Ce culoare vor avea ochii copilului? Indicii date de legile geneticii

Ce culoare vor avea ochii copilului? Va avea ochi căprui ca tatăl său sau ochi albaștri ca bunicul? Legile geneticii ne ajută oferindu-ne câteva indicii. Vezi ce detalii poți afla în cazul tău!

În transmiterea trăsăturilor ereditare, există trăsături dominante și recesive. Trăsătura „dominantă” se referă la cea care este mai probabil să se manifeste decât cealaltă, numită „recesivă”. Iar culoarea ochilor este unul dintre cele mai interesante exemple privind aceste trăsături.

Realitatea arată că, de exemplu, de la un părinte cu ochi albaștri și altul cu ochi căprui, cel mai probabil, se vor naște copii cu ochi căprui. De ce? Aceasta se întâmplă, deoarece culoarea căprui reprezintă caracterul dominant. În teorie, culoarea închisă (dominantă) învinge culoarea deschisă (recesivă). Stai așa! Mai ai o speranță!

Când vine vorba de culoarea ochilor, trebuie să ții cont și de bunici. Adică, dacă unul dintre bunici are ochi deschiși la culoare, recesivi, poate determina culoarea ochilor micuțului tău; astfel, crescând șansele ca această transmitere genetică să se întâmple genetic.

Uită-te la situația ta și află ce culoare vor avea ochii micuțului tău. Mai departe, culoarea ochilor albaștri este, de asemenea, echivalentă cu verdele deoarece, în ambele cazuri sunt culori recesive.

Când devine permanentă culoarea ochilor bebelușului?

Majoritatea copiilor se nasc cu ochii deschiși la culoare, de obicei albaștri sau cenușii; aceasta deoarece, melanocitele, celulele responsabile pentru producerea melaninei, nu sunt încă pe deplin dezvoltate.

Odată cu trecerea lunilor, pe măsură ce micuțul tău crește, expunerea la lumina soarelui stimulează producția de melanină, modificând pigmentarea și, prin urmare, culoarea ochilor. De obicei, culoarea ochilor începe să se schimbe între a șasea și a noua lună pentru a deveni definitivă în primul an. Cu toate acestea, mici modificări sunt încă posibile până la vârsta de 3 ani, dar este foarte rar ca un copil cu ochi negri să dobândească o colorație mai deschisă după acest termen.

Ce culoare vor avea ochii copilului? Genetica determină aspectul său

Ca și în cazul ochilor, de exemplu, culoarea părului este, de asemenea, determinată de o combinație de factori genetici care determină tonul, structura și forma. Prin urmare, putem constata că bebelușul moștenește caracteristici particulare de la un părinte și altul, la întâmplare; dar sub rezerva probabilității ca fiecare factor să prevaleze asupra celuilalt.

Desigur, excepțiile nu sunt excluse! Există cazuri de părinți cu pielea închisă la culoare, cu ochi căprui, care au un copil blond cu ochi albaștri pentru că, de exemplu, îl moștenește pe bunicul matern care are aceste trăsături.

My title page contents