Colagen: Ce este, ce beneficii oferă și ce alimente conțin colagen?

Colagen: Ce este, ce beneficii oferă și ce alimente conțin colagen? Foarte cunoscut și utilizat pe scară largă în produsele cosmetice pentru a preveni ridurile și pentru a menține pielea tânără și elastică, puțini cunosc importanța colagenului pentru întregul nostru corp.

Colagenul este o proteină și reprezintă 30% din proteina totală a organismului și până la 70% din proteina care formează pielea.

Este ceea ce ajută la susținerea și menținerea structurii întregului corp coeziv, ceea ce ne dă energie, ne face articulațiile flexibile și oasele solide.

De fapt, milioane de molecule de colagen formează fibrele țesutului conjunctiv al corpului: piele, păr, unghii, țesut muscular, ligamente, tendoane, cartilaj, oase.

Are rol „stabilizator”, conferind în același timp elasticitate și flexibilitate întregului organism.

Unde se găsește colagenul în organism?

Colagenul este prezent în țesutul conjunctiv al mușchilor netezi și joacă un rol valoros. Acesta ajută la construirea și menținerea pereților arterelor, a celor mai subțiri vase de sânge și a capilarelor elastice.

Colagenul se găsește în pereții intestinului și acțiunea sa este foarte utilă în toate acele patologii derivate din permeabilitatea intestinală, intervenind în vindecarea micro-rănilor mucoasei.

Iată cele mai importante tipuri de colagen:

Pe baza secvenței de aminoacizi, au fost identificate 28 de tipuri diferite. Cele mai importante sunt:

  • Colagenul de tip I, care reprezintă 90% din corpul nostru și se găsește în principal în piele;
  • Colagenul de tip II, este un element esențial al cartilajului și se găsește în articulații și discuri intervertebrale;
  • Colagen de tip III, găsit în piele și pereții vaselor de sânge;
  • Colagen tip IV, are o formă reticulată și susține membrana bazală.

Caracteristici și beneficii ale colagenului

Reduce rigiditatea și durerile articulare – Acționează ca un catalizator și depozitează calciu în oase, unde moleculele de colagen sunt dure și compacte. Studiile arată eficacitatea sa în tratamentul osteoartritei.

Ajutor valoros în tratamentul sindromului intestinului permeabil – Ajută la sigilarea micro-rănilor. Suplimentarea cu colagen poate fi foarte utilă în boala Crohn, colita ulcerativă, sindromul intestinului iritabil.

Promovează procesul natural de vindecare în bolile cardiovasculare – Contribuie la regenerarea celulelor pereților vasculari împreună cu vitamina C, lizina și prolina.

Crește masa musculară slabă – Ceea ce este important pe măsură ce îmbătrânim. Aceasta, deoarece o creștere a masei musculare ajută la susținerea posturii, îmbunătățește sănătatea oaselor și ajută la accelerarea metabolismului prin arderea mai multor grăsimi.

Îmbunătățește sănătatea ficatului – Studiile au arătat că glicina (o parte constitutivă a colagenului) poate ajuta la reducerea leziunilor hepatice induse de alcool și a altor forme de leziuni hepatice acute sau cronice.

Întărește sistemul imunitar.

Cum ne putem da seama dacă avem un deficit de colagen?

Colagenul este supus pierderii zilnice continue prin păr și peeling al pielii. Odată cu înaintarea în vârstă, există o reducere treptată a sintezei peptidelor precursoare de colagen.

Iată principalele simptome ale deficienței:

  • Căderea părului;
  • Ridurile și îmbătrânirea prematură a pielii;
  • Artrita reumatoidă;
  • Osteoporoza.

Există, de asemenea, factori care încetinesc sinteza colagenului organismului și ne expun unui risc suplimentar de deficiență:

  • expunerea excesivă la soare;
  • alcool;
  • administrarea în exces de medicamente;
  • fumat;
  • o dietă săracă în proteine animale (vegetariană și vegană);
  • consumul de prea mult zahăr;
  • consumul de uleiuri hidrogenate.

Alimente care contribuie la creșterea producției de colagen:

Colagenul este prezent în toate alimentele bogate în aminoacizi.

Vită: Colagenul care provine de la vaci constă în principal din tipurile I și III, care sunt prezente în cantități mai mari în corpul uman. Prin urmare, reprezintă o sursă excelentă. Fiind bogat în glicină și prolină, este util pentru producția de creatină și construirea mușchilor.

Carne de pui: Cel mai abundent tip de colagen aici este tipul II, care este cel mai bun pentru construirea cartilajului. Acest lucru îl face benefic pentru sănătatea articulațiilor. M mai ales că această sursă oferă, de asemenea, condroitină și glucozamină, ambele având efecte anti-îmbătrânire. Majoritatea suplimentelor care conțin colagen folosesc de obicei colagen de pui prin furnizarea de tip II.

Supă de oase: o sursă extraordinară de colagen ușor absorbit. Valoros în timpul convalescenței și în caz de anemie.

Pește: Colagenul găsit în pește are o biodisponibilitate de 1,5 ori mai mare în organism decât cel găsit la bovine și porci. Oferă în principal colagen de tip I, cu aminoacizii glicină și prolină. Deoarece tipul I este prezent în tot corpul, consumul mai mare de pește a fost asociat cu beneficii pentru articulații, piele, organe vitale, vase de sânge, digestie și oase.

Ouă: Ele sunt o sursă naturală de colagen. Includerea ouălor în dietă ajută la combaterea durerilor articulare și a rigidității, crește masa musculară, mobilitatea, promovează digestia și vindecarea rănilor.

Când trebuie să recurgem la suplimente cu colagen?

Colagenul nu numai că ne menține pielea tânără, dar are un efect profund de întinerire și sănătos în tot corpul.

Datorită concentrației sale în alimentele de origine animală, persoanele care urmează o dietă vegetariană sau vegană sunt mai predispuse la deficiențe.

Pentru a nu suporta îmbătrânirea celulară prematură, se recomandă recurgerea la suplimente de colagen extrase din plante.

My title page contents