Copiii la schi. Care e vârsta potrivită pentru a începe să schieze?

Copiii la schi. Care e vârsta potrivită pentru a începe să schieze? Sunt mulți părinți care își pun această întrebare. Schiul pentru copii este un sport complet, care ajută nu numai fizic, ci și moral la creșterea copilului. Între 8 și 12 ani este vârsta de aur pentru învățarea tehnicii. 

În general, copiii pot începe să schieze la vârsta de patru sau cinci ani, în funcție de abilitățile cognitive și motorii. Acestea din urmă sunt influențate de dezvoltarea corpului, adică înălțimea, greutatea, mușchii și capacitatea de a folosi energia, deci forța, viteza și rezistența.

Abilitățile cognitive, pe de altă parte, sunt puterea de a gestiona emoțiile și de a relaționa pozitiv cu ceilalți și cu mediul. Toate acestea evoluează nu numai odată cu vârsta, ci și cu tipul de experiențe trăite.

La ce vârstă ar trebui să înceapă copiii să schieze? Ce spun campionii și pediatrii?

Când este cel mai bun moment pentru a înscrie copiii la schi? La 3, 5 ani sau mai târziu?

Dorința de a-i vedea pe cei mici pe schiuri poate fi puternică, dar, înainte de a face alegeri pripite, specialiștii susțin că este important ca părinții să țină cont de mai multe aspecte, printre care, cu siguranță, distracția, coordonarea și interesul copilului.

Inițierea în lumea schiului trebuie să aibă loc într-un mod jucăuș; fiecare copil are propriile caracteristici și preferințe.

Potrivit experților în domeniu, așa cum am amintit deja, vârsta ideală pentru a începe schiatul este în jur de 4-5 ani. Este perioada în care copiii, pe lângă distracție, pot avea și o coordonare motorie adecvată. Astfel încât pot învăța mișcările precise tipice tehnicilor de schi. Însă, dacă copilul tău are înclinație spre acest domeniu, specialiștii spun că acesta poate începe să schieze chiar și de la vârsta de 3 ani, dar într-un mod diferit.

Desigur, în această etapă, predarea se va baza aproape exclusiv pe principiul „imitației”. Copiii vor învăța să schieze simulând mișcările instructorului și cel mai bine este ca abia de la vârsta de 8 ani să se introducă concepte abstracte și teoretice.

Așadar, este greșit ca un copil să înceapă să schieze la 2 sau 3 ani?

Specialiștii ne asigură că acest lucru nu poate fi catalogat corect sau greșit.

Unii campioni de schi au fost introduși în acest sport de la o vârstă fragedă. Copiii de aproximativ 3 ani pot găsi cu siguranță interes pentru zăpadă.

La această vârstă, este important să se evite așteptarea copiilor de a învăța tehnici de schi; abilitățile lor de coordonare nu sunt încă pe deplin dezvoltate, iar durata atenției este de aproximativ 20 de minute la un moment dat.

Primul sfat din partea experților este să înscrieți copiii la schi numai dacă se simt confortabil pe zăpadă și fără a-i forța.

Copiii la schi. Alegerea primului echipament de schi

O atenție deosebită atunci când copilul începe cursul de schi trebuie acordată echipamentului. Pentru ca un copil să înceapă să învețe să schieze în siguranță și să se simtă confortabil, este important să aibă îmbrăcămintea de schi potrivită și echipamentul potrivit.

Nu acorda atenție capriciilor sau sfaturilor din auzite, ci caută întotdeauna pentru copilul tău siguranță, confort și fiabilitate.

Iată câteva sfaturi:

De preferat să cumperi pentru copilul tău (și nu numai) doar haine confortabile și respirabile. Acestea trebuie să-l protejeze pe micuț de frig și umiditate. De asemenea, să-i permită să se miște fără să se simtă constrâns. Un copil care se simte uscat și confortabil învață mult mai cu plăcere să schieze.

Evită să-l îmbraci cu echipament „împrumutat” sau primit „cadou”. Un astfel de echipament poate avea o dimensiune greșită sau poate să nu garanteze o siguranță adecvată (deoarece este uzat).

Cumpără schiuri, legături și echipamente de siguranță (cum ar fi căști de schi) bazându-te numai pe mărcile garantate din sector. Siguranța este un detaliu care trebuie evaluat cu atenție.

În concluzie:

Schiatul trebuie experimentat ca distracție, ca un moment de bucurie și socializare. În plus, înainte de a începe cu adevărat cursurile unei școli de schi, este important să se ia în considerare aptitudinile copiilor.

My title page contents