Cum să previi răcelile la copiii mici? Sfaturi de ajutor

Cum să previi răcelile la copiii mici? A sosit toamna, a început sezonul răcelilor, iar copiilor a început să le curgă nasul. Ba chiar unii dintre aceștia au experimentat deja episoade de otită și dureri de gât. O modalitate ușoară de a preveni și trata răcelile este de a păstra fosele nazale curate. Un obicei sănătos constă în efectuarea spălărilor nazale cu soluții saline speciale calde, care permit eliminarea atât a mucusului, cât și a oricăror alergeni.

 

În cazul copiilor, spălarea nazală urmărește eliberarea nasului de secreții, pentru a evita stagnarea mucusului care poate duce la infecții bacteriene responsabile de sinuzită și otită. Pentru decongestionarea membranelor mucoase și, în consecință, pentru a facilita respirația bebelușului și pentru a-l scuti de disconfortul respirației dificile.

Cum să faci spălări nazale pentru bebeluși

Este foarte important ca acest tratament să fie făcut acasă, zilnic. Este un remediu util pentru a avea copii sănătoși, dar practica poate fi slab tolerată de cei mici, deoarece este deranjantă și invazivă. Totuși, dacă este practicată corect, spălarea nazală poate fi tolerată de cel mic. Adică soluția să fie încălzită anterior, injectată în nară lent, cu presiune continuă și constantă. Atenție! Dacă soluția injectată coboară pe gât, aceasta poate provoca disconfort și o senzație de sufocare. Astfel că, cel mic va deveni agitat și nu vei mai putea continua tratamentul de curățare.

După spălare, este bine să fie suflat nasul (sau aspirat în cazul bebelușilor) pentru a ajuta la drenarea mucusului.

Cum să previi răcelile la copiii mici? Iată câteva sfaturi de ajutor:

Eșarfă pe nas

Aerul rece și poluat este foarte iritant pentru mucoasa respiratorie. Prin urmare, este recomandabil să-i pui copilului mic o eșarfă în fața gurii și nasului în zilele mai reci.

Fără suzetă

Sugarii și copiii care folosesc suzete timp de multe ore pe zi, sunt mai predispuși să aibă episoade de otită medie. Aceasta deoarece mișcarea de supt determină creșterea secrețiilor de la nazofaringe la ureche. La copiii mai mari trebuie evitată utilizarea sticlelor cu capace care au sistem de tras/împins.

Umidificarea mediului

Condițiile de mediu optime pentru bunăstarea căilor respiratorii superioare (cu excepția cazului de alergie la mucegaiuri) constau într-o temperatură de aproximativ 18-20° C și o umiditate de aproximativ 45-55% (care trebuie măsurată). Dacă mediul este uscat, este recomandat să folosești un umidificator cu ultrasunete care furnizează abur rece și nu congestionează membranele mucoase.

Poziția în somn

O pernă sub saltea previne stagnarea secrețiilor în nazofaringe.

Fără fum de țigară

Fumul de țigară irită mucoasa respiratorie și îi blochează mecanismele de apărare, în special transportul mucociliar. Fumul rămâne mult timp în camere și impregnează țesăturile, în ciuda ventilației camerelor. Nu fumați niciodată în medii (acasă, mașină etc.) unde copiii urmează să stea, chiar și după ceva timp.

My title page contents