Beneficiile sucului de rodie

Beneficiile sucului de rodie, o băutură care este un adevărat concentrat de sănătate. Sucul de rodie este o băutură foarte bună la gust și are multe efecte benefice pentru sănătatea noastră: este un antioxidant puternic, cu mai multe alte proprietăți benefice.

Sucul de rodie se obține din boabele conținute în fruct. Aceste bobițe de culoare roșu-violet sunt bogate în vitamina A, B, C și taninuri. De asemenea, se remarcă prin proprietățile sale antioxidante, astringente și răcoritoare. Consumul sucului de rodie ajută la funcționalitatea celulelor și contribuie la frumusețea externă și sănătatea internă a organismului nostru. Aceste suc a fost folosit din cele mai vechi timpuri pentru proprietățile sale astringente, tonice și antihemoragice.

Sucul de rodie se obține prin presarea la rece a semințelor conținute în fruct. Pe piață există mai multe sucuri de rodie și sucuri de fructe mixte. Cu siguranță, cel mai bun și mai bogat suc este cel preparat acasă.

Beneficiile sucului de rodie. Cum se face suc de rodie

Pentru a pregăti un suc bun de rodie va fi suficient să ai fructe coapte care să fie stoarse. Mai întâi de toate, trebuie să desfaci fructul, scoțând mai întâi coaja cu un cuțit ascuțit și fără a strica semințele bogate în suc. Rodia este comestibilă până la 59%. Pentru a obține un pahar de suc (aproximativ 125 ml), ar trebui să folosești un fruct de aproximativ 210 grame.

Sucul de rodie se poate obține prin mai multe tehnici:

Cu storcător – Nu este necesar să eliberezi toate semințele din fruct, dar, odată fructul deschis pe jumătate, se folosește cu coajă cu tot ca o lămâie sau ca o portocală. Strângi de fruct și presezi. Sucul de rodie se obține, prin urmare, prin stoarcerea întregii rodii, nu numai a semințelor, ci și a cojii.

Cu blender – Scoate semințele și elimină coaja și partea spongioasă care ar putea da un gust amar sucului. Pune apoi boabele de rodie în blender, adăugând puțină apă, și mixează.

Cu extractor – Pur și simplu introduci boabele decojite anterior din întregul fruct într-un extractor electric.

Cu centrifugă – Sucul de rodie se obține prin introducerea semințelor – bine curățate de pielea albă și spongioasă – într-o centrifugă electrică.

Beneficiile sucului de rodie. Cât suc trebuie să bei?

Porția medie de suc de rodie este de 100-150 ml (85-125 kcal): un pahar pe zi.

Cum se păstrează?

Odată preparat acasă, sucul de rodie trebuie turnat în sticle de sticle curate. Cu atât mai bine dacă au fost sterilizate în apă clocotită. Prin urmare, sucul poate fi păstrat la frigider timp de 2-3 zile și trebuie agitat bine înainte de a fi consumat.

Ce proprietăți are sucul de rodie?

Sucul de rodie este un concentrat de substanțe antioxidante care protejează organismul de deteriorarea celulelor, datorită stresului oxidativ și de cele cauzate sistemului cardiovascular de colesterol și diabet.

Siropul de rodie concentrat este, de asemenea, disponibil în comerț. Se consumă dizolvat în apă. Pe lângă faptul că este bun, sucul de rodie este, de asemenea, consumat pentru numeroasele sale proprietăți fitoterapeutice recunoscute, iar studiile recente atribuie și beneficii bolilor metabolice și canceroase.

Valori nutritive

Sucul de rodie este bogat în apă și garantează un aport mediu de energie, mai ales datorită glucidelor conținute. Sucul fructului este aproape lipsit de fibre și nu conține colesterol. Dintre sărurile minerale conținute, potasiul este singurul care se găsește într-o doză considerabilă.

Beneficiile sucului de rodie oferite corpului

Beneficiile pe care sucul de rodie le oferă organismului se datorează prezenței vitaminelor, mineralelor și antioxidanților.

Pentru piele

Antioxidanții conținuți în fruct sunt utili în contracararea îmbătrânirii celulare, cauzată de acțiunea dăunătoare a radicalilor liberi. Rodia conține și fitochimicale, cum ar fi taninurile și antocianinele, care ajută la îmbunătățirea aspectului pielii.

Pentru oase și piele

Rodia conține multă vitamină C: consumând o singură rodie vei aduce corpului un aport de jumătate din necesarul zilnic de vitamină C al corpului nostru. Conținutul foarte ridicat de vitamina C din rodie este un panaceu și pentru menținerea oaselor în formă și pentru a da vitalitate pielii. Vitamina C este, de fapt, esențială în formarea colagenului.

Alzheimer și Parkinson

Studii recente arată că rodia previne boala Alzheimer. Un pahar de suc de rodie pe zi este suficient pentru a ajuta la prevenirea acestei boli, grație puterii antiinflamatoare și antioxidante ridicate pe care le are rodia. De fapt, Alzheimerul este cauzat de o formă de inflamație. Consumul sucului de rodie poate reduce și simptomele. De asemenea, este util pentru reducerea durerii cauzate de inflamații în cazurile de poliartrită reumatoidă sau boală Parkinson.

Boala de inima

Rodia este singurul fruct care conține acid elaidic în natură. Această substanță este un antioxidant natural care poate reduce colesterolul și menține sănătoase vasele de sânge, reducând șansele de infarct și accident vascular cerebral.

Cancer mamar

Elagitaninele, polifenoli bioactivi conținuți în rodie pot inhiba aromataza, o enzimă care transformă androgenii în estrogeni. Se crede că acești hormoni provoacă dezvoltarea a cel puțin două treimi din cancerele de sân.

Cancer de prostată

Mai multe studii au arătat că administrarea unui pahar de suc de rodie pe zi reduce cancerul de prostată.

Modificări ale dispoziției

Rodia acționează și asupra dispoziției: sucul băut proaspăt este foarte bun. De asemenea, face ca starea de spirit să fie pozitivă în cazurile de sindrom premenstrual și menopauză. În cazul simptomelor menopauzei, ajută și la reducerea bufeurilor, datorită aportului de vitamine E și C.

Tulburări gastrice și intestinale

Sucul de rodie a fost folosit din cele mai vechi timpuri pentru a combate tulburările intestinale, cum ar fi: hemoroizi, paraziți intestinali (de asemenea, tenia), greață. În acest scop este foarte eficient dacă este luat sub forma unui decoct

Anemie

Consumul de suc de rodie crește în mod constant nivelul hemoglobinei din sânge și ajută la reducerea anemiei, datorită cantității mari de fier prezentă în fructe.

Sucul de rodii în diete

Sucul de rodie este un aliment care se pretează în orice dietă, întotdeauna cu moderarea corectă, deoarece este bogat în zaharuri naturale.

Intoleranțe alimentare

Sucul de rodie se pretează, de asemenea, în dieta cu intoleranță la lactoză și gluten și în dietele vegetariene, vegane și cele alimentare crude.

Suc de rodie pentru copii și gravide

Un suc de rodie poate fi o alternativă valabilă la consumul de băuturi carbogazoase și zaharoase care se află pe piață. Este recomandat atât copiilor, eventual pregătit proaspăt, și consumat imediat, dar și pentru dieta gravidelor, datorită cantității mari de folat conținut.

Dieta sportivilor

Sucul de rodie are un aport important de apă și potasiu: din acest motiv este potrivit pentru dieta unui sportiv.

Contraindicațiile sucului de rodie

  • Sucul de rodie conține multe zaharuri, deci ar trebui să fie consumat cu moderație, în cazul unei diete diabetice sau hipocalorice;
  • De asemenea, se pare că utilizarea excesivă a rodiei poate duce la intoxicații și reacții alergice;
  • De fapt, se pare că, până și o utilizare disproporționată a fructelor (mai ales dacă nu sunt organice) poate duce la intoxicație. Cele mai frecvente efecte secundare până în prezent au fost cazuri de cefalee, somnolență, unele dificultăți de respirație și senzația de amețeală;
  • În unele studii s-a demonstrat că consumul de suc de rodie în mod obișnuit poate interfera cu anumite medicamente, cum ar fi: antidepresive (totuși nu sunt încă cunoscute cazuri de interacțiune), medicamente pentru hipertensiune, antiinflamatoare. Așadar, dacă iei un medicament și vrei să faci o cură de suc de rodie, trebuie să discuți mai întâi cu medicul tău.

 

 

My title page contents