Primele cuvinte ale bebelușului. Când începe bebelușul să vorbească?

Ce știi despre primele cuvinte ale bebelușului? Este absolut normal ca o mamă, mai ales la prima experiență, să-și pună o întrebare foarte frecventă: când va începe bebelușul meu să vorbească? Ce poți face pentru a stimula dezvoltarea limbajului, atunci când copilul întârzie să vorbească?

Să aflăm când începe dezvoltarea limbajului la copil și când sunt pronunțate primele cuvinte și propoziții semnificative.

La câte luni vei putea auzi primele cuvinte ale bebelușului?

De fapt, copilul începe să dezvolte primele circuite lingvistice încă din ultimul trimestru de sarcină. Mai exact, de când este încă în burta mamei sale. În acest stadiu, organele implicate în funcțiile auditive își completează formarea; astfel, copilul este deja capabil să asculte sunete externe și să înceapă să se familiarizeze cu vocile părinților.

După naștere, acest proces continuă într-un mod similar până la vârsta de 3 luni; vârstă la care bebelușul începe să experimenteze pronunția unui sunet.

În această etapă, părinții își doresc foarte mult să fie numiți „mamă” și „tată”. În această fază, creierul face evoluții rapide și surprinzătoare; limbajul copilului ia formă concretă.

Desigur, stimularea parentală joacă un rol foarte important; precum și crearea unui mediu favorabil învățării. Dar, nu uita, fiecare copil are timpul său. Unii spun deja câteva cuvinte până la sfârșitul primului an de viață, în alte cazuri poate dura puțin mai mult.

Primele cuvinte ale bebelușului: ce sunt acestea?

În cele mai multe cazuri, „ma-ma” reprezintă prima încercare de a pronunța cuvântul „mamă”; unul dintre primele cuvinte pe care copilul învață să le spună.

În general, primele cuvinte pe care bebelușul le pronunță se referă la activități, nevoi și obiceiuri zilnice; exemple: „papa”, „caca”, „nani”, „suzetă”, „bau”, „miau” și așa mai departe.

Există copii care înainte de vârsta de 12 luni, deja învață să spună „apă”, „pâine”; de asemenea, să indice alimentele preferate.

De fapt, cuvântul „mamă” poate fi pronunțat chiar și după aceste prime cuvinte. Astfel, copilul știe că mama se va grăbi să-i ofere lucrul cerut.

Cum să-ți stimulezi copilul să vorbească?

Când bebelușul începe să articuleze consoane, acesta poate fi susținut în moduri diferite.

Cum să-l susții pe copil să învețe și să pronunțe primele cuvinte? Iată câteva sfaturi utile de la logopedul Serena Bonifacio și pediatrul Ingrid Rudoi de la Federația Italiană a Logopezilor:

De la 0 la 3 luni, etapa M-ului:„ma-ma”, „mi-mi”…

Din primele luni de viață, este important să se mențină un dialog deschis și activ cu copilul în orice moment posibil: în timpul alăptării, schimbarea scutecului, scăldatul etc. Sfatul experților este de a comunica cu el prin modularea vocii sale și observarea reacțiilor sale.

Limbajul folosit trebuie să fie simplu, cântat și emoțional: „ma-ma”, „mi-mi” etc. Ritmul și melodia îl vor ajuta pe micuț să formuleze primele cuvinte mai târziu.

De la 4 până la 6 luni: Menține contactul vizual

După primele 3 luni de viață ale bebelușului, recomandarea este să nu subestimezi niciodată importanța contactului vizual; acesta trebuie să însoțească întotdeauna fiecare interacțiune verbală dintre părinți și copil.

Tonul vocii trebuie să fie dulce, afectuos; este necesar ca interlocutorul să se uite tot timpul în ochii copilului, pentru a-l menține conectat dialogului. El va răspunde mai atent la stimulii tăi, emițând vocalizări punctate de mișcări.

De la 7 până la 8 luni: introdu cuvinte noi

Continuând încă să vorbești folosind „M-ul” – „mami” -, acesta este momentul cel mai propice pentru a începe să introduci cuvinte noi, mai complexe; pronunță rar, mai întâi un cuvânt familiar și frecvent utilizat, urmat de unul mai puțin frecvent (de exemplu, mama … e bună / frumoasă).

Răsfoiește împreună cu cel mic, broșuri ilustrate și reviste; arată-i copilului tău imagini și denumește-le. Cântecele simple sau cele cu rimă și ascultarea muzicii sunt activități complementare foarte utile.

De la 9 până la 12 luni: comunică eficient

Între 9 și 12 luni, este foarte important să repeți cu el ceea ce poate spune spontan. În acest fel, el va putea formula mici dialoguri formate din sunete; ba chiar cuvinte.

Poți pune accent pe obiecte, nume de familie, jucării, activități zilnice (hrănire, culcare, caca, suzetă etc.) și animale de companie; punctând bine sunetele și fixând cu atenție pronunția vocalelor și consoanelor.

De la 13 până la 18 luni: începe conversații mici

Mulți copii încep deja să indice obiecte și imagini cu numele lor în acest moment. Pentru a-i sprijini în acest proces și pentru a-și îmbogăți limba, experții recomandă:

  • întotdeauna, numește sau comentează ceea ce indică copilul pentru a-și îmbogăți vocabularul și înțelegerea unui număr tot mai mare de cuvinte;
  • când copilul manifestă interes pentru un obiect familiar, denumește-l rar și cu o voce caldă; prelungește silaba inițială (de exemplu, „MAAA… ma”) fără a întrerupe pronunția întregului cuvânt;
  • ajută-l să memoreze și să recunoască cuvinte similare, dar cu semnificații diferite, cu ajutorul imaginilor, poveștilor.

Odată ce copilul a practicat pronunția lentă și punctată a primelor cuvinte și a ajuns la vârsta de 16-18 luni, este gata să înceapă să construiască primele propoziții. La început, acestea vor fi extrem de simple. Implică-l în activitățile tale; poți răsfoi împreună cu el o carte, îl poți ruga să descrie ceea ce privește sau ascultă.

My title page contents