Gravidă la dentist? Bineînțeles! De ce nu?!

Sarcina evoluează cum nu se poate mai bine, bebelușul este și el bine. Cu toate astea, ceva te îngrijorează: faptul că sarcina ți-ar putea lăsa ca amintire niscaiva probleme dentare. Gravidă la dentist? Bineînțeles! De ce nu?!

 

Multe viitoare mămici se întreabă dacă tratamentele stomatologice afectează cu ceva copilul. Este de înțeles ca gravida să fie foarte preocupată de acest aspect, mai ales că circulă și fel de fel de dezinformări. Și basme populare. În realitate, gravida la dentist este sinonim cu gravida preocupată de sănătatea sa orală. Ceea ce este de-a dreptul lăudabil.

Gravidă la dentist

A vizita medicul stomatolog în perioada de sarcină este cel mai bun prilej de a rezolva problemele (mai mari sau mai mici) pe care le ai, înainte de venirea pe lume a copilului. Știi de ce? În primul rând pentru că orice amânare înseamnă agravare, înseamnă tratamente ulterioare mai complexe și mai costisitoare. Și – ce să vezi? – după ce puiul tău vine pe lume nu prea o să mai ai timp pentru tine și nici prea mulți bani. Fiindcă vor veni cheltuieli pe care i le vei dedica lui. În al doilea rând, dentistul te poate lămuri și ajuta și cu privire la unele simptome pe care le vei experimenta la nivelul cavității bucale și care au legătură cu sarcina.

Gingivită, carii, exces de placă bacteriană

Cavitatea bucală poate fi afectată de modificările hormonale care au loc în timpul sarcinii. De exemplu, unele femei dezvoltă o afecțiune cunoscută sub numele de „gingivită la sarcină”. Este o inflamație a gingiilor care provoacă sensibilitate și disconfort. Mai mult, gingiile pot sângera puțin în timpul periajului. Netratată, acest tip de gingivită poate duce la forme mai grave de afectare a acestora. Medicul dentist poate recomanda, preventiv, curățări profesionale mai frecvente.
Femeile însărcinate sunt mai predispuse la carii din mai multe motive. De exemplu, un consum mai mare de carbohidrați decât de obicei, poate provoca degradarea dinților. ”Dușmanul” este aciditatea mai crescută a salivei, care poate ataca smalțul.
La unele gravide, supraaglomerările de țesut numite „tumori de sarcină” apar pe gingii, între dinți, cel mai adesea în al doilea trimestru. Nu este speria de denumire, nu e cancer ci doar exces de placă bacteriană. Au culoare roșie și formă de zmeură, dar după naștere de obicei dispar.
Modificările hormonale și anumite medicamente pot crește riscul de boală parodontală și de uscăciune a gurii. Se recomandă periajul de două ori pe zi sau chiar după fiecare masă. De asemenea, vărsăturile pot provoca – din cauza acidității – eroziunea smalțului.

Cele mai frecvente dileme

Există unele temeri pe care orice gravidă le are în legătură cu unele proceduri sau tratamente în sarcină. Iată-le pe cele mai frecvent invocate, și răspunsurile la ele.

Dacă se impune o procedură sau o intervenție chirurgicală, este permisă anestezia?
În cazul gravidelor medicul dentist va folosi un anestezic local, care este sigur. Dacă se impune o anestezie mai puternică, va trebui să aibă loc o discuție cu medicul ginecolog în îngrijirea căruia se află gravida.

Expunerea la raze X (radiografie) este permisă?
Radiografiile digitale moderne au făcut preocupările legate de radiații aproape neglijabile. Acestea prezintă un risc foarte scăzut pentru făt. Infinit mai scăzut decât dacă în organism există o infecție. Oricum, este obligatoriu să anunți radiologul că ești însărcinată, pentru a-ți oferi un articol special care să-ți protejeze pelvisul și abdomenul de expunere.

Există antibiotice care să poată fi administrate în caz de infecție dentară?
Penicilina și amoxicilina sunt alegeri sigure în timpul sarcinii, la fel ca și cefalosporinele. Nu se recomandă în schimb tetraciclina, deoarece poate produce colorarea dinților la făt.

My title page contents