Cât ar trebui să stea un copil cu ochii în tabletă și la calculator. Tehnologia, un pericol pentru copii?

Copiii și tehnologia

Cât ar trebuie să stea un copil cu ochii în tabletă și la calculator este preocuparea specialiștilor. Accesul celor mici la tehnologie nu trebuie limitat, spun psihologii. Un lucru interzis aduce frustrare. Însă, un program se cere stabilit. O oră în fața unui ecran mic, zilnic, este suficient.

 

Studiile arată că un copil, în medie, petrece mai mult timp uitându-se la televizor, pe tabletă sau calculator, decât implicat în ​​alte activități. Copiii trebuie sa fie în contact cu tehnologia. Ei trebuie ajutați să înțeleagă pozițiile în care tabletele și calculatoarele nu afectează procesul de creștere.

Este recomandat ca până spre 20 de ani, când globii oculari își încetează creșterea, copiii să privească în ecrane cât mai mari. Televizorul în schimbul telefonului. Tableta în schimbul telefonului mic. Miopia poate crește dramatic în urma folosirii îndelungate a acestor dispozitive. E de preferat urmărirea unui film, în schimbul desenelor animate sau a jocurilor. Conform studiilor, o imagine foarte colorată, în mișcare, duce la creșterea miopiei. La fiecare oră petrecută în fața ecranului, este necesară o pauză de 10 minute! Copiii și adolescenții au mare nevoie de ochelari cu filtru blue-control.

Copiii și ecranele

Academia Americană de Pediatrie recomandă copiilor sub doi ani să nu se uite la televizor/computer. Pentru cei peste această vârstă recomandarea este ca vizionarea să fie pentru mai puțin de două ore pe zi. Din păcate, copiii sunt lipiți de ecran și dacă sunt forțați să se implice în alte activități, cel mai probabil, vor izbucni în plâns sau vor țipa.Toate abilitățile cognitive și fizice sunt implicate în timpul vizionării a ceea ce este pe ecran: corpul este pasiv, dar în tensiune și sistemul cardiovascular funcționează la maxim. În consecință, copilul se află într-o situație caracterizată de inactivitate și tensiune în același timp și ar putea avea repercusiuni din punct de vedere psihologic.

Pentru copiii de până la patru ani, vizionarea este una dintre cele mai intense experiențe ale zilei. Atenție: copiii foarte mici pot viziona doar desene animate! În ceea ce privește timpul petrecut în fața televizorului, este obligatoriu ca părinții să stabilească limite pentru copiii de toate vârstele. Idealul care trebuie respectat este acela de maxim o oră pe zi în timpul săptămânii și nu mai mult de două ore în timpul weekend-urilor. Și nu este suficientă teoria. Copilul trebuie să-i aibă ca model pe părinți. Dacă aceștia le interzic lor, dar ei continuă să stea cu orele la televizor, atunci copilul va fi confuz.

Copiii și Hi-Tech: Smartphones, tablete, computere și jocuri video

Ca și în cazul televizorului, și pentru toate celelalte dispozitive electronice, asociațiile pediatrice internaționale descurajează categoric folosirea lor sub doi ani. Folosirea excesivă a tabletelor, smartphone-urilor sau computerelor ar duce la pierderea concentrației și memoriei. La o capacitate mai scăzută de învățare și coordonare motorie, la o creștere a ticurilor și a comportamentelor repetitive. Expunerea la lumina dispozitivelor electronice are un efect asupra ritmurilor circadiene, responsabile pentru ciclul somn-trezire, prin reducerea eliberării melatoninei, a neurotransmițătorului de somn. Din acest motiv, se recomandă să nu folosiți niciun tip de dispozitiv electronic în pat, în ritualul de noapte bună, ca înlocuitor al cărții tradiționale.

My title page contents