Îngrijirea pielii bebelușilor. 7 gesturi pentru a avea grijă de pielea copilului

ÎNGRIJIREA PIELII BEBELUȘILOR. 7 GESTURI PENTRU A AVEA GRIJĂ DE PIELEA COPILULUI

Îngrijirea pielii bebelușilor nu e chiar o misiune grea. Pielea este cel mai extins organ senzorial al corpului și oferă primul și cel mai important strat de protecție din lumea exterioară. Pentru ca aceasta să-și poată menține mecanismele de protecție eficiente, în special la copii, trebuie doar să urmezi câteva reguli simple. 

 

Îngrijirea pielii bebelușilor. Îngrijire specifică

Pielea sugarilor și a copiilor se caracterizează printr-o grosime mai mică a stratului cornos și a epidermei. Și printr-un raport între suprafața pielii și triplă greutate corporală în comparație cu pielea unui adult. De aceea, aplicarea unui produs necorespunzător poate duce la posibilități mai mari de interferare cu funcțiile fiziologice naturale ale pielii.

Copiii au, de asemenea, un pH al pielii mai mare decât adulții și un raport ridicat al glandei sudoripare pe centimetru pătrat. De asemenea, au un conținut scăzut de melanină care i-ar putea expune arsurilor. Pielea copiilor conține mai puține substanțe care pot lega apa, deci se deshidratează mai ușor.

Toate aceste caracteristici demonstrează importanța respectării unor măsuri de igienă, pentru ca pielea să-și păstreze capacitatea naturală de a se structura ca o barieră protectoare față de lumea exterioară.

Îngrijirea pielii bebelușilor. 7 reguli simple pentru starea de bine a pielii nou-născutului

1. Curățare ușoară

Pielea bebelușului este mai puțin adezivă decât cea a adultului și nu necesită curățare frecventă, deoarece nu reține mizeria atât de mult. Este de preferat să utilizezi un detergent ușor pe bază de surfactanți derivați de legume. De exemplu, uleiul de Babassu cu proprietăți emoliente și hrănitoare sau uleiul de orez.

2. În primele zile de viață, curățare fără apă

În primele zile după naștere, e mai potrivit să cureți pielea bebelușului prin ștergere și tamponare ușoară, mai delicată decât cea făcută cu apă. Pe lângă curățare, acest procedeu hrănește și hidratează pielea bebelușului. Înmoaie un tampon de bumbac într-un lapte sau într-un ulei eudermic, cu o compoziție foarte asemănătoare cu sebumul uman.

3. Îngrijirea pielii bebelușilor. Alege un șampon specific

Scalpul și părul nou-născutului sunt extrem de delicate. Se recomandă utilizarea unui produs de curățare a părului specific pentru bebeluși care garantează curățarea și hrănirea corectă, atât pentru scalp, cât și pentru păr. În cazul crustei lăptoase, alege un șampon bifazic, specific pentru această problemă. Aplici mai întâi faza uleioasă pentru a înmuia scalpul, lași să acționeze și, în final, cureți cu soluția apoasă. Nu uita că este indicat să lași crustele să cadă singure.

4. Acordă o atenție specială igienei intime

În cazul bebelușilor, este fundamental să protejăm fetele și copiii de iritațiile și roșeața zonei urogenitale. La fiecare schimbare de scutec, se recomandă, prin urmare, utilizarea unui produs de curățare intimă pentru bebeluși, formulat cu ingrediente dermocompatibile active de origine naturală și testat pe mucoase. Și care respectă structura fiziologică a părților intime, precum și promovarea menținerii unui pH protector.

5. Îngrijirea pielii bebelușilor. Nu exagera cu baia

Cât de des este cel mai bine să speli bebelușul pentru a nu modifica echilibrul pielii? În primele 6 luni de viață, o baie pe săptămână este suficientă. Iar în perioada de vară se pot face mai multe băi doar pentru a răcori bebelușul (nu de curățare), adăugând amidon de orez în apă. De la 6 la 12 luni este indicat să faci 1-2 băi pe săptămână; de la 12 la 24 de luni, de 2 ori pe săptămână; peste 24 de luni, în funcție de nevoile copilului.

Temperatura ideală a încăperii unde se face baia trebuie să fie cuprinsă între 21 și 22 ° C. Temperatura apei pentru baie este de preferat să fie 36/37 ° C, ca și temperatura corpului.

6. Hidratează pielea după fiecare curățare

După baie, poți hidrata pielea cu un ulei sau cu un lapte eudermic, deosebit de potrivite pentru a-i conferi pielii emoliere și hidratare. Chiar la fiecare schimbare de scutec, după o curățare minuțioasă cu un produs specific, puteți hidrata pielea bebelușului cu un produs hrănitor delicat, indicat pentru a preveni iritarea sau roșeața favorizată de mediul cald-umed care este creat în interiorul scutecului.

7. Gândește-te la piele chiar și atunci când speli rufele bebelușului

Când speli hainele bebelușului tău, alege un detergent adecvat, formulat cu substanțe nealergice, cu toleranță ridicată a pielii. Nu uita, că dezinfectarea excesivă a rufelor poate fi chiar contraproductivă, mai ales dacă reziduurile de produs rămân pe țesuturi și vin în contact cu pielea copilului, provocând posibile iritații și dermatite.

 

My title page contents