Educația copiilor neascultători: ce îi influențează și cum îi poți ajuta?

educația copiilor neascultători

Educația copiilor neascultători poate fi o problemă, mai ales când apare un comportament inadecvat în public. În astfel de cazuri, ar fi bine să știi ce îi influențează pe cei mici și cum ar trebui sa reacționezi.

 

Cei mici au moduri diferite de a se comporta, iar uneori, neascultarea poate fi felul lor de a-ți transmite un mesaj. Este normal ca, uneori, copiii să capete o atitudine sfidătoare. Ei încearcă să îți atragă atenția că ceva nu este ok. Totuși, când comportamentul inadecvat persistă, iar tu te confrunți cu momente neplăcute în public sau primești observații de la școală ori de la grădiniță, situația nu poate fi chiar plăcută.

Educația copiilor neascultători îți poate pune numeroase probleme. Însă, dacă știi cauza și câteva trucuri prin care îl poți ajuta pe copilul tău, problema se poate rezolva ușor și cu puțin stres.

La ce să te gândești când cel mic devine neascultător?

Dacă observi că cel mic este neascultător și că au apărut schimbări de comportament, ar fi indicat sa te gândești la câteva aspecte din viața de familie și de cuplu. Cei de la Healthychildren.org recomandă următoarele întrebări pe care să ți le pui pentru a descoperi cauza problemei:

Cât de respectuoși sunt membrii familiei între ei?

În casa voastră respectați intimitatea celuilalt?

Cum se rezolvă conflictele în familia voastră?

Există certuri, limbaj urât sau violență în conflictele din familia voastră?

Cum vă comportați cu cel mic și care sunt metodele prin care tu și partenerul încercați să-l disciplinați?

Cât de mult se țipă în familia voastră?

Tu și copilul tău aveți personalități diferite și moduri diferite de a relaționa, dar mai ales de a gestiona conflictele?

Cel mic are probleme cu învățatul sau nu se integrează la școală?

Există o perioadă stresantă în familia voastră?

 

Educația copiilor neascultători: cum reacționezi?

Cei de la Healthychildren.org  recomandă discuțiile cu copilul, mai ales dacă acestea apar din cauza unor probleme în familie. Vorbește deschis cu cel mic atunci când observi o schimbare de comportament. Oferă-i complimente și laude atunci când se comportă frumos și când vă înțelegeți.

Atunci când observi că micuțul are un comportament inadecvat, încearcă să eviți reacțiile violente și impulsive pe care le primești. Nu îi raspunde în același mod.

Dacă tu îți păstrezi calmul, vei observa că și el își va domoli tonul vocii și va deveni din ce în ce mai ascultător. Folosește puterea modelului și arată-i copilului tău că îl respecți, vorbindu-i frumos. Vei vedea: și el va deveni mai ascultător și va încerca să își potolească comportamentul.

 

 

My title page contents