Efectele depresiei post partum asupra copilului

Ai născut și ar trebui să fii fericită. În schimb plângi fără motiv, nu poți mânca, nu poți dormi și bebelușul te enervează cumplit. Este depresia post partum. Știai că efectele depresiei post partum asupra copilului sunt reale?

 

Aceste sentimente de tristețe și lipsă de speranță pe care le experimentezi pot dura până la trei săptămâni după naștere. Dar efectele depresiei post partum asupra copilului cu mult mai mult. Și nu este obligatoriu ca starea de anxietate să se declanșeze imediat după ce ai născut. Ți se poate întâmpla oricând pe parcursul primului an de viață al bebelușului. Ceea ce, desigur, nu-ți dorim.

Factorii de risc ai depresiei post partum

Unele femei prezintă un risc mai mare de a dezvolta depresie postpartum. Este vorba despre cele care au suferit de depresie în timpul sarcinii. Aproximativ 50% dintre femeile cu depresie post partum sunt cele care au suferit de depresie înainte de a rămâne însărcinate sau în timpul celor nouă luni. Riscul depresiei post partum este prezent și la femeile care în timpul sarcinii au fost anxioase ori au suferit de tulburări obsesiv-compulsive. De asemenea, și la cele care au avut complicații medicale în timpul sarcinii sau au născut prematur.

Cauza: „prăbușirea” nivelurilor de estrogen și progesteron

Deși cauza depresiei postpartum nu este cunoscută, se crede că modificările hormonale joacă un rol important. Oamenii de știință chiar suspectează și modificările a două gene, acestea jucând un rol activ în creșterea riscului de apariție a depresiei post partum. Această teorie este susținută de rezultatele unui studiu, considerându-se că aceste gene sunt „sensibile” la estrogen. Iar nivelul de estrogen (și cel de progesteron) crește în sarcină pentru a reveni la normal imediat după naștere, în 24 de ore. Această scădere rapidă a nivelului de hormoni este considerată a fi cauză a depresiei post partum.

Efectele depresiei post partum asupra copilului

Pentru a analiza efectele pe termen lung ale depresiei post partum persistente și severe, oamenii de știință au realizat studii complexe. Iar concluzia a fost clară: există o asociere între depresia post partum a mamei și întârzierea în dezvoltarea cognitivă și lingvistică a copilului. Și nu doar atât. Mai pot exista probleme de atașament și comportament. În plus, acești copii prezintă la adolescență riscuri mai mari de a se confrunta cu depresia, studiile indicând rate mai mari în rândul acestora.
Singura… necunoscută a studiilor efectuate este cât de extins este fenomenul, și asta pentru că numărul femeilor care suferă de depresie post partum pare să fie mult subestimat.

My title page contents