Iodul în timpul sarcinii este esențial pentru maturarea creierului

Iodul în timpul sarcinii este foarte important! Cantitatea potrivită de iod în timpul sarcinii este esențială pentru dezvoltarea corectă și completă a fătului. Concret, sarcina este o stare fiziologică feminină care începe din momentul implantării embrionare în endometrul uterin. Durata acesteia fluctuează în jurul valorii de 38 săptămâni, timp în care nevoile și cerințele femeii gravide și rodul concepției sunt în continuă evoluție.

Iodul este un component al hormonilor tiroidieni și este implicat în formarea, creșterea și dezvoltarea diferitelor organe (rolul jucat în maturarea creierului este crucial) și a sistemelor, precum și în metabolismul glucozei, lipidelor și proteinelor. Deficiența de iod ar putea provoca hipotiroidism, cretinism și sugari cu greutate mică pentru vârsta gestațională. Să vedem cât este de necesar iodul în timpul sarcinii și în ce alimente îl putem găsi.

De ce este important iodul în timpul sarcinii?

Iodul este esențial pentru buna dezvoltare a creierului la făt și la copilul mic. Necesarul de iod al unei femei crește semnificativ în timpul sarcinii, pentru a asigura aprovizionarea adecvată fătului. Astfel, cantitatea de iod consumată în timpul sarcinii ar trebui să crească de la 150 la 250 micrograme pe zi.

Corpul uman concentrează iodul în tiroidă, unde intră în formularea a doi hormoni, triiodotironina (T3) și tirozina (T4), regulatori ai unor funcții metabolice, dar și responsabili ai creșterii și funcționării corecte a sistemului nervos.

Alimente care conțin iod

Iodul se găsește în principal în pește. De asemenea, o regulă bună este înlocuirea sării de masă obișnuite cu cea iodată. În timpul înțărcării, pe lângă lapte, este esențial să-i fie oferite bebelușului alimente bogate în iod, cum ar fi peștele.

În timpul sarcinii, o dietă echilibrată, cu 2 porții de pește pe săptămână, lapte în fiecare zi și puțină brânză, garantează aproximativ 50-60% din necesarul de iod. Concret, iată necesarul de care are nevoie:

  • Pește și produse din pește: 50-100 mcgr la 100g de porție comestibilă;
  • Lapte matern: 30-70 mcgr la 100 g de porție comestibilă;
  • Fructe, legume, cereale și carne: 2-5 mcgr la 100g de porție comestibilă.

Iodul în timpul sarcinii. Ce se întâmplă dacă există o cantitate scăzută de iod în timpul sarcinii?

Dacă mama are o cantitate suficientă de iod în timpul sarcinii, va fi asigurată și o cantitate adecvată de iod pentru făt.

Dar care sunt riscurile nivelurilor scăzute de iod în timpul sarcinii? Iodul este esențial pentru diferite funcții ale corpului și pentru dezvoltarea fătului. Dacă nu ajunge suficient la făt, dezvoltarea sa fizică și neurologică ar putea fi afectată, mai ales dacă deficiența de iod este însoțită de un deficit de alți hormoni tiroidieni sau de o afecțiune a tiroidei.

Așadar, iodul în timpul sarcinii este esențial pentru a preveni complicațiile în dezvoltarea fetală. Cu toate acestea, evaluarea și corectarea aportului de iod trebuie efectuate în mod necesar în perioada pre-sarcină. În caz contrar, deficitul de dinaintea sarcinii (în mod similar cu lipsa acestuia din timpul sarcinii), poate favoriza:

  • întrerupere de sarcină;
  • creșterea mortalității perinatale;
  • anomalii congenitale;
  • modificări neurologice;
  • deficit mental.
  • gușă;
  • hipotiroidism.

Sarea iodată în timpul sarcinii

Una dintre cele mai simple și mai ieftine modalități de a garanta corpului tău cantitatea potrivită de iod este înlocuirea sării normale de masă cu sare iodată. Consumul de 5 g de sare iodată pe zi echivalează cu consumul unei porții de pește. Prin urmare, sarea iodată adaugă iod în dietă și completează deficiența.

Majoritatea alimentelor au un conținut relativ scăzut de iod. Pentru a se asigura că toată lumea are un aport suficient de iod, OMS și UNICEF recomandă iodarea universală a sării ca strategie globală. Însă, aceasta nu este o măsură fezabilă în toate țările și, prin urmare, în unele zone poate fi necesară suplimentarea cu iod pentru a se asigura că femeile însărcinate primesc un aport adecvat.

OMS și UNICEF recomandă suplimentarea cu iod pentru femeile gravide și care alăptează în țările în care mai puțin de 20% din familii au acces la sare iodată.

Alte vitamine și minerale esențiale în timpul sarcinii:

Vitamina A;
Vitamina C;
Vitamina B9 (Acid Folic);
Vitamina B12;
Vitamina D;
Vitamina E
Fier;
Calciu.

My title page contents