Scaunele micuțului creează disconfort mai degrabă părinților decât... împricinaților.

Subiect frecvent și îndelung dezbătut de mămici, constipația la bebeluși este o problemă supraevaluată în cele mai multe cazuri. Iar scaunele micuțului creează disconfort mai degrabă părinților decât… împricinaților.

 

Din experiența pediatrilor, constipația la bebeluși – cea reală! – nu este o problemă care apare prea des. Afectați ar putea fi, în unele cazuri, micuții hrăniți cu formulă de lapte sau cei care au intrat în etapa de diversificare. Însă cei exclusiv alăptați nu prea au de-a face cu așa ceva.

 

Nu e musai zilnic

În mintea noastră a fi constipat înseamnă a avea scaune rare și tari. Ce să vezi, constipația la bebeluși nu are doar aceste două caracteristici! Află că un sugar alăptat nu trebuie să aibă, în mod obligatoriu, un scaun zilnic. Așadar, dacă nu a murdărit un scutec într-o zi, nu e motiv de panică. Ba chiar e de bucurie. Este semnul cel mai clar că absoarbe foarte bine laptele mamei sale. Adevăratele semne de îngrijorare sunt atunci când bebelușul are mai puțin de trei scaune pe săptămână, sunt tari, uscate și mai mari decât ar fi normal. Indicatorul cel mai important pentru diagnosticarea constipației este dacă micuțul țipă, se chircește, suferă atunci când evacuează și o face cu greutate. Când burtica este tare iar scaunele au miros fetid. Abia atunci când aceste simptome sunt prezente și evidente, se poate vorbi despre constipație.

Fără intervenții din folclor!

În cazul bebelușilor hrăniți cu formulă de lapte, lucrurile stau diferit. Aceștia ar trebui să aibă, în teorie, cel puțin un scaun la două zile. Chiar și atunci când burtica lui nu respectă această regulă, dacă micuțul se simte bine și nu dă niciun semn de disconfort, dacă are poftă de mâncare și este vioi, atunci totul este în regulă. Să știi că unii bebeluși au scaun și o dată la 4 – 5 zile și nu e un motiv de îngrijorare. Acela este ritmul lui și n-ai ce-i face. Și nici nu trebuie să îi faci ceva. Ne referim aici la supozitoare, clisme sau termometru în funduleț. Astfel de practici nu sunt recomandate dacă ele nu vin de la pediatru. Abuzând de acestea există riscul ca cel mic să nu mai aibă scaune dacă nu i le provoci. Dacă totuși prezintă tabloul descris mai sus și chiar este constipat, adresează-te medicului și urmează-i sfaturile.

De încercat dacă-i constipat

Bebelușul prezintă simptome evidente de constipație? Poți încerca să-l ajuți să elimine gazele și fecalele masându-l circular pe burtică, în sensul acelor de ceasornic. Dacă îl alăptezi, modifică-ți dieta, mănâncă mai multe zarzavaturi, legume și fructe, bea mai multă apă. Este posibil ca de la tine – prin intermediul laptelui – să i se tragă pocinogul. Însă dacă în fecale ai observat un firicel de sânge, nu mai încerca nimic, mergi direct și urgent la pediatru! În cazul în care ai intrat în perioada de diversificare și puiul a început să se constipe, fii atentă la ce îi dai să mănânce pentru că multe alimente pot avea acest efect (brânzica, bananele, orezul, morcovul fiert).

My title page contents