Cura de slăbire ideală? Nu existã!

Cura de slăbire ideală? ”Nu existã! cea mai bunã curã de slãbire, ci modificãri ale stilului de viațã!”, spune Dr nutriționist Șerban Damian.

 

  1. Când eşti considerat supraponderal?

Indicele de masă corporală este un instrument simplu cu ajutorul căruia putem afla când o persoană este în afara zonei de normalitate privind greutatea corporală. Se face raportul între valoarea greutăţii şi pătratul înălţimii exprimat în metri (IMC=G/h2). Când această valoare depăşeşte 25, vorbim despre supraponderalitate, iar când trece de 30, vorbim de obezitate.

  1. Cum îți alegi cea mai bunã curã de slabire?

Nu există “cea mai bună cură de slăbire”, ci modificări ale stilului de viaţă, care conduc la scăderea în greutate. Desigur, acest lucru include şi regimul alimentar, însă nu în sensul clasic de “cură” sau “dietă”, în care sunt impuse nişte reguli stricte, general valabile.

Cura de slăbire ideală? Nu existã!

Recomand consumul de proteine la fiecare masă, porții mici, o cantitate mare de fibre alimentare, iar activitatea fizică are şi ea un rol important.

O altă opţiune: atunci când suntem pe fugă, un substitut de masă Gerlinéa (batoane, shake) alături de o băutură. fără zahăr. Poți adăuga şi un fruct sau un iaurt degresat. Ai asigurat necesarul de nutrienți şi energia până la următoarea masă.

  1. Care este rolul nutriționistului în cadrul unui proces de slãbire?

Nutriţionistul este specialistul pregătit să facă o evaluare corectă a stării de sănătate, a compoziţiei corporale, a alimentaţiei şi a obiectivelor. De ce? Pentru ca apoi să poată face recomandări specifice fiecărui pacient pentru a-şi echilibra greutatea corporală. Este oarecum echivalentul antrenorului din sport, doar că în acest caz “jocul” este alimentaţia.

 

  1. Cât conteazã sportul şi cât dieta în cadrul unui proces de rafinare şi subțiere?

Fără a putea trasa nişte limite exacte, aş spune că mişcarea şi sportul contribuie cu 25-30% la succes, în timp ce alimentaţia face diferenţa cu adevărat. Este mult mai probabil să slăbeşti fără sport, însă fără nicio modificare în alimentaţie, sportul s-ar putea să nu producă nicio schimbare.

  1. Care este rolul proteinelor în cadrul unei diete de slãbire?

Proteinele sunt macronutrienţi extrem de importanţi ce contribuie la menținerea masei musculare, nu doar în regimurile de slăbire, ci oricând în existenţa noastră.

E nevoie de proteine

În mod particular, atunci când vorbim de slăbire, un aport optim sau chiar mai crescut de proteine poate influenţa în bine cursul scăderii în greutate. S-a observat, atât în practică, cât şi în urma studiilor, că regimurile moderat hiperproteice conduc la o evoluţie mai bună în privinţa scăderii în greutate.

Produsele Gerlinéa sunt bogate în proteine, prezervând masa muscularã în detrimentul țesutului adipos. Ele pãstrează vitalitatea chiar şi în dietã, fiind sãrace în calorii pentru favorizarea pierderii în greutate sau menținere.

  1. Cum şi cât te ajutã gustãrile proteice în cadrul unui regim?

Gustãrile proteice precum cele din gama Gerlinéa sunt o alternativă la îndemână pentru gustările dintre mese sau chiar pentru anumite mese.

Mulţi oameni nu au timp să-şi pregătească mesele şi atunci pot recurge la astfel de produse care sunt foarte accesibile şi gustoase. Evident, e bine să te bazezi pe alimentaţia clasică.  Sunt și situaţii, însă când ai putea rămâne nemâncat din lipsă de timp sau organizare şi atunci e bine să ai un ajutor precum gustările hiperproteice.

  1. În ce constã planul de menținere dupã regim?

Menţinerea presupune revenirea la o alimentaţie izocalorică, adică un regim care aduce suficiente calorii cât să acopere necesarul (în contrast cu un regim hipocaloric, care presupune restricţie calorică).

Fii atentă

Fie se pot creşte cantităţie la toate alimentele, fie se pot introduce alimente cu concentraţie calorică mai mare, care nu au existat în perioada de regim (de exemplu, ceva dulce sau mai multe alimente grase, însă totul în cantităţi moderate şi controlate).

 

Despre Şerban Damian

Dr. Şerban Damian este absolvent al Facultăţii de Medicină Generală în cadrul UMF “Carol Davila”, Bucureşti şi nutriţionist sportiv în urma unei specializări la Comitetul Internaţional Olimpic.

Dr. Şerban Damian  este în prezent nutriţionistul echipei naţionale de fotbal a României si colaboreaza cu sportivi profesionisti si amatori pentru ca acestia să-şi descopere adevăratul potenţial fizic.

La Centrul de nutriție Superfit din Bucureşti, Dr. Şerban  Damian ajută oamenii, cu ajutorul testelor speciale şi a programelor de nutriţie, să-şi reechilibreze greutatea.  

Dr. Şerban Damian  este alergător amator, cu 34 de maratoane în palmares şi preşedinte al Ro Club Maraton, cel mai important club de alergători amatori din România şi, din 2012, ambasador Gerlinéa în România.

 

 

 

My title page contents