Dieta pentru preadolescenți și adolescenți: 10 sfaturi de la nutriționist

Dieta pentru preadolescenți și adolescenți: 10 sfaturi de la nutriționist. Când ajung în etapa preadolescenței sau a adolescenței, tinerii încep să se uite în oglindă și să strâmbe din nas. Ba chiar încep să nu-și accepte corpul. De aceea, ei se lasă fascinați de diete auzite în cercul lor de prieteni; și asta doar pentru a se îndopa cu junk food atunci când ies cu prietenii sau când vor să-și înece orice durere în mâncare.

Nutriționista Stefania Ruggeri (și mamă a două fiice adolescente) explică, în cartea sa „Mamma, che fame” cum să gestionăm nutriția copiilor în această fază delicată.

Alimente nesănătoase, zero carbohidrați sau o mie de proteine: fiecare adolescent își inventează propria dietă. Ceea ce foarte des nu coincide deloc cu acea dietă sănătoasă și echilibrată pe care mamele, ar dori să o urmeze pre/adolescentul nostru:

Dieta pentru preadolescenți și adolescenți: 10 sfaturi de la nutriționist. Iată decalogul sugerat de nutriționist:

1. Nu vorbi despre dietă cu copiii

Și mai ales, nu îți pune copiii la dietă. Dacă ai un adolescent care este supraponderal sau obez, ar fi recomandat ca el să piardă în greutate; dar situația lui trebuie evaluată de un expert specialist în problemele adolescenților. Acesta îi va stabili o dietă sănătoasă și un stil de viață corect. S-a observat că punerea copiilor „la dietă”, în sensul clasic al acestei expresii, riscă să declanșeze la cei predispuși, tulburări de alimentație, precum bulimia și anorexia.

În plus, unele studii americane recente au arătat că cei care au urmat diete în timpul adolescenței, au devenit adulți mai grași decât cei care nu au ținut niciodată o dietă. La vârsta adolescenței, nevoile energetice sunt mai mari; din acest motiv este dificil să poți urma o dietă restrictivă pentru o lungă perioadă de timp.

2. Explică-i diferența dintre realitate și ficțiune

Adolescenții de azi sunt bombardați cu aproximativ 2000 de imagini pe zi, în care văd aproape mereu fotografii retușate ale femeilor și bărbaților perfecți. Un ideal care nu există, dar care poate întipări în mintea copiilor dorința de a atinge un scop; de neatins, de fapt.

3. Determină-l pe adolescentul tău să facă o activitate fizică, la alegere

Este important să existe o dietă sănătoasă care să corespundă activității fizice depuse. Aceasta trebuie să fie aleasă de copil în mod independent; trebuie să fie plăcută și adaptată vârstei. Nu există sport perfect! Ceea ce contează este ca acesta să fie practicat de bunăvoie, să fie conceput ca un timp liber și plăcut. Adolescența nu este vârsta la care copilul să participe la cursuri pentru adulți în sala de sport sau să se epuizeze; pentru că atunci, sportul ar deveni o datorie care trebuie respectată ca și școala. Și există riscul să fie abandonat cât mai curând posibil.

4. Atenție la mâncarea consumată în afara casei

Pe măsură ce copiii cresc, mănâncă din ce în ce mai des. Este recomandabil ca adolescenții să stea departe în special de restaurantele în care pot mânca orice și oricât. Nu numai că pot fi tentați să exagereze cu cantitățile, dar aceste locuri oferă adesea alimente de calitate îndoielnică și valoare nutritivă zero. Prin urmare, fast-food da, dar nu în fiecare zi!

5. Spune NU alcoolului și băuturilor zaharoase

Ambele oferă calorii goale, fără nicio valoare nutritivă. Dar dacă băuturile acidulate dau doar inconvenientul de a oferi doar grăsime, alcoolul este foarte periculos pentru un adolescent. Până la vârsta de 20 de ani, organismul nu este capabil să sintetizeze alcool dehidrogenază; adică enzima capabilă să elimine alcoolul.

Consumul de alcool la vârste fragede dăunează creierului și compromite funcțiile sistemului nervos; până la cazuri de intoxicație acută reală care duc la o comă etilică.

6. Nu sări niciodată peste micul dejun

Mulți adolescenți sar peste micul dejun sau se limitează la o cafea băută pe fugă. Riscul este ca după câteva ore, o foame mare să-i determine să consume doar alimente pline de zahăr și grăsimi. Pentru a face micul dejun tentant, poți alege să pregătești un mix de alimente dulci și sărate; Pregătește masa cu o seară înainte (atât cât se poate); astfel încât dimineața totul să fie deja în fața ochilor.

7. Gustarea de dimineață – foarte importantă în dieta pentru preadolescenți și adolescenți!

La jumătatea dimineții, e nevoie de o mică gustare, altfel atenția și energia vor scădea. Un pachețel pregătit de acasă, alegând între fructe proaspete, un pachet de fructe uscate sau un iaurt ar fi varianta potrivită.

8. Gustări mai sănătoase acasă

Pentru gustarea de după-amiază de acasă, o porție de fructe proaspete combinate ar fi alegerea potrivită; de asemenea, adolescentul poate mânca un iaurt, dar și unele gustări de legume gata pregătite, păstrate în frigider. Sau, de ce nu, un smoothie de fructe, care este la fel de bun și dulce ca sucurile de fructe din comerț; cu toate acestea, este mai puțin caloric și conține mult mai multe vitamine și minerale.

9. Optează pentru alimente integrale

Alimentele integrale sunt mai sățioase. Acestea au un indice glicemic mai mic decât cele rafinate; țin foamea la distanță și sunt mai bogate în nutrienți; astfel, îmbunătățesc flora bacteriană intestinală. Prin urmare, ele ajută la reducerea riscului de supraponderalitate și obezitate. Pâine, paste, orez: pe cât posibil… integrale!

10. Varietate!

Nutriția trebuie experimentată ca ceva plăcut și ca o descoperire continuă a aromelor. De aceea, este important să existe varietate în fiecare zi. În acest sens, trebuie crescut consumul de pește; acesta are grăsimi mai bune decât cele din carne. De asemenea, în dieta adolescentului ar trebui să fie incluse salate mixte cu fructe și legume; dau culoare și bucurie și au o putere mare de sațietate. Nu trebuie uitate nici leguminoasele, bogate în proteine și fibre. Și da, din când în când, nutriționistul aprobă: este în regulă să se încalce regulile pentru o prăjitură de casă. Pentru a hrăni trupul, dar și spiritul!

My title page contents