CONTROL MEDICAL DE RUTINĂ PENTRU COPIL. UNDE ȘI CÂND?

Te întrebi când să apelezi la un control medical de rutină pentru copil? Controalele medicale sunt programate conform unui calendar stabilit de autoritățile regionale de sănătate pentru a garanta un control continuu. Frecvența controalelor medicale de sănătate variază în funcție de nevoile specifice ale fiecărui copil. Poți începe cu vizitele de rutină, ale căror rezultate sunt comunicate părinților de către același medic în timpul primei vizite.

 

Control medical de rutină la copil, doar la medicul pediatru

Controalele medicale fac parte dintr-un program de supraveghere a sănătății pediatrice în vederea unei dezvoltări corecte a copilului.

În timpul fiecărui control medical programat în calendar, pediatrul:

– face o verificare generală a stării de sănătate a copilului;

– măsoară înălțimea, greutatea și circumferința capului copilului;

– verifică dezvoltarea psiho-motorie a acestuia;

– controlează vederea și auzul.

Mai mult, informează părinții despre comportamentul și hrănirea bebelușului. Oferă indicații în calendarul de vaccinare și verifică dacă copilul îl urmărește și efectuează verificări specifice pentru tulburări, care pot fi rezolvate mai ușor cu un diagnostic precoce.

Control medical de rutină la copil. Calendarul de urmat

Prima vizită la 1 lună de viață

Pe lângă verificările de rutină valabile pentru toate perioadele de creștere, pediatrul verifică dimensiunea fontanelei anterioare (control auxologic), pielii, cavității bucale, inimii, plămânilor, abdomenului și organelor genitale. De asemenea, sfătuiește părinții în ceea ce privește alăptarea, poziția pătuțului și siguranța mașinii. În cele din urmă, efectuează manevra Ortolani-Barlow pentru a verifica prezența unei luxații congenitale a șoldului și prescrie o ecografie de control la șolduri.

A doua vizită la 2-3 luni

Medicul repetă controlul auxologic, efectuează testul de vedere, evaluează necesitatea integrării alăptării naturale și artificiale în cazul lipsei laptelui matern și creșterea lentă a copilului. De asemenea, prezintă lista vaccinurilor obligatorii și recomandate.

A treia vizită la 4-5 luni

Specialistul verifică progresul legat de reacțiile la stimuli vocali, observă relația copilului cu mama și oferă primele indicații cu privire la înțărcare (introducerea alimentelor solide).

Control medical de rutină la copil – A patra vizită la 8 luni

O atenție deosebită se acordă verificării începutului lalației (repetarea primelor silabe de către nou-născut), testului vizual și auditiv, prin efectuarea testului Boel. Și sunt indicate alimente noi solide pe care mama să le adauge în dieta copilului.

A cincea vizită la 11-12 luni

Pe lângă controalele obișnuite, medicul pediatru efectuează o evaluare mai aprofundată a dezvoltării psiho-motorii și senzoriale a bebelușului. Oferă alte indicații privind cea mai potrivită dietă, pantofii cei mai potriviți pentru primii pași și fluoroprofilaxia pentru dinți.

A șasea vizită la 15-18 luni

În multe cazuri, specialistul efectuează Stereotestul Lang pentru a evalua funcția vizuală a copilului.

A șaptea vizită la 3-4 ani – pentru control medical de rutină la copil

Pediatrul evaluează în special mersul copilului și oferă indicații despre igiena orală și cea de la oliță. În această fază, de asemenea, prescrie, în general, o examinare a ochilor și o examinare ortopedică. Recomandă o primă verificare dentară, care poate fi făcută, după caz și mai devreme.

A opta vizită la 5-6 ani

De asemenea, în timpul acestei vizite, pe lângă toate controalele de rutină, el recomandă, în general, un alt control oftalmologic, ortopedic și dentar.

A noua vizită la 12-13 ani

Acesta este ultimul raport de sănătate pe care îl efectuează pediatrul. Ulterior el va fi înlocuit de un medic generalist care va primi toate informațiile de sănătate despre tânărul pacient.

My title page contents