Ne străduim să le oferim copiilor noștri toate mijloacele de a se dezvolta fizic, psihic și emoțional. Căutăm pentru ei cele mai bune metode de a obține aceste lucruri. Și nu mereu le găsim pe cele mai potrivite. Tableta sau calculatorul nu sunt necesități de bază, așa cum se crede în această eră. La beneficiile dansului pentru copii s-a gândit, oare, cineva?!

A-i asigura copilului accesul la tehnologie, de la o vârstă fragedă, nu este neapărat un lucru de condamnat. O impun și vremurile, ca să fim corecți. Este un lucru bun, desigur, atâta vreme cât există o măsură. Altfel, el poate conduce la obiceiuri și trăsături de comportament negative. Sunt multe alte lucruri bune în lumea reală care trebuie încercate și care pot oferi satisfacții chiar mai mari. De data aceasta ne îndreptăm atenția către beneficile dansului pentru copii.

Beneficiile dansului pentru copii

Un copil trebuie să vadă, să descopere că distracția poate îmbrăca diferite forme. Că nu se rezumă la desene animate, la jocuri sau la joaca în parc. Că și activitățtile organizate, cu accent pe o anume disciplină, pot fi amuzante. Că educația (și în acest caz ne referim la cea muzicală) se poate face și altfel decât la modul rigid, pedagogic. Că mișcare nu înseamnă doar alergare sau mers cu bicicleta, că socializare nu înseamnă doar interacțiunea cu colegii de grădiniță sau școală.
Tu știi bine ceea ce copilul nu știe deloc: că dansul este o formă de distracție cu beneficii certe. Că, la adolescență, a nu ști să dansezi poate reprezenta un handicap care ”te scoate din joc” uneori. Dar cred că deja ne gândim prea departe. Haide mai bine să privim dansul ca pe o formă amuzantă de mișcare și să vedem care sunt beneficiile lui.

Contribuie la câștigarea încrederii în sine

Dansul este o activitate socială, trebuie să recunoaștem. Se dansează la serbări, la petreceri private – aniversări, onomastici, nunți, botezuri – dar și la cele publice – festivaluri, flash-mob-uri. Un copil care este „antrenat” să danseze, care își depășește timiditatea, începe să își construiască încrederea în sine și să se simtă tot mai bine în propria-i piele, cum se zice. Poate că la început îi va fi mai greu. Dar pe măsură ce va primi aprecierea celor din jur, lucrurile se vor schimba.

Oferă o lecție despre „munca” în echipă

Lecțiile de dans presupun un partener/o parteneră. Și o rutină care constă în repetiții. În acest context copilul învață aplicat ce înseamnă să lucrezi în echipă. Învață ce înseamnă să te poți baza pe partener. Iar o astfel de lecție timpurie de viață îi va fi foarte utilă pe termen lung.

Întărește disciplina

La lecțiile de dans nu face fiecare ce vrea. Există un program și un profesor care coordonează activitatea. Există reguli și există pași care trebuie repetați de fiecare dată, pentru a construi o coregrafie. Fără disciplină nimic din toate acestea nu ar fi posibil. Un copil, oricât de… nărăvaș ar fi el, va fi nevoit în cele din urmă să își însușească și această lecție.

Corectează postura

Ca să fii un bun dansator, trebuie să ai o formă fizică bună. Această formă de mișcare „lucrează” în primul rând la acest aspect. Îmbunătățirea posturii. Iar rezultatul se va vedea în felul în care merge, aleargă sau chiar stă copilul. E un lucru mai important decât îți poți imagina.

Îi face cunoștință cu… perseverența

Dincolo de faptul că ajută la o creștere și dezvoltare fizică armonioasă, prin repetiție dansul predă și lecția perseverenței. Această formă de artă – până la urmă – presupune multă muncă. Ca să învețe pașii de hip-hop sau pozițiile din balet, are nevoie de timp. Iar parcurgând lecțiile, copilul deprinde dinamica și perseverează până când va reuși.

My title page contents