Mai mult ca sigur că și tu cunoști mămici care au fumat în sarcină. Poate chiar tu ai fost una dintre ele. Dar știi la ce riscuri ți-ai expus copilul?

Fumul de țigară este un amestec toxic din peste 7000 de compuși chimici, dintre care 250 sunt cunoscuți ca fiind otrăvitori și 70 care sunt capabili să provoace cancer. Asta înseamnă că aceluiași risc îi sunt expuși atât fumătorii activi cât și cei pasivi. Acele mămici care au fumat în sarcină au riscat enorm sănătatea copiilor lor. Și efectele, dacă nu s-au văzut imediat, nu este exclus să apară pe parcursul vieții.

Mămici care au fumat în sarcină

Fumul de țigară este periculos pentru toate categoriile de persoane, dar pentru femeile însărcinate riscurile sunt și mai mari. Asta deoarece toxinele inhalate sunt otrăvitoare pentru copilul nenăscut. Ba chiar se poate spune că fumatul poate influența fertilitatea feminină. În sensul că – așa cum au arătat cercetările – fumătoarelor le este mai dificil să rămână însărcinate decât nefumătoarelor.

Risc crescut de avort

Fumatul în timpul sarcinii crește riscul de sarcină ectopică, avort spontan sau naștere prematură. Și, deși nu a fost încă dovedit, cercetările sugerează cu tărie că aceleași riscuri sunt prezente și pentru femeile care au renunțat la viciu sau nu au fumat niciodată dar se expun fumului înainte sau în timpul sarcinii.

Risc de placenta praevia

Gravidele care fumează prezinta un risc de două ori mai mare de a avea placenta previa. Aceasta este o anomalie în care placenta este atașată de peretele uterin prea aproape de col. Femeile cu placenta praevia trebuie adesea să nască prin cezariană.

Risc de dezlipire de placentă

Dezlipirea placentei de uter poate provoca naștere prematură, nașterea de făt mort sau chiar moartea timpurie a sugarului. Iar gravidele care fumează prezintă un risc dublu față de cele care nu fumează.

Ruptură prematură de membrane

Femeile care fumează în timpul sarcinii sunt mai predispuse la ruperea prematură a sacului amniotic, ceea ce face mai dificilă menținerea sarcinii până la termen.

Bebeluș cu greutate mică

Oamenii de știință au descoperit o relație cauză-efect între fumat sau expunerea la fumul de țigară în timpul sarcinii și greutatea scăzută la naștere a bebelușului. Greutatea scăzută la naștere este una dintre principalele cauze ale decesului infantil.

Risc de defecte congenitale

Buza de iepure sau despicătura vălului palatin sunt defecte de naștere care apar atunci când buza și/ sau gura nu se formează corect în timpul sarcinii. Cercetările au arătat că riscul acestor defecte este mai mare pentru bebelușii ai căror mămici au fumat în sarcină, în special în primele luni.

Risc crescut de sindrom de moarte subită

Bebelușii născuți din mame care au fumat în timpul sarcinii prezintă un risc crescut pentru sindromul de moarte subită a sugarului. De asemenea, bebelușii care locuiesc într-o casă în care se fumează se confruntă cu același risc.

Făt insuficient oxigenat

Cercetătorii suspectează că nicotina din fluxul sanguin al mamei poate constrânge vasele de sânge din cordonul ombilical și uter, reducând cantitatea de oxigen a fătului. Nicotina poate limita, de asemenea, cantitatea de sânge furnizată sistemului cardiovascular fetal.

My title page contents