Cum putem obține bunăstare fizică și mentală

Cum putem obține bunăstare fizică și mentală? Bunăstarea fizică și mentală sunt strâns legate una de cealaltă. Concret: Dacă mintea noastră este relaxată și senină, corpul nostru va beneficia și el de această stare, la fel ca atunci când suntem obosiți sau epuizați fizic și ne simțim și obosiți psihic.

În prezent, este demonstrat pe scară largă că activitatea fizică regulată, chiar și de intensitate moderată, contribuie la îmbunătățirea sănătății și a calității vieții.

Iată câteva sfaturi simple pentru a-ți recăpăta bunăstarea fizică și psihică, mai ales în perioadele cele mai intense:

1. Începe cu hidratarea

Este esențial să bei cel puțin 2 litri de apă pe zi pentru a rămâne sănătos. Apa reglează toate funcțiile principale ale organelor noastre, stimulează diureza și are grijă de pielea noastră. Nu trebuie să așteptăm să ne fie sete pentru a bea, ci să ne străduim să bem apă constant pe parcursul zilei.

2. Activitatea fizică este foarte importantă

Activitatea fizică stimulează producția de endorfine și ne ajută să scăpăm de toxine și stres. Nu este obligatoriu să fii o persoană deosebit de sportivă! Chiar și o simplă plimbare de 30 de minute în fiecare zi este suficientă pentru a stimula corpul și a te simți mai bine atât psihic, cât și fizic.

Activitatea fizică zilnică reduce riscul de a te îmbolnăvi de numeroase boli și îmbunătățește starea de spirit.

În special, sunt reduse riscurile pentru diabet, hipertensiune arterială, boli de inimă și diverse tipuri de cancer (ex: de colon și cel de sân), infarct miocardic, osteoporoză, tulburări musculo-scheletice, anxietate și tulburări legate de sfera emoțională; de asemenea, activitatea fizică previne comportamentele riscante, promovează bunăstarea psihologică prin dezvoltarea stimei de sine, a autonomiei și ușurința în gestionarea anxietății; de asemenea, reduce riscul de obezitate.

În anul 2010, OMS a stabilit cantitatea minimă de activitate fizică pentru trei grupe de vârstă:

  • copii și adolescenți (5 – 17 ani): cel puțin 60 de minute pe zi de activitate moderată – viguroasă, inclusiv de cel puțin 3 ori pe săptămână exerciții de forță care pot consta în jocuri de mișcare sau activități sportive;
  • adulți (18 – 64 ani): cel puțin 150 ‘pe săptămână de activitate moderată sau 75’ de activitate viguroasă, cu exerciții de întărire a grupelor musculare majore care urmează să fie efectuate de cel puțin două ori pe săptămână;
  • vârstnici (de la 65 de ani în sus): indicațiile sunt aceleași ca și pentru adulți, cu avertismentul de a desfășura și activități care vizează echilibrul.

Iată câteva exemple de activitate fizică:

  • Dacă utilizezi transportul public, coboară cu o stație mai devreme și finalizează călătoria pe jos. Dacă, pe de altă parte, folosești mașina des, alege să parchezi puțin mai departe de destinația finală;
  • Urcă scările și nu lua liftul;
  • La început poate părea un efort mare, dar în curând va deveni aproape o necesitate;
  • Desfășoară activități precum plimbarea câinelui, grădinărit sau treburi casnice;
  • Dansează;
  • Joacă-te cu copiii, dacă este posibil în aer liber sau participă la activități care necesită mișcare fizică;
  • Jocul este bun pentru toate vârstele. A juca jocuri pentru copii este unul dintre cele mai obositoare lucruri pentru adulți. Copiii reușesc să alerge și să sară fără oprire, în timp ce adulții obosesc repede. Starea de bine însă, este asigurată.

3. Nutriția este esențială

O alimentație echilibrată, formată din alimente sănătoase, este esențială pentru bunăstarea psihofizică. A avea ore regulate de masă ajută, de asemenea, la obișnuirea organismului cu o rutină alimentară bună. Reține: este întotdeauna bine să ai mese mici, de mai multe ori pe parcursul zilei. De exemplu, poți introduce câteva gustări cu fructe, iaurt sau cereale.

4. Învață să te odihnești

Să dormi 8 ore pe noapte este ideal pentru a nu te simți obosit în timpul zilei. În general, este recomandat să te culci și să te trezești la aceleași ore tot timpul, pentru a-ți stabili o rutină de somn.

 

 

 

 

 

 

 

 

My title page contents