Epuizarea emoțională este preludiul depresiei

Ai trecut vreodată printr-o perioadă prelungită de stres puternic? Fie că a fost vorba de job sau de viața personală. Dacă da, atunci este foarte posibil să fi experimentat epuizarea emoțională.

 

Deși poate părea un termen vag, epuizarea emoțională este o stare cât se poate de reală. Există câteva semne ale acesteia despre care e bine să știi. De ce? Pentru că, dacă nu este controlată, îți poate afecta atât sănătatea mentală cât și cea fizică. Fără nicio exagerare, din păcate.

Epuizarea emoțională

O persoană epuizată emoțional practic se află în anticamera depresiei. Doar un singur pas o mai desparte de această condiție cu urmări dintre cele mai grave. Epuizarea emoțională se referă la o stare specifică ce include nu numai simptome fizice (oboseală, dureri de cap, dificultăți de somn, modificări ale apetitului) ci o experiență psihologică distinctă de frustrare, motivație scăzută, neputință și lipsă de speranță. Este mai mult decât „o săptămână proastă” pentru că, în primul rând, durează mai mult de atât. Tuturor ni se întâmplă să avem câte „o săptămână proastă”, dar epuizarea emoțională este ceva cu adevărat grav. Pe lângă oboseala resimțită mai este vorba de stresul persistent și de sentimentul că ești efectiv copleșită și de lucrurile minore.

Simptome care trebuie să te alarmeze

Poți ajunge în starea de epuizare emoțională dacă lucrezi într-un mediu solicitant, dacă trăiești în stres într-o relație de lungă durată sau dacă te afli în tratament al unei boli cronice. Adesea poți rata semnalele de avertizare timpurie, mai ales dacă ești o persoană care se consideră puternică. Totuși, cu toții avem și limite… Dacă simți că nivelul tău de stres este într-o continuă creștere, iată simptomele la care trebuie să fii atentă.

Stare de spirit proastă, pesimism și iritabilitate

Epuizarea emoțională îți poate afecta sănătatea mentală în diferite moduri. Această reacție psihologică la stres prelungit și acut poate duce direct la anxietate și depresie. Chiar și tulburările de somn te fac mai vulnerabilă în fața lor. Sentimentele de disperare, depresie și iritabilitate cronică sunt comune cu burnout-ul, de aceea este important să ceri ajutor dacă ți se pare dificil să le faci față.

Te simți „amorțita” emoțional

Sentimentele de „amorțeală emoțională” sau detașare sunt un semn puternic că stresul îți afectează sănătatea mentală. Daca epuizarea emoțională te deconectează de tot ce te înconjoară este semn al unei suferințe importante. Un psihoterapeut, un prieten de încredere sau ambii te pot ajuta să ajungi la rădăcina problemei tale.

Te simți demotivată

Dacă simți absența entuziasmului în absolut toate aspectele vieții tale, nu-i deloc a bună…

Trăiești sentimentul de eșec

Este un semn-cheie al epuizării emoționale sentimentul că ești neputincioasă și fără speranță. Că nu ești bună de nimic, pe niciun plan. Că ești ineficientă și că eforturile tale sunt insignifiante. Și în consecință te simți complet descurajată.

Nu te poți concentra

În creierul persoanelor epuizate emoțional este ca o ceață. Cercetările arată că acest tip de epuizare dăunează grav capacității cognitive și apar probleme de concentrare.

Îți sunt afectate relațiile

În timp ce relațiile de susținere pot fi esențiale pentru cei care se confruntă cu epuizarea emoțională, partenerilor acestora le poate fi greu să înțeleagă de ce au devenit deprimați, negativiști, retrași sau chiar respingători.

My title page contents