Ce apă îi dau bebelușului. Și câtă!

Până la urmă este o îngrijorare îndreptățită: oare îi este sete bebelușului? Te-ai întrebat și tu, nu-i așa? Și, automat, s-a născut și întrebarea „Ce apă îi dau bebelușului?”.

 

Câtă vreme copilul nu își poate exprima nevoile, părintele este dator să i le intuiască și satisfacă. Iar dacă nu are această abilitate, să asculte de sfaturile experților. Uneori, din prea multă dragoste, mai putem și greși… „Ce apă îi dau bebelușului?”, iată un aspect care ne interesează. Dar până la a afla răspunsul la această întrebare, ar trebui ca mai întâi să aflăm când are cel mic nevoie de apă, cu adevărat.

Până la șase luni, exclusiv lapte

Dacă bebelușul tău are vârsta sub șase luni, laptele matern sau laptele formulă îi este suficient. Acesta îi satisface toate nevoie, atât cele legate de nutriție cât și de hidratare. Știu ce vrei să întrebi: dacă regula este valabilă și vara, când ție, adult, îți este sete. Răspunsul este da, chiar și vara. Laptele este tot ce îi trebuie bebelușului. Dacă îi vei oferi apă atunci el va bea mai puțin lapte, iar acest lucru îi afectează creșterea. La fel de dăunător este și dacă – în cazul în care este hrănit cu formulă de lapte – o vei prepara cu mai multă apă. Un lapte mai diluat înseamnă un lapte care nu răspunde cerințelor nutritive ale micuțului. Mai important este să îi oferi copilului lapte mai des și să fii tu bine hidratată, pentru a menține producția de lapte.
De asemenea, copiii cu vârsta sub șase luni vor trebui alăptați mai des în caz de febră, pentru a nu se deshidrata.

La diversificare

După vârsta de șase luni, însă, o dată cu diversificarea, poți începe să îi oferi cantități mici de apă în plus față de lapte. Acum dacă ne uităm în urmă, la generațiile de copii – inclusiv la noi, părinții și bunicii noștri – vom constata că n-am pățit nimic pentru că am băut apă de la robinet, fiartă și răcită. Părinții tineri din ziua de azi au uneori tendința de a exagera, fiind excesiv de precauți. E adevărat că și industria îi încurajează, de vreme ce pe piață se găsește apă plată îmbuteliată, special concepută pentru copii… Rămân la părerea mea, că și apa fiartă și răcită este la fel de bună. Poate pentru că sunt eu mai sceptică și cred numai ceea ce văd cu ochii mei și ce fac cu mâna mea.

Sucurile – deloc sau macar diluate

După vârsta de șase luni și până la vârsta de un anișor, singurele lichide care i se vor oferi copilului sunt laptele și apa. Oricât de mare ar fi tentația de a-i da copilului sucuri naturale, din fructe, este de preferat să mai ai răbdare până la prima aniversare. Sucurile din fructe sunt acide și poți avea probleme în ceea ce privește scaunul bebelușului. Dar dacă totuși insiști să faci cum vrei tu, măcar diluează-l cu apă.

Nevoile de apă, pe vârste

După începerea diversificării, apa are un rol important inclusiv în combaterea constipației bebelușului. Însă cantități prea mari de apă pot fi dăunătoare. Intoxicația cu apă nu este un mit, ci o realitate. Efectul este scăderea nivelului de bilirubină și scăderea în greutate.
Potrivit experților, nevoile de apă ale copiilor sunt următoarele:

  • Între 7 luni și 2 ani:100 ml/kg/corp/zi
  • Între doi și șase ani: 90-100 ml/kg/corp/zi
  • Între șapte și zece ani: 70 – 80 ml/kg/corp/zi
  • Între 11 și 18 ani: 40 – 50 ml/kg/corp/zi

Caracteristicile pe care trebuie să le aibă apa pentru bebeluși

În situația în care varianta apei fierte și răcite este de neacceptat pentru tine și o preferi pe cea îmbuteliată, nu-i niciun bai. Este doar o altă alegere. Caracteristicile acestui tip de apă ar trebui să fie următoarele:

  • un conținut de sodiu mai mic de 20 mg/l
  • un conținut de săruri minerale sub 500 mg/l
  • un conținut de fluoruri mai mic de 1,5 mg/l
  • un conținut de nitrați mai mic de 50 mg/l
My title page contents