14 motive bune pentru care copiii ar trebui să studieze muzica

Descoperă 14 motive bune pentru care copiii ar trebui să studieze muzica! Recent, unele studii au confirmat multiplele beneficii pe care muzica și cântatul le oferă copiilor pentru dezvoltarea lor. De aceea, vă invit în cele ce urmează să vedem cum poate studiul muzicii și al cântatului ajuta un copil să crească pozitiv. 

De exemplu, un fundal ritmic, de la cel al ploii torenţiale la unul de muzică pop, te poate ajuta să studiezi matematica mai bine şi mai repede. Dar și limbi străine și subiecte creative precum arta și tehnica. Iar cei care ar putea beneficia de ritmurile de fundal sunt în principal copiii introvertiți, adolescenții sau studenții.

14 motive bune pentru care copiii ar trebui să studieze muzica. Iată 14 beneficii ale muzicii despre care poate nu știai:

1. Studiul muzicii crește coordonarea

Arta de a cânta la un instrument necesită multă coordonare. În timp ce copilul este angajat în citirea notelor muzicale, creierul său trebuie să transforme în mod subconștient nota în sunet, adăugând și respirație și ritm. Astfel, coordonarea este cu siguranță o funcție importantă care va fi apoi folosită de către copil în multe dintre activitățile pe care urmează să le desfășoare.

Muzica ajută la orientarea simultană în mai multe procese. De exemplu, în timp ce citește partitura, pianistul face, consecutiv, mai multe lucruri, cum ar fi amintirea trecutului, privind spre viitor și verificarea prezentului. Muzica curge în propriul ritm. Pianistul care citește la prima vedere nu se poate opri, relaxa sau respira. Pentru copilul-muzician va fi mai ușor să parcurgă drumurile vieții și să ajungă întotdeauna primul.

2. Muzica ajută la exprimarea emoțiilor

La începutul vieții, exprimarea emoțiilor este muzicală: sunete, zgomote. Atunci când un copil ia un obiect, îl folosește pentru a face zgomot, începe să cânte, producând astfel muzică. Astfel, copilul își exploatează capacitatea de a folosi corpul pentru a exprima ceva ce simte, fără a-l înțelege sau a-l cataloga sau a dobândi anumite abilități. Încurajarea activității muzicale la copii înseamnă a le oferi instrumente și exemple de voci pentru a-și spune emoțiile, a le urmări în variațiile și intensitatea lor, a le experimenta.

3. Cântatul crește stima de sine la copii, oferindu-le o încredere considerabilă

Când faci spectacol în fața altor persoane, frica de scenă este redusă, crescând stima de sine a copilului. A cânta acasă sau a cânta pe scenă, într-o trupă sau într-o orchestră, ajută la depășirea fricii, pentru că nu ești singur. Din aceste motive, așadar, muzica ar putea fi un instrument care să-i ajute pe copii să fie mai încrezători și mai relaxați în contexte sociale. În același timp menținând un nivel ridicat al stimei de sine.

4. Lecțiile de muzică educă voința și disciplina

Muzica nu are buton de oprit. Este necesar să se exerseze constant și fără întrerupere: iarna și vara, zilnic. Aproape cu aceeași tenacitate cu care campionii se antrenează în sală sau pe terenul de joc. Dar, spre deosebire de eroii sportivi, cântatul la pian nu poate cauza nicio leziune musculară: muzica este construirea caracterului.

Luând lecții de muzică, copilul își dezvoltă abilități matematice, gândește spațial acționând pe tastele potrivite, manipulează cu figuri sonore abstracte prin memorarea textului muzical și știe că în piesa muzicală, ca și în demonstrația matematică, nu se poate nici scădea si nici adauga! Astfel că această informație nu este deloc surprinzătoare: Albert Einstein a cântat la vioară. Se crede că profesorii de fizică și matematică de la Universitatea din Oxford reprezintă 70% din membrii clubului de muzică al aceleiași illustre universități.

5. Activitățile muzicale de grup ajută la promovarea cooperării – unul dintre cele 14 motive bune să studiezi muzica

Muzica este foarte importantă pentru copii, deoarece este un mijloc foarte puternic de socializare. Muzica reprezintă pentru copil o modalitate de a se implica și de a găsi relații, echilibre, colaborări. Și de multe ori, muzica este o practică colectivă. Aceasta îi învață pe copii cooperarea și incluziunea. Muzica distruge barierele lingvistice și ajută la crearea unei socializări imediate între copiii din diferite culturi.

6. Studiul muzicii crește gândirea creativă

Muzica și sunetele pot stimula, de asemenea, mintea și creativitatea. Potrivit unor studii, sunetele naturii sunt perfecte pentru dezvoltarea ideilor creative. Atunci când lucrează pe un fundal de valuri, frunze mișcate de vânt, râuri curgătoare, copilul reușește, de asemenea, să se bucure de mai multă liniște. În timp ce, dacă ar asculta melodii vesele, care stimulează puternic emoțiile pozitive, copiilor le-ar putea veni în minte și mai multe idei geniale.

7. Ascultarea muzicii crește memoria

Ascultarea și reascultarea aceluiași cântec nu numai că ajută la o bună dispoziție, dar muzica are o mare putere asupra memoriei copiilor. Unele studii au constatat că puterea de evocare a muzicii este foarte puternică. Și că atunci când copiii se confruntă cu un cântec pe care l-au ascultat la un anumit moment al zilei, câteva elemente sunt suficiente pentru a-i purta înapoi în timp. Pentru a-și reaminti multe informații, cadre, evenimente.

8. Studiul muzicii crește responsabilitatea 

Pentru a învăța să cânți la un instrument, trebuie să știi cu adevărat cum să te organizezi și cum să-ți gestionezi cu precizie timpul. Cântatul la instrument are propriile sale responsabilități. Copilul, pe lângă organizarea timpului său pentru repetiții, prin planificarea diferitelor metode de lucru, trebuie să aibă grijă de instrumentul său. Există, de asemenea, și alte aspecte, cum ar fi amintirea evenimentelor muzicale (cum ar fi repetițiile și spectacolele) și alocarea timpului pentru exerciții.

9. Cântatul ajută la dobândirea unor noi cunoștințe generale

Citirea partiturilor muzicale necesită numărarea notelor și a duratei acestora. Prin urmare, poate ajuta la abilitățile de matematică ale copilului. În plus, învățarea teoriei muzicale include multe aspecte matematice. Studiile au arătat că, cei care cântă la un instrument sau care studiază arte sunt adesea mai buni la matematică și ajung la niveluri mai înalte la școală decât alții care nu o fac. Muzica reflectă adesea mediul și momentul creării sale.

Prin urmare, copilul va învăța o varietate de tipuri de muzică, cum ar fi muzică clasică, muzică medievală și alte genuri. Muzica în sine este istorie și fiecare cântec are, de obicei, propriul fundal cultural și propria poveste. Toate acestea pot stimula aprecierea pentru alte culturi.

10. Muzica are un caracter structural și ierarhic:

Compozițiile mari sunt subdivizate în părți mai mici, care la rândul lor sunt subdivizate în teme și fragmente mici, compuse din fraze și motive. Muzica duce direct la vârful tehnologiei informației: nu întâmplător gigantul Microsoft preferă angajații cu educație muzicală.

11. Cântatul permite învățarea unei limbi străine fără prea mult efort

Muzica unește culturi și dărâmă bariere: flamenco andaluz, tango argentinian, reggae jamaican, punk englezesc și jazz american. Când copiii cântă, au tendința de a imita sunetele și intonația. Acest lucru le atenuează accentul atunci când vorbesc într-o limbă străină, dar acest lucru necesită puțin mai mult efort. Aceasta deoarece majoritatea cântecelor folosesc cuvinte și expresii colocviale care nu sunt învățate în mod normal atunci când studiezi o limbă. Așadar, muzica poate fi văzută ca o alternativă excelentă pentru a-l face pe copil să învețe o limbă străină.

12. Studierea muzicii și a cântatului distrage atenția copilului de la dispozitivele electronice

Atât cântatul, cât și muzica sunt activități indispensabile care ajută copilul să se mențină ocupat și amuzat. Acest lucru nu trebuie subestimat deoarece dependența de dispozitive electronice este foarte frecventă în rândul copiilor. Din acest motiv, părinții încearcă să prevină fenomenul ținând copiii ocupați cu diverse activități, precum: sport, școală și muzică.

13. Muzica este o condiție prealabilă pentru cel mai bun succes în viață

Privește oamenii de succes din diverse domenii, întreabă-i dacă au studiat muzica în copilărie, chiar dacă doar pentru o perioadă scurtă de timp. Răspunsul poate fi doar afirmativ. Nu e de mirare că multe vedete sunt marcate de un trecut muzical.

14. Muzicienii au o inimă blândă, dar curajoasă în același timp

Potrivit psihologilor, bărbații-muzicieni sunt pasionați, iar doamnele-muziciene sunt rezistente, cu un spirit statornic ca bărbații. Muzica îmblânzește manierele, dar pentru a avea succes trebuie să fii curajos.

 

 

 

 

My title page contents