Creme de protecție solară pentru copii și costume cu filtru UV. O alegere sănătoasă sau nu?

Creme de protecție solară pentru copii

Ne despart câteva zile până la vacanța de vară a copiilor și, cu siguranță, cei mai mulți dintre părinți aleg să petreacă câteva zile la mare, plajă și soare cu copiii lor. Și automat apare și problema soarelui în discuție și a cremelor cu factor de protecție. Fiecare părinte responsabil își dorește să-și protejeze copilul de efectele nocive ale soarelui. Este foarte important să citiți eticheta produsului și să știți ce rol au ingredientele respective.

 

Unele ingrediente din cremele cu protecție solară sunt periculoase pentru sănătate. De exemplu, oxibenzona, care acționează precum un filtru solar. Oxibenzona este o substanță chimică ce poate avea efecte nedorite asupra pielii. Aceasta se comportă precum un fotoalergen, ceea ce înseamnă că mărește riscul de apariție a alergiilor cutanate în urma expunerii la soare.

Și retinilul palmitat, o formă a vitaminei A, se regăsește în cremele cu factor de protecție solară. O serie de studii făcute în ultimii ani sugerează faptul că, atunci când retinilul palmitat este expus la soare, generează radicali liberi. Adică substanțe chimice reactive care pot cauza mutații genetice, iar acestea pot favoriza apariția cancerului. Nu există însă, dovezi precise care să indice faptul că retinilul palmitat cauzează cancer în rândul oamenilor.

Nanoparticulele… De bine sau de rău?

Nanoparticulele din unele produse cu factor de protecție solară sunt, la rândul lor, periculoase pentru sănătate. Dioxidul de titan și oxidul de zinc sunt nanoparticule din loțiunea de plajă care pot cauza probleme. Acestea pot fi absorbite de piele și pot afecta țesuturile sănătoase.

Pentru ca oamenii de știință și medicii să se pună de acord cu privire la eficacitatea produselor cosmetice cu protecție solară în reducerea riscului de cancer de piele, e nevoie de mai multe studii făcute pe această temă.

Astfel de creme de protecție solară, pe bază de minerale, conțin compuși fizici care minimizează efectele negative ale razelor solare. Compușii fizici reflectă radiațiile, formând o barieră între razele UV și piele. Cele mai eficiente sunt dioxidul de titan și oxidul de zinc, cel din urmă fiind, însă, cel mai recomandat. Eficiența constă în faptul că nu acoperă porii și persistă mai mult pe piele. Dacă după aplicare crema rămâne albicioasă la nivelul pielii, atunci înseamnă că are un conținut de zinc care asigură protecție mai mare. Dioxidul de titan în schimb, este mai controversat. În plus, pentru că după aplicare rămâne pe piele un strat albicios, neplăcut vederii, au apărut nanoparticulele. Ce sunt nanoparticulele? După cum le spune numele, sunt particule mai mici de 100.000 de ori decât starea lor naturală. Astfel, deși o cremă are filtru mineral, el nu mai e perceput cu ochiul liber și nu mai e inestetic.

Dar nu contează doar existența conținutului de zinc, ci și dimensiunea particulelor. De aceea, este indicat să cauți produse care conțin oxid de zinc non-nano. Multe dintre cremele pentru copii, ba chiar și costumele speciale UV conțin dioxid de titan, care sub forma nanoparticulă pătrunde în piele. De aceea, aceste produse sunt toxice și trebuie evitate. Citiți cu atenție etichetele.

Nanotehnologia și efectele ei

Nanotehnologia are mai multe efecte secundare. Producătorii reduc dimensiunea moleculelor, pentru a reduce pelicula groasă. Prin urmare, particulele sunt atât de mici, încât pot fi absorbite de piele. Unele studii demonstrează că acest lucru are efecte negative asupra sănătății. Nanotehnologia este renumită și apreciată pentru distribuția medicamentelor în corp. Însă, când vine vorba despre protecție solară, aceasta nu prezintă aceeași siguranță.

Diminuarea dimensiunii particulelor de oxid de zinc îmbunătățește protecția UVB, însă reduce protecția contra UVA, un beneficiu important al oxidului de zinc. Face un bine și provoacă un rău. Oxidul de zinc este benefic pentru că rămâne stabil la temperaturi ridicate. Nu la fel stau lucrurile cu oxidul de zinc sub formă de nanoparticulă. Acesta cauzează probleme ca urmare a toxicității. Astfel, în loc să facă bine, face rău. Deci, de evitat prezența oxidului de zinc lui sub formă nanoparticule.

Toxicitatea nanoparticulelor de oxid de zinc, după distribuția acestora în corp, poate afecta plămânii, rinichii, ficatul, stomacul, pancreasul, splina, inima și creierul. De reținut: cu cat înaintezi în vârstă, cu atât crește și riscul de neurotoxicitate din cauza absorbției nanoparticulelor de oxid de zinc.

Compușii nanoparticulelor

MBBT, dioxid de titan, oxid de zinc. Nanomaterialele sunt permise în produsele cosmetice, dar trebuie să poată fi identificate pe etichetă. Dioxidul de titan este utilizat ca un mediu de contrast, filtru UV sau colorant. Ca filtru UV este permisă o concentrație maximă de 25%. Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului a clasificat dioxidul de titan ca fiind cancerigen pentru respirație. Din 2011, Agenția Națională pentru siguranța produselor cosmetice și medicamentelor (ANSM) nu recomandă utilizarea de protecție solară cu dioxid de titan sub formă de nanoparticule pe pielea arsă. Spray-urile solare cu nanoparticule, nu sunt recomandate pentru utilizarea pe față și într-un mediu închis. În ceea ce privește celelalte filtre chimice și ecrane minerale, Comitetul științific pentru siguranța consumatorilor (CSSC) avertizează utilizatorul, de posibilă inhalare, care ar avea efecte serioase asupra plămânilor. Nanomaterialele ar provoca, de asemenea, daune mediului.

Filtre chimice – nu sunt potrivite pentru copii!

Filtrele chimice sunt filtrele cele mai puțin costisitoare, funcția lor fiind absorbția radiațiilor prin (UVA și UVB) neutralizarea acestora pe suprafața pielii. Acest tip de filtru nu este potrivit pentru pielea copiilor, deoarece există riscul ca aceste radiații să pătrundă în piele și să deterioreze celulele.

Sunt două caracteristici atractive ale produselor de protecție solară cu filtre chimice:

  • au consistență mult mai netedă (deoarece acestea sunt în formă lichidă) și sunt simplu de aplicat
  • costă mai puțin, deoarece filtrele chimice sunt cel mai puțin costisitoare

Cu toate acestea, acest tip de produs de protecție solară ar trebui evitat în special la copii. Deoarece protecția împotriva efectelor nocive ale soarelui este mult mai scăzută prin faptul că nu împiedică radiația să ajungă la celulele pielii.

Filtre minerale – pentru pielea „specială” și a nou-născuților

Filtrele minerale generează protecție fizică, împiedicând fizic radiațiile să ajungă la piele. Aceste filtre utilizează elemente precum dioxidul de titan, oxidul de zinc și oxidul de fier care acționează ca o oglindă în comparație cu lumina soarelui.

Acestea sunt filtrele care sunt preferate pe pielea copiilor cu patologii particulare și pe pielea nou-născuților. Acestea acționează prin împiedicarea pătrunderii razelor UVA și UVB în piele.
Caracteristicile neplăcute ale acestor filtre sunt:

  • sunt mai scumpe decât filtrele chimice
  • au o consistență mult mai solidă și mai greu de aplicat, din cauza moleculelor din care sunt compuse

 

Filtre organo-minerale – excelente pentru copii și adulți

Filtrele de organe minerale sunt denumite solide micronizate, deoarece moleculele organice încapsulează filtrul chimic.

Filtrul organo – minerale operează o deviere a radiației solare, împiedicând-o să pătrundă în piele. Eficacitatea acestui tip de filtru, din punctul de vedere al protecției, este similară cu cea a filtrului mineral, cu avantajul că se aplică mult mai ușor.

Acest tip de filtru este potrivit pentru pielea copiilor.

 

În concluzie: pentru copii se folosesc numai creme cu filtre minerale (fizice) sau organo-minerale. 
În special, filtrele minerale se folosesc în cazul copiilor cu probleme de dermatită sau în cazul pielii foarte sensibile. 
Filtrele organo – minerale sunt indicate pentru copii cu piele normală și pentru adulți.

 

 

 

My title page contents