Primele cuvinte ale copiilor. Când sunt rostite și care sunt acestea?

Primele cuvinte ale copiilor. Când sunt rostite și care sunt acestea? Toți părinții așteaptă cu nerăbdare primele cuvinte ale copilului lor. De altfel, trebuie menționat că obiectivele fundamentale ale limbajului sunt atinse în primii trei ani de viață ale copilului. De fapt, în această perioadă, creierul se dezvoltă și se schimbă rapid. Primele cuvinte ale nou-născutului: la câte luni și ce sunt acestea? Să aflăm împreună!

Primele cuvinte ale copiilor sunt așteptate cu mare nerăbdare de către familia bebelușului și aduc mare bucurie. Din păcate, totuși, unele credințe larg răspândite despre dezvoltarea limbajului la copii nu au nicio bază științifică.

Este adevărat, totuși, că interacțiunea cu părinții și cu un mediu stimulativ verbal este absolut fundamentală în dezvoltarea limbajului. Dar, care sunt activitățile pe care trebuie să le faci cu copilul pentru a-l încuraja să spună primele cuvinte? Și care este vârsta la care vor fi pronunțate acestea?

Primele cuvinte ale unui nou-născut… Acestea nu sunt cuvinte!

Poate ai auzit și tu ce se spune în popor: că fetele sunt mai precoce decât băieții în formularea primelor cuvinte; în timp ce, o altă credință susține că, în cele mai multe cazuri, primul cuvânt pronunțat de către un bebeluș băiat este „mama” sau, cel mult, „tata”.

Din păcate, realitatea dovedește că primele cuvinte ale copiilor, de fapt, nu sunt deloc cuvinte. Este pur și simplu o combinație aleatorie de silabe, care ies pe măsură ce copilul încearcă să-și dea seama cum să folosească gura.

Primele cuvinte ale unui nou-născut (sau mai degrabă ceea ce părinții cred) nu sunt altceva decât o evoluție a lalației (repetare ritmică a unor sunete, proprie dezvoltării vorbirii la copii sau bâlbâială infantilă) sau pronunția aleatorie și necontrolată a sunetelor pe care bebelușii le pun în practică în primele săptămâni de viață.

Primele cuvinte ale copiilor. Când începe dezvoltarea limbajului la copil?

Un început real al dezvoltării limbajului se remarcă la copilul cu vârsta între 13 și 18 luni. În acest moment al vieții sale, copilul începe să facă progrese cu comunicarea intenționată. El devine capabil să asocieze sunetele cu intențiile, ca atunci când pune două silabe una lângă cealaltă pentru a-și chema mama: ma-ma.

Pentru ca cel mic să ajungă să poată compune propoziții de două cuvinte, va fi necesar să aștepți doi ani și jumătate; în timp ce deja la doi ani poate conta pe un vocabular format din cel puțin o sută de cuvinte; cu toate acestea, nu a învățat încă să le conecteze unul cu celălalt.

Cum poți să-i ajuți pe copii să-și dezvolte limbajul?

Pentru a ajuta la producerea primelor cuvinte ale bebelușului, există câteva reguli care trebuie respectate încă din primele luni.

Nu distorsionați cuvintele, folosind o cadență copilărească! Copilul trebuie educat să asculte cuvinte corecte și funcționale, articulând chiar propoziții complexe în prezența sa.

Înconjurarea copiilor cu un mediu verbal activ este crucială. La nivel științific, s-a demonstrat că acei copii care sunt crescuți în familii numeroase, care au frați mai mari sau care pur și simplu frecventează creșe, încep să vorbească mai devreme și mai bine decât copiii care nu au aceste oportunități.

Citirea basmelor copiilor este o activitate absolut stimulantă pentru dezvoltarea limbajului. Copiii își vor asculta și observa părinții, învățând să le imite mișcările gurii. În timp ce, încredințarea lecturii sau divertismentului televizorului, tabletelor și smartphone-urilor nu va avea aceleași efecte benefice, deoarece copilul nu va putea stabili o legătură reală cu vorbitorul.

My title page contents