Ce mănânci după cezariană. Cea mai bună dietă de urmat

Ce mănânci după cezariană ca să-ți fie bine? Femeia care tocmai a născut prin cezariană trebuie să fie deosebit de atentă la dieta ei, pentru a evita problemele digestive. O cezariană este considerată o operație chirurgicală relevantă. De aceea, în acest caz, este important să știi cum să faci față perioadei postoperatorii, mai ales după ce ai fost externată din spital. În special, una dintre principalele preocupări se referă la dieta care trebuie urmată pentru a rămâne în formă și a nu slăbi brusc.

Ce mănânci după cezariană? Dieta sănătoasă după cezariană

În primul rând, trebuie să ții cont de faptul că nu trebuie să te recuperezi doar după nașterea prin cezariană, dar și după de cele nouă luni de sarcină. Prin urmare, este necesar să urmezi o dietă sănătoasă pentru a te asigura că recuperarea este eficientă și cât mai rapidă, consumând alimente cât mai variate. Trebuie doar să ai grijă să alegi produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi.

După operația de cezariană ar trebui să urmezi aceste indicații:

Introdu în alimentație cât mai multe fructe și legume, care te vor ajuta să eviți constipația, ceea ce ar fi deosebit de dureros pentru zona cicatricială;

Pe cât posibil, evită alimentele bogate în calorii, cum ar fi junk food. Mai ales că urmează repaus și o perioadă de sedentaritate după cezariană. Combinate cu acest tip de mâncare, acestea ar provoca doar creșterea în greutate.

Cu toate acestea, problema greutății nu trebuie să devină o obsesie și nu este necesar să urmezi o dietă specifică, strictă. Pur și simplu încearcă să urmezi o dietă echilibrată care să includă consumul tuturor tipurilor de alimente și să fie cât mai sănătoasă. Prioritatea rămâne cea a recuperării după intervenție, mai ales dacă alăptezi. Copilul are nevoie de o alimentație adecvată. Deci nu este momentul ideal să urmezi diete stricte acum.

Ce mănânci după cezariană? Dieta bogată în proteine ​​și fier

Proteinele sunt foarte importante după cezariană, deoarece favorizează repararea și vindecarea țesuturilor. Prin urmare, este recomandabil să urmezi o dietă care să includă aproximativ 140 g de proteine pe zi. Alimentele bogate în proteine în mod special ​​sunt puiul, peștele, carnea roșie slabă, carnea de porc, nucile, semințele și leguminoasele (unele trebuie evitate). După o naștere naturală se pierde mult sânge, iar după o naștere prin cezariană și mai mult, din cauza operației. De fapt, multe femei suferă de anemie după cezariană. Prin urmare, în timpul recuperării, este bine să fie luate suplimente de fier pentru a produce hemoglobină și a ajuta la restaurarea sângelui, precum și pentru a ajuta sistemul imunitar.

Importanța vitaminei C

Vitamina C ajută la vindecarea rănilor și previne infecția. Prin urmare, este perfectă pentru recuperarea după o operație, cum ar fi cezariana. Dar și pentru a avea o cicatrice mai fină atunci când este vindecată complet. Citricele bogate în vitamina C sunt kiwi, grapefruitul și lămâia. Iar în cantități mai mici, pepenele și căpșunele. Sunt aliați excelenți pentru acest tip de dietă. De asemenea, trebuie menționate legume precum broccoli, cartofi și roșii.

Ce mănânci după cezariană? Trebuie să consumi o mulțime de lichide

Menținerea hidratării este foarte importantă pentru oricine și oricând, dar după o cezariană, în special, este foarte importantă. Nu numai pentru a te asigura că organele funcționează corect, ci și pentru a promova recuperarea și vindecarea. Și pentru a evita constipația. Dacă scaunele ar fi prea tari, ar fi nevoie de mai mult efort din partea mușchilor pentru a le expulza. Acest lucru poate deteriora țesuturile din zona cicatricială.

În acest scop, este recomandabil să bei și alte lichide în afară de apă, cum ar fi lapte (cu conținut scăzut de grăsimi), sucuri sau ceaiuri care nu produc rău bebelușului (dacă alăptezi).

Ce mănânci după cezariană? Alimente de evitat după cezariană

Nu numai că există alimente care ajută la recuperarea după cezariană, dar există și alimente și băuturi care trebuie evitate. În special cele care conțin cofeină, care favorizează producerea de gaze și colici, sau care chiar favorizează constipația:

  • Băuturi răcoritoare și băuturi carbogazoase cu o cantitate mare de zaharuri care cresc rapid insulina;
  • Leguminoasele și legumele care favorizează flatulența trebuie evitate după cezariană. De fapt, încetinesc procesul digestiv și favorizează producerea de gaze care pot fi enervante și fac cicatricea dureroasă;
  • Orezul alb promovează constipație și motilitatea intestinului lent. Prin urmare, este recomandabil să-l eviți. La fel și în cazul bananelor. Mai bine optezi pentru alte tipuri de fructe, cum ar fi portocalele, bogate în vitamina C. Chiar și cartofii sunt astringenți și îngreunează defecarea;
  • Băuturile incitante precum ceaiul, cafeaua și ciocolata nu sunt benefice pentru proaspăta mămică. Și nici pentru nou-născut, care ar putea primi cofeină prin intermediul laptelui;
  • Evită grăsimile saturate din mâncăruri, produsele de patiserie industriale și gustările;
  • În cele din urmă, evită alcoolul în orice moment. Nu numai că încetinește procesul de vindecare, dar poate fi transmis și nou-născutului prin laptele matern.

Informațiile acestea au rolul de a te ajuta, însă cel mai sigur este să-ți consulți medicul. El îți va face cele mai potrivite recomandări.

My title page contents