Cum previi bruxismul si halitoza la copii

Bruxismul, respiratia urat mirositoare si sigilarea dintilor de lapte sunt cele 3 mari probleme pentru care parintii ajung cu juniorii in cabinetul stomatologului. Dr. Andra Custura (www.andrasmile.ro) iti spune ce ai de facut in aceste situatii.

Bruxismul (scrasnitul din dinti) reprezinta inclestarea sau macinarea dintilor. Intre 15% la 33% dintre copiii isi macina dinti, de obicei in doua momente cheie – cand apar dintii primari si atunci cand ies dintii permanenti.

Cel mai frecvent, copiii isi macina dintii in timpul somnului, mai degraba decat in timpul zilei. De ce se intampla asta? Sunt teorii care dau vina pe dintii aliniati in mod necorespunzator sau contactul neregulat intre dintii superioare si inferiori, boli si alte afectiuni medicale (cum ar fi deficiente nutritionale, alergii, tulburari endocrine), si factorii psihologici, inclusiv anxietate si de stres.

Ce se intampla cand copilul isi macina dintii? Apar dureri ale maxilarului, dar si dureri de cap si, evident, uzura dintilor.

Ce poti face?

  • Incearca sa minimizezi stresul copilului, mai ales chiar inainte de culcare.
  • Roaga-l sa faca exercitii de intindere pentru a relaxa muschii.
  • Asigura-te ca bea suficienta apa. Deshidratarea este un factor de risc pentru bruxism.
  • Mergi regulat la stomatolog pentru a monitoriza dintii copilului.
  • Asigura-te ca poarta coroana temporara sau gutiera recomandata de medic.

Ii miroase urat gura

Mirosul neplacut al gurii poate fi, in cazul copiilor, un semn al unei infectii sau al unei probleme medicale serioase, deci tratamentul trebuie inceput cat mai repede”, explica dr. Andra Custura.

Cel mai adesea cauza hialutozei este insa, pur si simplu, o igiena dentara deficitara: bacterii care se hranesc din saliva stagnanta, cariile dentare care nu au afectat inca pulpa si deci nu provoaca durere, ci doar respiratia urat mirositoare. Sinuzita acuta si cronica, faringita sau alergiile sunt si ele asociate cu respiratia urat mirositoare.

Ce sa faci

  • Invata-ti copilul sa se spele corect si frecvent pe dinti.
  • Invata-l sa foloseasca ata dentara (de cand dintii copilului se ating).
  • Obisnuieste-l sa faca gargara cu apa caldura, pentru a indeparta resturile de mancare.
  • Mergeti la stomatolog macar o data pe an.
Sigilarea – o metoda de preventie a cariilor

Pana la varsta de 19 ani, cariile dentare afecteaza aproape 70% din copiii din Romania.

Cariile netratate, pot provoca dureri si infectie. Poti preveni aparitia cariilor folosind sigilarea. Manopera e nedureroasa, dar foarte eficienta – explica dr. Andra Custura. Materialul de sigilare, aplicat pe suprafetele de mestecat ale dintilor – de obicei dintii din spate (premolarii si molarii) se leaga rapid in adanciturile naturale ale dintilor si formeaza un scut de protectie pe smaltul fiecarui dinte.

De ce se recomanda sigilarea?

Pentru ca periajul minutios si folosirea atei dentare nu pot elimina toate particulele alimentare si placa de pe suprafetele netede ale dintilor. Materialele de sigilare protejeaza aceste zone vulnerabile impotriva cariilor prin sigilarea dintilor contra placii si a produselor alimentare.

Se recomanda ca molarii si premolarii permanenti ai copiilor sa fie sigilati de indata ce apar. Sigilarea se recomanda, de asemenea si pentru dintii de lapte, daca acestia au adancituri mari. Dintii de lapte joaca un rol important in tinerea locului si a distantei corecte pentru cei permanenti si este important sa fie mentinuti sanatosi.

Sigilarea ofera o protectie fata de carii pe o perioada de pana la 10 ani, dar vizitele la stomatolog sunt importante, pentru a verifica daca sigilantii nu s-au ciobit/uzat.

Foto Shutterstock.com

My title page contents