Sportul este bun pentru sănătate. Iată de ce!

Sportul este bun pentru sănătate. Iată de ce! Practicarea sportului este bună pentru corp, minte și spirit. O știi deja! Activitatea fizică nu este folosită doar pentru a slăbi sau a elimina kilogramele în plus, ci aceasta ne ajută să ne eliberăm de stresul acumulat în timpul zilei.

Dar, care sunt, de fapt, beneficiile sportului și cum practicarea acestuia îți îmbunătățește viața, atât din punct de vedere fizic, cât și din punct de vedere psihic?

Ce rol are sportul? De ce sportul este bun pentru sănătate?

Beneficiile sportului sunt multe: atât la nivel psihic, cât și fizic. Statistic vorbind, cei care fac sport trăiesc mult mai mult decât cei care nu o fac, întrucât își îngrijesc mult mai bine corpul. În acest sens, un studiu realizat la Universitatea Harvard, a arătat cum curba riscului cardiovascular scade odată cu creșterea activității fizice. Aceasta ar trebui să fie o încurajare pentru oameni, să facă mai mult sport.

Beneficiile sportului pentru fizic

În primul rând, sportul este recomandat și potrivit pentru combaterea obezității, însă nu este suficient. Este necesar să se îmbine sportul cu o educație alimentară corectă, cerând sfatul unui expert, fără a improviza programe de slăbire și alimentație. Daunele pot fi mai multe și mai mari decât beneficiile.

În plus, înainte de toate, practicarea sportului aduce beneficii și sănătății inimii. Prin practicarea sportului este crescută cantitatea de colesterol bun (numit și colesterol HDL) din organism, în detrimentul colesterolului rău (numit și colesterol LDL). Dar asta nu înseamnă că sportul face minuni asupra persoanelor cu un grad ridicat de colesterol rău. El doar dă o mână de ajutor. Însă, prin creșterea colesterolului bun, indicele de risc va scădea, adică se va obține o valoare care este generată de raportul dintre colesterolul total și cel bun (la femei valoarea maximă este de 4,5, în timp ce la bărbați 5). Astfel, o scădere a grăsimilor circulante în sânge reduce drastic șansele de a avea boală coronariană.

Beneficiile suplimentare includ rezistență și stabilitate sporite. Aproape toate sporturile ajută la asumarea unei poziții corecte. În special: yoga, gimnastica posturală sau pilates ajută la îmbunătățirea posturii.

Beneficiile sportului pentru psihic

Practicarea sportului în mod constant este o modalitate excelentă de a trezi mintea. Indiferent de vârstă, practicarea sportului are și efecte pozitive asupra capacității de învățare.

Iată câteva dintre principalele beneficii mentale de care te poți bucura atunci când practici sport:

  • creșterea stimei de sine: pentru că îmbunătățirea aspectului estetic al corpului îți permite să fii mai mândru de tine;
  • activează chimia fericirii: activitatea fizică produce endorfine, sau substanțe chimice care acționează ca neurotransmițători; Au proprietatea de a reduce durerea fizică și, în plus, de a genera un sentiment de fericire;
  • reducerea stresului și a anxietății: practicarea sportului este un remediu excelent pentru a reduce semnificativ tensiunea musculară și aceasta afectează stresul;
  • ușurează controlul dependenței: sportul este o soluție excelentă pentru cei care doresc să scape de o dependență, inclusiv cea de fumat.
  • promovează socializarea: fie că mergi la sală sau alergi în parc, vei găsi alte persoane cu care să te împrietenești.
My title page contents