Dezvoltarea atenției la copii, una dintre preocupările părinților. În zilele noastre, mai mult decât oricând, părinții se întreabă adesea cum să îmbunătățească atenția copiilor! Mulți stimuli la care sunt supuși copiii noștri, mai ales de natură tehnologică, adăugați la prezența copiilor foarte treji, curioși și inteligenți determină din ce în ce mai mult să confrunte problema neatenției care este turnată în atâtea contexte, familie, școală și sport. 

 

Ce este atenția?

În general, atenția poate fi definită ca acea funcție cognitivă care ne permite să acordăm importanță unor stimuli și să îi eliminăm pe alții.

Trucuri pentru îmbunătățirea și dezvoltarea atenției la copii

Părinții, un bun exemplu

Dacă dorim să-i facem pe copii mai atenți, în primul rând, trebuie să ne întrebăm ce exemplu le oferim și în ce climat emoțional trăim în familie! Foarte des petrecem timp, alergând dintr-o parte a casei în cealaltă, uneori urlăm, ne stresăm copiii când nu avem timp și le oferim o mulțime de stimuli la care să se gândească. Apoi, când ne retragem în cameră seara, în liniște ne întrebăm: de ce copilul meu este mereu distras, trece de la un joc la altul și este stresat? Răspunsul, de multe ori, trebuie găsit la noi, părinții!

Redu utilizarea televizorului și a tabletelor

Numeroase studii arată că utilizarea îndelungată a acestor suporturi electronice reduce atenția și capacitatea de memorie!

Încurajează un somn odihnitor și prelungit

Dacă dorești să îmbunătățești atenția la copii și, în general, să îi ajuți să-și mențină concentrarea pentru o perioadă îndelungată de timp, este important ca aceștia să se odihnească bine! Aceasta înseamnă proporțional cu vârsta. Copiii trebuie să meargă la culcare devreme (între orele 8.30 și 9.30 pentru cei mai mici) și să doarmă constant până a doua zi dimineața. Vei constata că dacă dorm bine și suficient, a doua zi nu vor fi doar mai odihniți, dar mai calmi și în general atenți la școală și la diversele activități pe care le fac!

Dezvoltarea atenției la copii. Strategii de îmbunătățire a atenției la copii

Vârsta preșcolară (2-5 ani)

Dăm copiilor mici sarcini de făcut

Începând cu vârsta de 2 ani este posibil să antrenezi atenția copiilor, solicitându-i să îndeplinească mici sarcini: „ Mergi la bucătărie și bea apă?”, „Mergi în camera ta și ia-ți mașinuța”. Crescând, putem face din solicitări un fir mai complex în funcție de abilitățile copilului.

Să-i implicăm în jocuri de construcție și manipulare

Tot ceea ce ne place și ne vine în minte ca activitate este util pentru îmbunătățirea atenției la copii: construcția de turnuri cu lego/cărămizi colorate, jocuri cu bile, puzzle. Principiul, în general, este de a ajuta copiii să se joace un joc la un moment dat. Și să încerce să rămână atenți pentru o perioadă de timp tot mai lungă .

Să începem să citim câteva cărți mici

Aceasta este o activitate foarte importantă și preliminară pentru vârsta școlară. Poți folosi cărți din țesătură, plastic, stimulând atenția și din punct de vedere tactil. Toate acestea obișnuiesc copilul să stea nemișcat chiar și pentru un timp foarte scurt. Pentru a vedea un obiect și pentru a ajuta la îmbunătățirea atenției la copii.

Dezvoltarea atenției la copii de vârsta școlară (6-10 ani)

Îi rugăm să citească singuri sau să ne împărtășească ceea ce au citit:

Multe activități pe care le putem propune prin citirea cărților sunt utile, mai ales dacă sunt împărtășite.

Citim mici părți dintr-o carte și întrebăm copilul dacă i-a plăcut, încercând să-i punem întrebări pentru a vedea dacă a fost atent! În cazul în care am înțeles că nu a ascultat calm, am recitit partea și încercăm din nou să-i punem întrebarea, dar cu un zâmbet!

Jucați șah

Este o activitate foarte utilă pentru a îmbunătăți atenția la copii, memoria, abilitățile strategice. Poate fi jucat în familie, la școală sau cu prietenii!

 

 

 

 

 

My title page contents