Cum pot frații să-și influențeze viețile? 4 motive științifice pentru care merită să ai un frate sau o soră

Cum pot frații să-și influențeze viețile? 4 motive științifice pentru care merită să ai un frate sau o soră

Te-ai întrebat la un moment dat cum pot frații să-și influențeze viețile? Frații joacă un rol important în viața fiecăruia dintre noi, dar și în dezvoltarea noastră. Sunt prezenți în multe povești și legende pe care istoria ni le-a lăsat. Legătura dintre frați este importantă și pentru dezvoltarea cognitivă. Părinții își concentrează o mare parte dintre eforturile lor asupra familiei și educației copiilor lor, dar frații își influențează, de asemenea, reciproc, pozitiv sau negativ educația.

Diversele studii asupra legăturii dintre frați demonstrează importanța pe care această figură o are în viață și în dezvoltarea personală. La urma urmei, un frate este adesea acel punct de referință, acea sursă de cunoaștere și încredere care ne va însoți pentru cea mai mare parte a vieții noastre.

Frații și surorile își prelungesc viața reciproc

A avea un frate sau o soră este o adevărată binecuvântare. Conform unor cercetări științifice, frații ne extind viața (cu cel puțin șapte ani și jumătate), ne învață să avem grijă de noi înșine și, mai ales, să ne creștem starea de fericire. Conform cercetărilor Universității de Stat din Ohio, persoanele în vârstă care au un frate sau o soră încă în viață, au un moral mult mai ridicat decât ceilalți.

Cum pot frații să-și influențeze viețile? 4 motive științifice pentru care merită să ai un frate sau o soră

1. A avea un frate te învață să te împarți și să împarți

Dacă avem un frate sau o soră, dacă am crescut cu el/ea, am învățat să nu ne raportăm doar la noi, ci să știm că suntem doi sau mai mulți. Am învățat că există altcineva decât noi, că nu suntem unici. Că opiniile noastre nu sunt de neatins, că nu avem întotdeauna dreptate. Și, cel mai important, că totul poate fi împărțit între noi, frații: gustarea noastră, camera noastră, jucăriile noastre. Și atunci, pe măsură ce creștem, la fel și viața noastră. Dacă, de la o vârstă fragedă, înveți să te împarți și să împarți, vei deveni mai dezinteresat ca adult.

Acest lucru este confirmat de știință: conform cercetărilor, publicat în Journal of Research on Adolescence, a avea un frate sau o soră îi ajută pe copii să dezvolte empatie. Savanții au analizat relațiile de frați în peste 300 de familii și au remarcat că „cei care au o relație bună cu sora sau fratele lor vor fi mai dezinteresați ca adolescenți”.

2. Frații îți prelungesc viața (cu cel puțin 7 ani și jumătate)

A avea un frate sau o soră are și un alt avantaj: îți extinde viața. Conform unei cercetări publicate în jurnalul PLOS Medicine, cei care au relații sociale slabe riscă să moară cu cel puțin 7 ani și jumătate mai devreme decât cei care au relații solide cu familia și prietenii. O explicație ar putea consta în faptul că având grijă de frați și surori, suntem automat determinați să avem grijă de noi înșine. Sau, această prelungire a vieții s-ar putea datora faptului că, dacă ne simțim stresați, deprimați sau bolnavi, avem pe cineva care să ne mângâie și de la cine să primim ajutor. Cineva care ne-ar putea încuraja să trăim mai mult și mai bine.

3. Surorile sunt bune pentru spiritul nostru

Potrivit cercetătorilor de la Brigham Young University, în mare parte, surorile sunt cele care exercită „acțiuni pozitive” asupra fraților. O analiză statistică realizată pe mai mult de 400.000 de familii a relevat faptul că a avea o soră lângă ei îi ajută pe adolescenți să se simtă mai puțin singuri și speriați.

4. Trăim mai fericiți doar știindu-i în viață, că sunt acolo

Sunt prieteni, confidenți, susținători și comedianți personali. Ei sunt întotdeauna acolo lângă noi și, dacă suntem capabili să ne hrănim relația, ei vor rămâne acolo pe viață. Sunt un adevărat umăr pentru sprijin. Ne oferă o stare de securitate care ne face mai calmi, mai pozitivi, mai pregătiți să înfruntăm viața. Și pe măsură ce creștem, frații și surorile devin din ce în ce mai mult o sursă de fericire.

 

My title page contents