Ce trebuie să știi despre căderea părului la copii: sfaturi și soluții practice

căderea părului la copii

Căderea părului la copii poate fi o problemă dermatologică sau pur si simplu poate apărea din cauze simple, precum lipsa de atenție la pieptănat sau strânsul agresiv în coadă. Descoperă principalele cauze și vezi cum le poți rezolva!

 

Pentru adulți, căderea părului este provocată de cauze precum stresul, problemelele dermatologice sau coafarea agresivă. Cum stă treaba în cazul copiilor? Ei bine, și la cei mici, cauzele sunt tot pe acolo, însă este bine să le tratezi cu seriozitate și atenție.

Pentru că am vrut să aflu de ce le cade părul copiilor și ce soluții personalizate există pentru aceștia, am cerut informații supliementare Antoanetei Stoican, membru în echipa creativă de Top Hairstiliști Wella Professionals.

Care sunt principalele cauze pentru căderea părului la copii?

Stresul, problemele dermatologice sau lipsa vitaminelor sunt principalii factori ce declanșează căderea părului la copii. „Acest fenomen afectează mai rar copiii, dar atunci când apare, acesta poate avea o cauză dermatologică (tinea capitis, alopecie areata, telogen effluvium). Tot așa, căderea părului poate fi cauzată de lipsa unor vitamine din corp, precum A, C sau D, sau din cauza emoțiilor, stresului, anxietate.” spune Antoaneta.

„Tinea capitis” este o ciupercă. Ea se prezintă sub forma unor zone rotunde sau ovale pe scalp, care se descuamează. În aceste zone, părul cade parțial. Cum se tratează? Desigur, cu produse antifungice sau cu medicamente pe care le recomandă medicul dermatolog.” explică Antoaneta Stoican.

Alopecia la copii

Alopecia areata are ca principala cauză imunitatea scăzută a copilului. „Și în cazul acesta, se recomandă creme și șampoane ce se dau pe zonele afectate. Dacă al tău copil suferă de această afecțiune,  vei vedea că părul îi cade total sau pe anumite zone, tot sub forma unor bănuți. De-a lungul anilor, aceaste afecțiuni pot apărea și dispărea.” spune Antoaneta Stoican, membru în echipa de Top Hairstiliști Wella Professionals.

Dacă vorbim despre telogen effluvium, Antoaneta ne explică: ”în acest caz, vorbim despre o reacție a corpului expus unui stres intens. Manifestarea cutanată apare la două luni dupa șocul inițial, iar până când părul va crește normal pot trece și până în 6 luni.”

Vitaminele și părul

Vitaminele joacă un rol important în viața copiilor și, se pare, că au efect și asupra sănătății părului. „Lipsa unor vitamine sau asimilarea lor poate reprezenta factori negativi în ceea ce privește creșterea nesănătoasă a părului copiilor.” spune Antoaneta.

Ce facem când observăm că apar problemele legate de căderea părului la copii?

Este important să fii atentă la mai multe semne care comunică starea de sănătatea a copilului tău. Căderea părului poate fi o problemă de ordin dermatologic, iar atunci, cel mai indicat este să ceri părerea unui medic. Acesta va investiga problemele celui mic, cauza și veți decide care este cel mai bun tratament.

„Dacă în ceea ce îi privește pe copiii tăi, părul le cade mai mult în anumite zone, e musai să vă prezentați rapid la un dermatolog. În funcție de afecțiunea depistată, e bine să știi că orice problemă poate fi rezolvată prin tratament naturist, cosmetic sau medicamentos.” explică Antoaneta Stoican.

Cum pieptănăm copiii pentru a nu le agresa părul?

Noi, adulții, reușim să ne agresăm ușor părul doar printr-o simplă pieptănare, agresivă. La copii e și mai și. Pentru că firele lor de păr sunt mai fine și mai fragile. „Părul copiiilor trebuie pieptănat zilnic, dimineața și seara, cu o perie din păr natural. Vă rog, stați deoparte de pieptene, care rupe cu ușurință firele.” recomandă Antoaneta.

4 Sfaturi pentru un păr sănătos la copii:

I-am cerut Antoanetei câteva sfaturi de îngrijire a părului la copii, dar și câteva trucuri pentru un păr strălucitor.

„ E bine să spălăm părul copiilor noștri de fiecare dată când vedem că este murdar și gras. Îi putem spăla o dată sau de doua ori pe săptămână.” recomandă Antoaneta. Apoi, e important să nu uitați că un păr sănătos are nevoie să fie tuns regulat. Vârfurile trebuie tunse ori de câte ori este nevoie.” adaugă specialistul. Pieptănatul nu trebuie să lipsească din viața copilui tău. Dimineața și seara.

Un alt argument important? Alimentația! Un păr strălucitor și sănătos are nevoie de proteine.

 

My title page contents