în timpul sarcinii sau dacă nașterea a fost indusă.

Icter provocat de laptele matern

Un anumit tip de icter neonatal este cel legat de laptele matern. De altfel, acesta se numește „icter al laptelui matern”. Apare atunci când nivelul bilirubinei crește după 4-5 zile de viață, timp în care bebelușul este alăptat de mamă.

În aceste cazuri, nou-născutul trebuie considerat sănătos, deși acest icter poate dura până la 12 săptămâni. Acesta ar fi cauzat de o substanță prezentă în laptele matern care ar crește reabsorbția bilirubinei din intestin. Aceasta este, totuși, o ipoteză care nu a fost încă pe deplin stabilită.

Dacă, pe de altă parte, pe lângă icter, în primele zile de viață, sugarul pierde și în greutate, ar putea fi pur și simplu o lipsă de nutriție. Situația va fi remediată atunci când copilul va reuși să se hrănească cu suficient lapte matern.

În general, icterul din laptele matern trebuie considerat fiziologic. Prin urmare, nu este nevoie de niciun tratament, ci doar de puțină răbdare. Pielea va reveni la culoarea normală. Desigur, nivelurile bilirubinei trebuie menținute sub supraveghere medicală, dar alăptarea nu trebuie suspendată deloc.

Icterul la nou-născuți: Când devine patologic?

În cazuri mai puțin frecvente, icterul neonatal poate fi patologic. Acest lucru se poate întâmpla din diferite motive. Cea mai frecventă apare atunci când bilirubina indirectă crește datorită așa-numitei „incompatibilități a factorului Rh” (adică dacă sângele mamei este Rh negativ și sângele copilului este Rh pozitiv) sau „incompatibilitatea grupului sanguin AB0″ (mama cu sânge din grupa zero și copilul cu grupa de sânge A sau B). Când apar aceste cazuri, mama produce anticorpi care se leagă de celulele roșii din sânge ale copilului și le determină să fie distruse, determinând creșterea nivelului bilirubinei.

În prezent, aceste cazuri apar mai rar, deoarece mama ia anticorpi specifici după prima sarcină tocmai pentru a evita aceste incompatibilități în cele ulterioare.

Alte cauze care pot provoca icter neonatal includ anomalii congenitale ale celulelor roșii din sânge, infecții, boli genetice rare, policitemie, lipsa enzimelor specifice, hipotiroidism congenital și altele. Toate acestea vor putea fi constatate prin efectuarea testele necesare.

Cum poate fi tratat icterul neonatal patologic?

Odată ce cauzele icterului neonatal patologic au fost stabilite, trebuie efectuat un tratament specific pentru a preveni problemele de creștere a copilului. Medicul poate alege să continue cu fototerapia, care constă în supunerea nou-născutului la un fascicul de lumină care ajută la degradarea bilirubinei, facilitând eliminarea.

Dacă fototerapia nu dă rezultatele dorite, se poate utiliza așa-numita „transfuzie de sânge”. Cu o transfuzie de sânge de la donatori Rh-negativi din grupa 0, copilul va putea elimina excesul de bilirubină și o mare parte din celulele roșii din sânge afectate de anticorpii materni.

My title page contents