MERSUL PE VÂRFURI LA COPII. CÂND TREBUIE SĂ ÎȚI FACI GRIJI?

Mersul pe vârfuri la copii, cunoscut și sub denumirea de mersul pe degete, este destul de frecvent la copiii care încep să meargă. Majoritatea copiilor depășesc această problemă pe măsură ce cresc și învață să meargă bine.

 

Copiii care continuă să meargă astfel când sunt mai mari, fac deseori acest lucru din obișnuință. Atâta timp cât copilul crește și se dezvoltă normal, mersul nu este probabil un motiv de îngrijorare.

Dar, uneori, mersul pe vârfuri poate provoca anumite afecțiuni, inclusiv paralizia cerebrală, distrofia musculară și tulburarea spectrului de autism.

Când să vezi un medic

Dacă copilul tău încă merge pe vârfuri după vârsta de 2 ani, discută cu medicul pediatru despre asta. Uneori e nevoie de o programare mai devreme de 2 ani, dacă micuțul are și mușchii picioarelor rigizi, rigiditate la tendonul lui Achile sau lipsa coordonării musculare.

Mersul pe vârfuri la copii. Cauze

De regulă, mersul pe vârful degetelor este un obicei care se dezvoltă atunci când un copil învață să meargă. În câteva cazuri, mersul cu vârful degetelor este cauzat de o afecțiune de bază, cum ar fi:

Un tendon al lui Ahile prea scurt. Acest tendon leagă mușchii din partea inferioară a picioarelor, de partea din spate a osului călcâiului. Dacă este prea scurt, poate împiedica călcâiul să atingă solul.

Paralizia cerebrală. Mersul pe vârful degetelor poate fi cauzat de o tulburare a mișcării, tonusul muscular sau postura cauzată de leziuni sau de dezvoltare anormală în părțile creierului imatur care controlează funcția musculară.

Distrofie musculară. Mersul pe vârfuri apare uneori în această boală genetică, în care fibrele musculare sunt neobișnuit predispuse la deteriorare și slăbesc în timp. Acest diagnostic ar putea fi mai probabil dacă copilul a mers inițial normal, înainte de a începe să meargă pe vârfuri.

Autism. Mersul pe vârfuri a fost legat de tulburările din spectrul autismului, care afectează capacitatea copilului de a comunica și interacționa cu ceilalți.

Mersul pe vârfuri la copii. Factori de risc

Mersul pe vârfuri din obișnuință, cunoscut și sub denumirea de mersul pe vârfuri idiopatic, uneori se poate moșteni de la cineva din familie.

Complicaţiile pe care le poate da mersul pe vârfuri

Mersul persistent pe vârfurile degetelor poate crește riscul de cădere al copilului. De asemenea, de pe urma acestuia poate rezulta o stigmă socială.

Sursa: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/toe-walking/symptoms-causes/syc-20378410?page=0&citems=10

 

My title page contents