Bullying la grădiniță. Cum gestionează părinții victimei astfel de situații

Nu știai că există bullying la grădiniță?

Ai crede că cei mici nu sunt capabili de mari răutăți. Ei, aș! Nu știai că există bullying la grădiniță? Uite că da! Și dacă i se întâmplă copilului tău, știi cum să gestionezi? Citește, ca să fii pregătită pentru orice eventualitate.

 

Mai cu seamă în anii premergători școlii, la grădiniță, hărțuirea poate fi devastatoare pentru încrederea și respectul de sine al copilului. Bullying la grădiniță înseamnă mai mult decât nevinovata hârjoană între colegii de grupă, cel mai adesea nevinovată. Dacă ai aflat că asta i se întâmplă copilului tău în orele petrecute în colectivitate, ia rapid atitudine. Tu, ca părinte, împreună cu personalul grădiniței, trebuie să faceți echipă pentru a opri hărțuirea.

Ascultă-l și adună informații

Dacă micuțul este victima bullyingului are nevoie de multă dragoste și sprijin atât la acasă cât și la grădiniță. De asemenea, el trebuie să știe că voi, părinții, veți lua măsuri pentru a preveni orice altă agresiune viitoare. Primul lucru este să vorbiți cu el despre hărțuire. Una dintre cele mai bune modalități de a-l ajuta este, în primul rând, să-l ascultați. Și apoi să vorbiți despre sentimentele pe care le încearcă. Ambele sunt modalități bune de a afla de la el cât mai multe informații înainte să stați de vorbă cu educatorul.

Bullying la grădiniță

Alege un moment și un spațiu liniștit. Începe cu întrebări simple și ascultă-i răspunsurile cu toată atenția. Ajută-l cu întrebări: ”Și după aceea ce s-a întâmplat?”, ”Ce ați făcut în continuare?”. Indiferent de răspunsuri, păstrează-ți calmul. Va învăța și el că așa se rezolvă problemele. Rezumă tu întreaga întâmplare: ”Deci erați la masă și Tudor ți-a luat castronul cu supă și l-a aruncat pe jos.” Lasă-l să înțeleagă că întâmplarea te supără, și ajută-l să înțeleagă că este normal să fie și el supărat. Asigură-te că știe că nu e vina lui: ”Tudor nu a făcut asta pentru că porți ochelari. Poate era supărat de acasă. Dar asta nu e o scuză.”

Arată-i că îți pasă și îl ajuți

În primul rând spune-i că ești mulțumită că ți-a povestit întâmplarea. Acest lucru îl va încuraja ca și pe viitor să-ți împărtășească problemele lui. Fii de acord cu el: ”Nu este bine ca cineva să se poarte așa cu tine”. Asigură-l că îl vei ajuta: ”Nu este bine ce s-a întâmplat. Hai să ne gândim la câteva lucruri pe care le-am putea face pentru a rezolva situația aceasta”.
Evită comentariile negative și deciziile care pot fi similare unei retrageri din fața agresiunii, fără a încerca o rezolvare, de genul ”De mâine nu te mai duci la grădi, rămâi acasă”. Explică-i că acel coleg, Tudor, nu este nici el vinovat pentru comportament. Că poate a imitat ce a văzut în alte împrejurări, că imită pe cineva, neștiind că nu face bine. Sau că pur și simplu nu știe să se comporte frumos.

Abordarea în fața educatorului

Solicită educatorului o discuție privată. Niciodată aceasta nu se va purta de față cu cei mici. Prezintă-i cu calm îngrijorările tale (întâmplarea cel mai probabil că îi este cunoscută) și punctează că este o problemă comună, pe care tot în comun ați vrea să o rezolvați. ”Aș dori ajutorul dvs. pentru a afla ce se întâmplă și ce putem face în acest sens.” Cere părerea educatorului și încheie întâlnirea arătându-i că aștepți punerea în aplicare a planului. ”Deci veți vorbi și cu restul personalului supraveghetor despre acest tip de incidente, așa încât să-i urmărească pe copii cu atenție. Și vom vorbi din nou săptămâna viitoare.”
Nu se recomandă contactarea directă a copilului-agresor și nici a părinților acestuia, pentru că situația se poate înrăutăți. Dacă agresiunile continuă, mențineți o evidență a întâmplărilor, ce și când au avut loc agresiuni. În cazul în care există și vătămări corporale, faceți fotografii. Depuneți o sesizare scrisă conducerii unității și solicitați un răspuns tot în scris. Dacă situația tot nu se rezolvă, luați în calcul mutarea copilului la o altă grădiniță.

My title page contents