Alergia copiilor la ou, de la reacții minore până la anafilaxie

Ouăle sunt cele mai comune alimente care provoacă alergii. Chiar dacă valoarea lor nutritivă este ridicată, alergia copiilor la ou îi va ține o vreme departe de beneficiile pe care acesta le are.

 

Alergia copiilor la ou se manifestă de obicei după câteva minute sau ore de la consum. Și nu este vorba doar despre ou ci și despre orice preparat care îl conține. Simptomele variază de la ușoare până la severe. Ele pot include erupții cutanate, urticarie, congestie nazală și vărsături sau alte probleme digestive. Rar, alergia la ou poate provoca anafilaxie, o reacție care poate pune viața în pericol.

Alergia copiilor la ou

Alergia la ouă poate apărea de la prima întâlnire cu acest aliment. Majoritatea copiilor, dar nu toți, își depășesc alergia la ou înainte de adolescență.
Reacțiile alergice la ou variază de la o persoană la alta și, de obicei, apar imediat după expunerea la alergen. Simptomele alergiei la ou pot include:
Inflamația pielii sau urticarii;
Congestie nazală, nas care curge și strănut (rinită alergică);
Simptome digestive cum ar fi crampe, greață și vărsături;
Semne de astm și simptome precum tuse, respirație șuierătoare sau scurtarea respirației.

Șocul anafilactic (anafilaxia)

O reacție alergică severă la ou poate duce la anafilaxie, o urgență care poate pune viața în pericol. Aceasta necesită administrarea imediată de epinefrină (adrenalină) și adresarea de urgență la camera de gardă a celui mai apropiat spital. Semnele și simptomele de anafilaxie includ:

  • Constricția căilor respiratorii, ceea ce face dificilă respirația;
  • Dureri abdominale și crampe;
  • Puls rapid;
  • Șoc, cu o scădere severă a tensiunii arteriale care se manifesta cu amețeli sau chiar pierderea cunoștinței.

Orice reacție a copilului la ou, chiar și una ușoară, trebuie adusă la cunoștința pediatrului.Severitatea reacțiilor alergice la ou poate varia de fiecare dată când apare. Adica, chiar dacă o reacție din trecut a fost ușoară, următoarea poate fi mai gravă.

Cauzele alergiei la ou

Alergiile alimentare sunt reacții exagerate ale sistemului imunitar. Pentru alergia la ou, sistemul imunitar identifică greșit anumite proteine din ouă ca fiind dăunătoare. Atunci când copilul intră în contact cu proteinele din ou, anticorpii le recunosc și alertează sistemul imunitar pentru a elibera histamină și alte substanțe chimice care provoacă semne și simptome alergice.
Atât gălbenușul cât și albușul de ou conțin proteine care pot provoca alergii, dar alergia la albuș este cea mai frecventă. Este posibil ca sugarii alăptați să aibă o reacție alergică la proteinele de ou din laptele matern, dacă mama consumă ouă.

Factori de risc

Anumiți factori pot crește riscul de a dezvolta o alergie la ou:
1. Dermatita atopică.
Copiii cu acest tip de reacție cutanată sunt mult mai susceptibili să dezvolte o alergie alimentară decât copiii care nu au probleme cu pielea.
2. Istoricul familial.
Un copil va fi mai expus riscului de a dezvolta o alergie alimentară dacă unul sau ambii părinți au astm, alergie alimentară sau un alt tip de alergie (febra fânului, urticarie sau eczemă).
3. Vârsta.
Alergia la ouă este cea mai frecventă la copii. Odată cu vârsta, sistemul digestiv se maturizează și reacțiile alimentare alergice sunt mai puțin susceptibile să apară.

Complicaţii

Cea mai semnificativă complicație a alergiei la ou este șocul anafilactic. Aceeași reacție a sistemului imunitar care provoacă alergie la ou poate provoca însă și alte afecțiuni. Un copil cu alergie la ou poate avea și un risc crescut de alte tipuri de alergii:

  • La alte alimente precum lapte, soia sau alune;
  • La părul de animale, acarieni, polen;
  • Reacții alergice ale pielii (dermatită atopică).

Sfaturi importante

  • Citește cu atenție etichetele produselor alimenatre. Unele persoane reacționează și la alimente care conțin numai urme de ouă.
  • Fii atentă la alimentele care conțin ou (maioneză, produse de cofetărie și patiserie, budinci, paste făinoase, sosuri etc).
  • Anunță rudele, bona, supraveghetorii sau educatorii copilului despre alergia lui la ou. În acest fel vei preveni posibile accidente.
  • Asigură-te că toți cei cu care copilul vine în contact știu ce trebuie să facă în caz de urgență.
My title page contents