Top cele mai bune 8 sfaturi pentru părinți 

Când vine vorba de creșterea copiilor, sfaturile nu se termină niciodată. Totuși, câteva sunt mai importante și pot fi considerate top cele mai bune 8 sfaturi pentru părinți. Creșterea copilului nu este ușoară, iar o educație bună se obține greu. Un părinte bun nu trebuie să fie perfect, pentru că nimeni nu este perfect. Niciun copil nu este perfect. De aceea, trebuie să ținem cont de acest lucru atunci când ne stabilim așteptările.

Modul de educare oferit de către părinți copiilor nu înseamnă atingerea perfecțiunii. Dar nici nu înseamnă că nu ar trebui ca părinții să lucreze pentru atingerea acestui obiectiv. În primul rând, stabiliți standarde înalte pentru voi, și apoi, în al doilea rând, pentru copiii voștri. Veți fi modelul lor.

Top cele mai bune 8 sfaturi despre învățarea unor bune abilități parentale

Multe dintre aceste sfaturi nu pot fi aplicate rapid și nici nu sunt ușoare. Și probabil că nimeni nu le poate face pe toate tot timpul. Dar e important să începeți de undeva, să lucrați continuu și să perseverați.

1. Fii un model bun

Nu-i spune copilului tău doar ceea ce vrei să facă. Arată-i!

Ființele umane sunt o specie specială și pentru că pot învăța prin imitație. Suntem programați să copiem acțiunile altora pentru a le înțelege și a le încorpora în propriile noastre acțiuni. Copiii, în special, urmăresc cu mare atenție tot ce fac părinții lor. Deci, respectă- ți copilul, arată-i un comportament și o atitudine pozitivă, acționează empatic față de emoția copilului tău. Astfel, copilul tău îți va urma exemplul.

2. Iubește-l și arată-i! Arată-ți dragostea!

Nu există ideea că un părinte își iubește prea mult copilul. Iubirea nu strică, ci ajută. Doar dacă alegi să faci (sau să oferi) în numele iubirii lucruri precum îngăduirea materială, indulgența, așteptarea scăzută și protecția exagerată. Când aceste lucruri sunt date în locul iubirii reale, atunci vei avea un copil răsfățat.

E atât de simplu să-ți iubești copilul: să-l îmbrățișezi, să petreci timp cu el și să-l asculți cu interes și sincer, să-i afli problemele în fiecare zi.

Arătarea acestor acte de dragoste poate declanșa eliberarea de hormoni cum ar fi oxitocina, care-l fac să fie fericit și să se simtă bine, să obțină un profund sentiment de calm, căldură emoțională și mulțumire. În urma acestor gesturi de iubire, copilul va dezvolta capacitatea de adaptare și, mai ales, o relație mai strânsă cu tine.

3. Fiți părinți pozitivi și fermi

Bebelușii se nasc cu aproximativ 100 de miliarde de celule cerebrale (neuroni) cu conexiuni relativ mici. Aceste conexiuni ne creează gândurile, ne conduc acțiunile, ne modelează personalitățile și, în principiu, ne determină să fim cine suntem. Mai târziu, aceste conexiuni sunt create, întărite și modelate prin experiențe din viața noastră.

  • Oferă-i copilului tău experiențe pozitive. Astfel, va avea capacitatea de a experimenta experiențe pozitive, și chiar el însuși să le ofere celorlalți.
  • Oferă-i copilului tău și experiențe negative. Doar așa va obține modul de dezvoltare necesar pentru a putea prospera.
  • Cântați acel cântec banal care-i place copilului, râdeți împreună cu el! Nu vă enervați atunci când aveți de rezolvat o problemă serioasă.
  • Nu numai că aceste experiențe pozitive creează conexiuni bune în creierul copilului tău, dar formează și amintirile despre tine pe care copilul tău le poartă pe viață.
  • Când vine vorba de disciplină, pare greu să rămâi pozitiv, dar nu imposibil.

Fiți părinți buni și fermi atunci când aplicați aceste reguli. Concentrați-vă asupra motivului din spatele comportamentului copilului. Și faceți din aceasta o oportunitate de a învăța pentru viitor, mai degrabă decât de a pedepsi pentru trecut.

4. Top cele mai bune 8 sfaturi – Fii un refugiu sigur pentru copilul tău

Spune-i copilului că veți fi mereu acolo pentru el, răspunzând la semnalele și la nevoile lui. Susține-ți și acceptă-ți copilul ca persoană fizică. Fii un refugiu cald și sigur unde copilul tău poate explora. Copiii crescuți de părinți care sunt în mod constant receptivi, tind să aibă o dezvoltare emoțională mai bună, dar și a abilităților sociale și de sănătate mintală.

5. Vorbește cu copilul tău

Majoritatea dintre noi știm deja importanța comunicării. Vorbește cu copilul tău și, de asemenea, ascultă-l cu atenție.

Păstrând o linie de comunicare deschisă, vei avea o relație mai bună cu copilul tău, iar acesta se va încrede să-ți împărtășească problemele, bucuriile, toate trăirile lui.

Nu trebuie să-i oferi soluții. Nu trebuie să ai toate răspunsurile pentru a fi un părinte bun. Doar ascultându-l vorbind și adresându-i întrebări clarificatoare, îl vei ajuta să dea sens experiențelor lui și să integreze amintirile.

6. Reflectă asupra propriei tale copilării

Mulți dintre noi dorim să ne comportăm diferit față de părinții noștri. Chiar și cei care au avut o educație bună și o copilărie fericită își pot dori să schimbe unele aspecte ale modului în care au fost crescuți. Dar foarte des, în practică, atunci când deschidem gura, vorbim la fel ca părinții noștri. Reflectarea asupra propriei noastre copilării este un pas către înțelegerea motivului pentru care noi, părinții facem unele lucruri așa cum facem. Notați lucrurile pe care doriți să le schimbați și gândiți-vă cum le-ați face diferit într-un scenariu real. Nu renunțați dacă nu reușiți din prima. Este nevoie de multă practică pentru a schimba în mod conștient metodele de creștere a copilului.

7. Fii atent la propria bunăstare

Părinții au nevoie și de alinare. Fii atent la propria ta bunăstare! De multe ori, lucruri precum sănătatea ta sau relația cu partenerul sunt ținute pe standby atunci când se naște un copil. Însă, dacă nu le acorzi atenție la timp, atunci când se va naște copilul, aceste probleme se vor agrava. Vor acumula mai multă încărcătură.

Acordați-vă timp pentru a vă consolida relația cu partenerul de viață. Nu vă fie teamă să cereți ajutor. A avea ceva „timp pentru mine”, pentru îngrijirea de sine este important pentru a întineri mintea. Modul în care părinții pot avea grijă de ei înșiși din punct de vedere fizic și psihic, va face o mare diferență în rolul de părinți și în viața de familie. Dacă aceste două domenii eșuează, și copilul tău va suferi.

8. Fără bătaie! NU ajută la nimic bun!

Pentru unii părinți, bătaia dată copilului poate duce la obținerea respectului din partea acestuia (deși, pe termen scurt), care uneori este o ușurare atât de necesară pentru părinți. Cu toate acestea, această metodă nu-l învață pe copil ce e bine și ce e rău. Îl învață doar să se teamă de consecințele externe. În schimb, apoi, copilul va fi motivat să evite să fie prins, să se ascundă.

Copiii care sunt loviți sunt mai predispuși la lupta cu alți copii. Este mai probabil să devină agresori și să folosească agresivitatea verbală/fizică pentru a rezolva disputele care vor apărea. De asemenea, atunci când cresc, există o probabilitate mai mare de a deveni delincvenți și să aibă un comportament antisocial, relații rele cu propriul copil, probleme de sănătate mintală, precum și probabilitatea să fie victimele violenței domestice (consumului de droguri).

Așadar, fii un părinte bun, și practică disciplina pozitivă!

 

My title page contents