Alimente care constipă bebelușul. Ce să eviți să-i dai?

Care sunt acele alimente care constipă bebelușul? Constipația la copii este definită ca atare atunci când frecvența redusă de evacuare sau defecarea dureroasă sau obstrucția fecală la nivel rectal chiar și în prezența unei evacuări normale, persistă cel puțin 2 săptămâni.

Este o problemă răspândită la copii și este rareori un simptom al unei boli organice. Cel mai frecvent este o problemă funcțională, legată de alimente și/sau probleme de comportament.

De exemplu, asocierea cu faptul că a suferit defecări dureroase și decizia inconștientă consecventă de a amâna evenimentul, pentru a nu simți durere prin suprimarea impulsului de descărcare. Un ritm normal de evacuare este considerat un semn de bunăstare și orice variație devine adesea o sursă de anxietate pentru un părinte.

 

Alimente care constipă bebelușul. Laptele praf

Bebelușii hrăniți exclusiv cu lapte praf pot suferi de constipație din cauza acestui tip de lapte. Conform studiilor, majoritatea variantelor de lapte praf sunt pline de substanțe greu de digerat. Proteinele conținute de laptele praf sunt cele care creează în mod special probleme și favorizează constipația.

Cartofii

Aceștia sunt printre primele alimente solide care sunt introduse în alimentația bebelușilor. Cartofii favorizează constipația pentru că sunt plini de carbohidrați și de amidon, care nu se digeră complet. Apelează mai rar la cartofii obișnuiți și înlocuiește-i cu cartoful dulce, mai bogat în fibre.

Pastele preparate din făină albă

Fac și ele parte dintre alimentele preferate de bebeluși. Nu-i oferi bebelușului acest aliment în cantități mari, deoarece pastele pot determina apariția constipației. Alege paste ce conțin cereale integrale, mai bogate în fibre.

Alimente care constipă bebelușul. Brânza

Este preferată de mămici în alimentația bebelușilor, deoarece le furnizează acestora vitamine și minerale. Atenție însă, nu abuza de brânză când copilul se acomodează cu alimentația solidă. Lipsa fibrelor poate cauza adesea constipația.

Morcovii

Sunt plini de vitamine (cum ar fi A, E, K etc.), de minerale și de antioxidanți și sunt alimentele cele mai indicate de către medici pentru diversificarea alimentației bebelușului. Însă, odată fierți sau înăbușiți, cantitatea de fibre din ei se va reduce semnificativ. De aceea, nu-i oferi prea des bebelușului preparate pe bază de morcovi fierți.

Laptele de vacă

Laptele de vacă poate favoriza constipația cronică la bebeluși pentru că sistemul imunitar al bebelușului, încă suficient dezvoltat, va reacționa la proteina lactică. La începutul diversificării, încearcă să eviți acest aliment. Ba chiar până la 1 an. De asemenea, nu-i da bebelușului nici prea multă brânză de vaci sau iaurt pe bază de lapte de vacă.

Bananele coapte parțial

Bananele coapte sunt bune pentru reducerea constipației, dar cele ce sunt insuficient coapte pot duce la declanșarea ei. Deoarece, când nu sunt coapte, bananele conțin mult amidon, iar acesta este dificil de digerat de către stomacul delicat al bebelușilor. De asemenea, bananele au în componență pectină, o fibră solubilă, ce va absorbi apa din intestine și va determina scaune tari, uscate.

Alimente care constipă bebelușul. Orezul

Și orezul poate favoriza mult constipația, deoarece sistemul digestiv al bebelușului nu-l poate digera așa cum trebuie. Având un conținut redus de fibre, orezul alb nu e cea mai bună opțiune pentru alimentația bebelușului. Alege-l pe cel integral.

 

 

 

My title page contents