De ce este importantă protecția UV la copii? Ce măsuri să iei?

De ce este importantă protecția UV la copii?

De ce este importantă protecția UV? –  Expunerea la soare, în aer liber, generează o senzație de bine, stimulează sistemul imunitar și promovează producția de vitamina D, esențială pentru dezvoltarea și metabolismul oaselor și dinților. În plus, potrivit unor cercetări recente aceasta are efecte pozitive importante și asupra eficienței sistemului imunitar. Dar, expunerea excesivă și neprotejată poate provoca leziuni ale pielii, inclusiv dezvoltarea de tumori.

Copiii sunt expuși în mod deosebit la efectele nocive ale soarelui

Specialiștii avertizează: Copiii, în special cei mici, sunt expuși în mod deosebit la efectele nocive ale razelor UV, deoarece stratul cornos superficial al pielii este mai subțire, iar producția de melanină este mai mică și pielea se deshidratează mai repede. Aceasta favorizează arsurile solare și pătrunderea profundă a radiațiilor UV și, prin urmare, efectele mutagene (adică cauza mutațiilor ADN precanceroase) asupra celulelor straturilor mai profunde ale epidermei. Efectul nociv al soarelui se manfestă și asupra ochilor și asupra pielii delicate a pleoapelor. De aceea, aceste zone trebuie protejate cu o atenție deosebită de radiațiile solare.

Ce legătură există între fototip și protecția naturală?

Protectia naturală împotriva razelor UV este asigurată de melanină, un pigment al pielii produs de celulele pielii numite melanocite. Expunerea la soare stimulează producerea de melanină, rezultând bronzul (adică culoarea mai închisă a pielii), care are rolul de a o proteja de radiațiile solare.

Gradul de protecție naturală a pielii de actiunea nocivă a soarelui depinde de fototip. Scala Fitzpatrick (numită după dermatologul american care a creat-o) include 6 fototipuri de piele:

  • tip I: piele albă, păr roșu sau blond, ochi albaștri, pistrui; se arde mereu și nu se bronzează niciodată;
  • tip II: piele albă, păr roșu sau blond, ochi albaștri, verzi sau căprui; adesea suferă arsuri, rar se bronzează;
  • tip III: piele de culoare crem, ochi de orice culoare; uneori se arde, și se bronzează încet;
  • tip IV: culoare maro mediteranean; rar se arde, și se bronzează ușor;
  • tip V: ten închis la culoare – asiatică; foarte rar se arde și se bronzează ușor;
  • tip VI: piele neagră; nu se arde niciodată și se bronzează foarte ușor.

În special, pielea fototipului I, cu păr roșu și pistrui produce un tip de melanină numită feomelanină, mult mai puțin eficientă în protejarea împotriva razelor UV decât alte fototipuri, care produc un tip de melanină numit eumelanină.

Evită soarele în mijlocul zilei

Una dintre cele mai simple și mai eficiente modalități de a reduce expunerea pielii copiilor la razele UV este evitarea soarelui atunci când radiația este cea mai puternică între orele 11 și 15. Pielea copiilor arde mai repede în acest moment al zilei. Programând activități în aer liber înainte de ora 11 și după ora 15 și rămânând la umbră în mijlocul zilei, expunerea copiilor la UV poate fi redusă cu mai mult de 60%.

În primul an de viață, trebuie evitată expunerea directă a copiilor la soare. Acest lucru va reduce problemele asociate cu razele ultraviolete la vârsta adultă.

De ce este importantă protecția UV? Reguli pentru protejarea copilul de soare

Este important de știut că regulile de protecție se aplică în toate ocaziile în care copilul este expus la soare, dar cu atât mai mult vara. În ​​acest anotimp intensitatea radiației solare este mai mare și copilul este expus mai mult razelor solare.

  • Evită expunerea directă la soare a copiilor mai mici de 6 luni;
  • Evită expunerea la soare între orele 10 și 16;
  • Alege pe cat posibil umbra în plin soare și, în orice caz, zone și medii în care este posibil să te adăpostești la umbră. Folosește un cort protejat împotriva UV pentru a lăsa copilul să se odihnească în aer curat;
  • Pune copilul să poarte o pălărie cu boruri largi;
  • Folosește tricouri sau cămăși cu mânecă lungă, cu decolteu, de preferință închise la culoare, din bumbac, in sau mătase, chiar și atunci când copilul face baie;

Alternativ, pot fi folosite articole de îmbrăcăminte din lycra, special gândite pentru a proteja împotriva razelor UV. Acestea trebuie să aibă menționat pe etichetă factorul UPF (Ultraviolet Protection Factor, adică la fel ca factorul SPF al cremelor solare), gradul de protecție pe care îl garantează. În orice caz, acestea nu trebuie folosite ca înlocuitori pentru cremele de protecție.

Aplică creme protecție solară UVB (SPF 50+), care protejează și împotriva razelor UVA, cu filtru exclusiv fizic, dacă copilul are pielea atopică sau hipersensibilă sau încă nu a împlinit 1 an, special conceput pentru bebeluși și rezistent la apă.

Protejează ochii copiilor cu ochelari de protecție cu filtre UVB și UVA.

 

My title page contents