Esti insarcinata. Si nu mai conteaza daca tocmai ai aflat vestea cea mare sau daca o stii deja de cateva saptamani bune sau chiar luni. Indiferent daca inainte de eveniment erai mai mult sau mai putin preocupa de forma ta fizica, ia aminte la cele de mai sus.
Cele 9 luni in care bebelusul isi va pregati venirea pe lume reprezinta un mix de senzatii si de stari pentru mama/ femeie de care nici macar nu avea habar. Si nu e vorba doar de emotii pozitive, senzatii nemaintalnite, vise, temeri, ci ma refer la stari fizice nu tocmai confortabile.
Sarcina este echivalenta cu adaugarea unor kilograme in plus. Care pot fi de la 7 pana la 35 sau chiar 40. Si aici sunt cifre pe care le-am auzit de la femeile care ne inconjoara. Medicul recomanda sa nu te ingrasi mai mult de 13-15 kg, dar realitatea de acasa e mult diferita de cea din carti. Pentru ca nu intotdeauna ce functioneaza pentru altii, functioneaza si pentru tine sau pentru mine si pentru ea.
La fel sta treaba si cu sportul. Sa luam cazul particular in care inainte de a afla ca esti gravida, faceai sport in mode regulat: de orice fel: fitness, aerobic, tenis, mers pe jos, inot, tae-bo. Orice. Iar acum de cand mai ai pe cineva la purtator, esti pusa un fata unei dileme. Ce te faci? Continui ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat, te informezi de una singura sau te consulti cu doctorul. Stii, niciodata nu strica sa ai mai multe surse, dar nici exagerat de multe.
Daca vrei si poti ca in programul tau de femeie insarcinata sa pastrezi sau sa incluzi sportul, nu ezita sa pui intrebari. Medicul iti va explica daca starea ta de santate actuala, modul in in care evolueaza sarcina si felul in care organismul tau se impaca cu asta iti permit sa fii sportiva si in continuare.
In majoritatea cazurilor, sportul este indicat si calduros recomandat: in special exercitiile cardio – banda, bicicleta, stepper si apoi inotul si mersul pe jos. E aberant sa crezi ca poti face in continuare cate 400 de abdomene. Adica tu poti sa incerci, dar e pe riscul tau. Durerea ascutita te va atentiona ca ceva nu e in regula. Si mai bine evita complicatiile. Pentru ca oricat de incantata sau nu esti de sarcina si de transformarile tale, nu cred ca ai putea indura gandul ca i-ai provocat intentionat un rau piticului care creste in tine.
Asadar baga de seama. Nu trebuie sa te amagesti cu gandul ca sportul te va ajuta sa nu te ingrasi deloc sau ca te va face imediat dupa nastere o diva. Nici pe departe. Te va ajuta insa sa iti tii muschii in buna forma, sa iti alini durerile de spate, amortelile picioarelor si cate si mai cate.
Variante de activitati sportive
Deci treci la atac. Vorbeste cu instructorul de la sala unde te duci de obicei sau orienteaza-te catre sali care au programe special create pentru gravide ( ai mai jos o lista). O sa iti placa.
- Dar tine cont de cateva detalii: vorbeste cu medicul ( incearca sa iti dezvolti o relatie cat mai apropiata cu el/ea), nu fa exercitii care implica sarituri sau miscari bruste sau care te pot dezechilibra, da de stire daca in timpule orelor de sport ai dureri, ameteli sau stari de lesin si opreste-te musai daca ti se pare ceva ciudat.
Daca inca crezi ca in timpul celor 9 luni poti zbura si dansa pe barna, las-o balta. Au mai fost si altele care au crezut asta, dar exista clipe in care corpul pur si simplu nu te mai ajuta. In care simti ca te tampesti si nu te mai recunosti. Sarcina te poate secatui de energie, dar si de ratiune. Si vorbele de mai jos nu sunt sfaturi, ci pur si simplu marturisiri.
Cel mai bine e sa descoperi de una singura ce iti face bine si ce iti face rau. Sau poti sa verific daca solutiile adoptate de alte gravide iti sunt si tie de folos.
Exercitiile fizice te vor ajuta sa faci fata mai usor programului incarcat. Cine pretinde asta? Colegiul de Obstetrica si Ginecologie din Statele Unite ale Americii.