Indiferent de situație, pericolele din aerul condiționat nu sunt de ignorat.

Îl iubim și urâm aproape în aceeași măsură. Ni-l dorim când nu-l avem, îl „vorbim de rău” când face parte din peisajul casnic sau de la locul de muncă. Oricum, indiferent de situație, pericolele din aerul condiționat nu sunt de ignorat.

 

Unii sunt convinși că nu ar face față temperaturilor caniculare dacă n-ar avea un aparat de aer condiționat în spațiile închise în care trăiesc și muncesc. Nu-i contrazicem. Utilitatea lui este dovedită. Cei dintâi care o confirmă sunt cei care locuiesc la bloc, la etajele superioare. Numai în pielea lor să nu fii… Dar beneficiile vin la pachet cu pericolele din aerul condiționat. Și sunt prețul confortului oferit.

Să-i recunoaștem întâi avantajele

Mai puține grade în casă, la birou sau în mașină oferă un nivel de confort ridicat, mai puțină transpirație și un risc redus de deshidratare. Mai oferă performanță la locul de muncă și o reducere a prezenței paraziților și insectelor. Un sistem curat de aer condiționat și bine întreținut ajută la eliminarea alergenilor externi, cum ar fi polenul. Și o calitate ridicată a aerului. Aceasta este partea frumoasă a poveștii. Dar reversul medaliei este altul…

Pericolele din aerul condiționat

Cercetările arată că persoanele care lucrează în medii climatizate suferă de dureri de cap cronice și oboseală constantă. Acestea pot suferi, de asemenea, de iritații ale sistemului respirator cauzate de uscarea mucoaselor. Ceea ce îi face și vulnerabili în fața răcelilor, a gripei și a altor boli.

Pielea uscată

Prea multe ore petrecute în spații cu aer condiționat determină pielea să piardă umiditate. Dacă nu ai grijă să consumi lichide în mod constant și în cantități suficiente, pielea va căpăta un aspect uscat.

Exacerbarea simptomelor bolilor cronice

Sistemele de climatizare sunt recunoscute că amplifică simptomele unor afecțiuni de care este posibil să suferi deja. Aerul condiționat este un factor de notorietate în creșterea tensiunii arteriale, dar și cu capacitate de a influența negativ artrita și nevrita. Numai pentru că face mai dificilă gestionarea durerii și tot poate fi considerat un mare dușman.

Scade toleranța la temperaturile ridicate

Cei care petrec mult timp într-un mediu cu aer condiționat devin din ce în ce mai intoleranți la temperaturile ridicate. Acest lucru este cauzat în principal de stresul pe care îl resimte organismul la trecerea de la o temperatură scăzută la una ridicată. Această intoleranță la căldură a dus la o creștere a deceselor cauzate de căldură în timpul perioadelor de caniculă.

Probleme de respirație

Deși climatizarea din mașină poate fi salvatoare (mai ales când ești blocat în trafic!), pe de altă parte creează deservicii în privința circulației germenilor și microorganismelor. Cele care sunt responsabile de creearea problemelor de respirație. Poate nu știai de bacteria Legionella pneumophila, cea care provoacă o boală infecțioasă potențial fatală, care se manifestă cu febră ridicată și pneumonie.

Paralizia „a frigore”

Setarea aparatului de aer condiționat la o temperatură foarte scăzută poate duce la paralizia a jumătate de față. Persoana afectată își va simți fața grea, se va putea observa că are vârful sprâncenei coborât, iar nasul îndreptat către cealaltă jumătate, neafectată. De altfel toată jumătatea de față suferă modificări: buzele sunt coborâte, ochiul nu poate fi închis și nici fruntea nu și-o va putea încreți.

Și încă multe altele

Lista pericolelor care „pătrund” odată cu aerul condiționat este chiar mai lungă de atât. Vom mai enumera otita, rinita alergică, sinuzita, nevralgia de trigemen, conjunctivita, durerile musculare, osoase și articulare, cistita. Și, oricât de ciudat ar părea, aerul condiționat îngrașă! Termoreglarea este o parte importantă a metabolismului bazal, în care organismul consumă calorii pentru adaptarea și menținerea constantă a temperaturii corpului. Câtă vreme menținem în mod artificial o temperatură constantă a mediului, mecanismul de termoreglare nu mai funcționează, ceea ce înseamnă un consum mai mic de calorii. Logic, nu?!

My title page contents