6 reguli de bază pentru igiena bebelușului

6 reguli de bază pentru igiena bebelușului

6 reguli de bază pentru igiena bebelușului. Un mini-ghid pentru toți părinții pentru a avea grijă de igiena corpului, unghiilor, urechilor, nasului și ochilor copiilor lor (dar nu numai).

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), igiena este acel set de practici care ajută la menținerea sănătății și la prevenirea răspândirii bolilor; o necesitate zilnică pentru toți oamenii. Și mai ales pentru nou-născuți care, având particularități specifice vârstei lor, au nevoie de ajutorul părinților și îngrijitorilor lor.

Descoperă câteva reguli generale și câteva sfaturi practice pentru îngrijirea unghiilor, urechilor, nasului, ochilor și zonei intime ale copilului.

Iată 6 reguli de bază pentru igiena bebelușului:

1. Curățarea mâinilor (tale)

Este întotdeauna esențial să-ți speli bine mâinile înainte și după spălarea și uscarea bebelușului. Motivul e clar: În primul rând, pentru protecția copilului, care are un sistem imunitar mai slab; prin urmare, este mai expus riscului de infecții. În al doilea rând, pentru sănătatea ta, a adultului; poți contracta adesea boli de la contactul cu fecalele copilului sau cu alte substanțe.

2. Alegerea produselor

Spre deosebire de adulți, pentru îngrijirea nou-născuților nu se recomandă utilizarea niciunui tip de produs. Spitalul Universitar Meyer sugerează preferința pentru detergenții non-agresivi, fără parfum, care nu conțin compuși chimici sau aditivi. Totodată, este mai bine să se folosească prosoape de bumbac; acestea trebuie să fie doar ale copilului și nu trebuie folosite în comun cu alte persoane; nici măcar cu cele din aceeași familie.

3. Siguranță

Un aspect important se referă la mediul în care copilul mic este spălat și curățat. În primele zile și săptămâni, când copilul nu se mișcă și nu se rostogolește, acesta poate fi schimbat în siguranță chiar și pe pat sau pe o masă normală de înfășat. Odată ce lunile trec și acesta crește, el va începe să se miște și aproape brusc să se rostogolească; este etapa în care apar o serie de riscuri grave, dacă nu este monitorizat constant de un adult.

În plus, indiferent dacă este în baie sau într-o altă cameră a casei, nou-născutul nu trebuie lăsat niciodată singur! Există riscul de a cădea și de a lua contact accidental cu obiecte și unelte periculoase pentru siguranța sa.

4. Șervețele umede

Deși sunt extrem de confortabile și practice, recomandarea este să fie utilizate doar în situațiile în care sunteți departe de casă; când nu există posibilitatea spălării cu apă a copilului. Cu toate că sunt sigure și testate pentru a fi utilizate pe pielea copiilor, acestea pot irita pielea nou-născutului. Fără a subestima impactul ecologic al utilizării lor frecvente.

5. Igiena nu este doar pentru corp

Igiena unui copil nu se referă doar la curățarea corpului său, ci și a casei; părinții trebuie să țină cont și să aibă grijă ca aceasta să corespundă nevoilor unui bebeluș. De asemenea, nu trebuie neglijată curățenia bucătăriei, a băii și a tuturor suprafețelor acestora; se vor folosi produse care au capacitatea de a elimina microorganisme precum viruși și bacterii.

Există, de asemenea, o igienă a jucăriilor și o igienă alimentară. Alimentele trebuie spălate cu grijă (în special fructele și legumele); precum și suprafețele, tacâmurile și vesela pentru a evita contaminarea periculoasă.

În plus, este necesar să se aibă grijă de igiena aerului; să se asigure o ventilație adecvată a încăperilor și coexistența cu animalele de companie; să se acorde atenție curățeniei spațiilor rezervate acestora și obiectelor cu care intră în contact.

6. Blândețe și atenție

Pentru copilului, în general, este nevoie să se acționeze cu blândețe; astfel se va evita lovirea sau rănirea copilului. Este important să se acorde atenție oricăror semne (roșeață, vezicule etc.); acestea pot apărea pe piele în timpul igienei nou-născutului. Astfel, se pot identifica prompt condițiile de sănătate care necesită tratament specific.

 

My title page contents