Cum descoperi ce talent are copilul tău? Iată 6 sfaturi pentru a-l descoperi și dezvolta!

Cum descoperi ce talent are copilul tău? Iată 6 sfaturi pentru a-l dezvolta!

Cum descoperi ce talent are copilul tău? Iată 6 sfaturi pentru a-l descoperi și dezvolta! Libertatea de exprimare, bogăția stimulilor, jocul, prietenii: acestea sunt cuvintele cheie pentru a spori și promova talentul copiilor.

Muzică, desen, dans, gătit, scris, meșteșugit, mici experimente științifice: fiecare copil poate avea talent pentru ceva, iar părinții îl pot ajuta să-l scoată la iveală și să-l prețuiască. Însă, dincolo de toate, pedagogul Daniele Novara, directorul Centrului psihopedagogic pentru educație și managementul conflictelor din Piacenza (Italia), avertizează părinții să nu uite că scopul nu ar trebui să fie acela de a-l transforma pe copil în cel mai bun, ci de a-l însoți pe o cale de creștere care susține înclinațiile personale, indiferent de rezultate.

Cum descoperi ce talent are copilul tău? Iată 6 sfaturi pentru a descoperi talentul copilului tău și a-l ajuta să și-l dezvolte:

1. Un mediu plin de stimuli

Așa cum subliniază și pedagogul Novara, „talentele apar adesea din interesele generale ale familiei”. Cu siguranță cunoști și tu cazuri de copii sportivi proveniți din familii de sportivi; sau copii cu talente muzicale, ai căror părinți sunt muzicieni. Dar aceasta nu înseamnă că nu pot apărea și talente mai particulare. Important este ca cei mici să aibă posibilitatea de a explora și, ajutați de părinți, să-și descopere și alte talente.

Din acest motiv, prima regulă pentru a permite copiilor să-și scoată la iveală talentele este ca părinții să-i facă să crească într-un mediu plin de stimuli. De altfel, este dificil ca un copil să-și descopere un talent muzical sau să-i fie descoperit, dacă acasă nu există instrumente și oportunități de ascultare a muzicii; la fel și în cazul talentului de a scrie, cum poate fi acesta dezvoltat dacă nu există cărți pentru a citi și a-și dezvolta vocabularul și atracția spre lumea lecturii?

2. Fără frâne asupra imaginației

A doua regulă este de a lăsa copiii liberi să se exprime; adică să fie cu adevărat copii, exprimând cele două caracteristici fundamentale ale copilăriei: gândirea magică și natura motorie și senzorială.

Copiii trebuie lăsați să-și exprime gândirea magică. Aceasta este abilitatea de a dezvolta animație acolo unde nu pare posibil, abilitatea care îi conduce la dialogul cu un prieten imaginar sau la credința că un dinozaur poate apărea în grădină. Expertul atenționează că nu este nimic în neregulă cu acest lucru și copilul nu ar trebui împiedicat să se exprime.

3. Fără observații constante

Lăsarea copiilor liberi să se exprime înseamnă, de asemenea, evitarea de a fi cu ochii în permanență pe ei și a le face observații; de exemplu, pentru că aleargă prea mult (dar atunci cum va apărea un talent sportiv?) sau pentru că pronunția în engleză atunci când cântă nu este perfectă sau pentru că și-au murdărit hanoracul cu tempera. Cum ar putea deveni un pictor dacă nu se murdărește în timp ce pictează?

4. Observarea și ascultarea

Pentru ca o pasiune să devină un adevărat talent și să aibă ocazia să se exprime cât mai bine, ajutorul părinților este fundamental. În același timp, este de la sine înțeles că părinții sunt primii care trebuie să observe această pasiune. Din fericire, acest lucru nu este dificil: trebuie doar să fii atent și să-ți asculți copilul.

5. Libertatea de mișcare

Cealaltă caracteristică fundamentală a copiilor este natura lor motorie, care este, de asemenea, baza capacității lor de învățare; la rândul său baza posibilității de a dezvolta un talent. Conform celor subliniate de pedagog, „prin mișcare și prin simțuri, copiii învață… și învață foarte repede”. Ca părinte, nu trebuie să ignori acest lucru și, în schimb, să aștepți ca cei mici să se comporte exact ca adulții.

De exemplu, un copil căruia îi place să deseneze întins pe jos, adesea ridicându-se pentru o plimbare. Dacă este forțat să facă această activitate la masă, în curând se va plictisi și eventualul său talent pentru desen nu va ieși la iveală. Trebuie lăsat să se desfășoare în forma care îi place lui cel mai mult; care e cea mai confortabilă pentru el.

6. Permite-i copilului să se joace cu alți copii

Există o altă caracteristică fundamentală a copiilor, și anume nevoia de a se juca liber cu alți copii. Pedagogul recomandă părinților ca cel puțin două sau trei după-amieze pe săptămână să fie dedicate acestei activități, în parc sau într-o curte. Copilul are nevoie de prieteni de vârsta lui, cu care să facă schimb de idei; și cu care „să construiască” o lume a lor, fiecare aducându-și propriul aport.

My title page contents