metode să-ți convingi copilul să mănânce legume

Alimentația sănătoasă este foarte importantă pentru cei mici. Dacă îți dorești ca micuțul tău să aibă un stil de viață echilibrat, dar el refuză, ai putea încerca câteva metode să-ți convingi copilul să mănânce legume.

 

Este deja foarte bine cunoscut faptul că legumele sunt importante în alimentația oricui, indiferent de vârstă. În viața celor mici, ele joacă un rol important în creșterea imunității, aduc un plus de energie, iar vitaminele și mineralele din legume mențin un echilibru la nivelul organismului.

De ce sunt atât de bune legumele pentru copii?

Potrivit Dailymail.co.uk, o dietă bogată în fructe și mai ales în legume contribuie la arderea mai rapidă a caloriilor și ajută foarte mult la prevenirea obezității. Mai mult decât atât, consumul echilibrat de legume contribuie la menținerea organismului sănătos și poate preveni bolile de inimă sau accidentele vasculare.

Cum îl convingi pe cel mic să mănânce legume?

Pentru copii, legumele nu sunt mereu cel mai tentant aliment. În locul unei porții de supă de legume, al unei tocănițe sau al unui bol cu broccoli, cel mic va prefera întotdeauna o înghețată sau o ciocolată bună.

Totuși, există metode să-ți convingi copilul să mănânce legume. Cei de la Parents.com au întocmit o listă, așa că iată-le pe cele mai simple și ușor de pus în practică:

Un program de care tu și întreaga familie să vă țineți

Copiii au nevoie de o masă o dată la 3-4 ore: 3 mese, 2 gustări și multe lichide. Astfel, cei mici se bucură de o dietă echilibrată și un stil de viață sănătos. Dacă cei mici refuză să mănânce legume la o masă, le poți introduce într-o gustare. Taie felii subțiri de castreveți, morcovi sau ardei si pune-le într-un pahar. Lasă paharul pe masă și invită-i pe cei mici să se servească ori de câte ori își doresc o gustare.

Mai mult decât atât, te poți gândi din timp la un meniu pentru întreaga familie, pe care să îl discuți cu copilul. Dacă nu poți planifica mesele pentru întreaga săptămâna, planifică-le măcar pe cele pentru cină.

Schimbă alimentele treptat

Iată un truc smart de pus în practică: introdu legumele în alimentația copilui în mod treptat. Este normal ca cei mici să fie reticenți în fața alimentelor noi. Cel mai bine ar fi să le introduci în micul dejun, prânz și cină, iar dacă vezi că cel mic nu le mănâncă, poți încerca să îl ademenești cu povești frumoase și informații despre legumele respective.

Zahărul te poate ajuta să îl convingi pe cel mic să mănânce legume

O metodă prin care poți face fructele și legumele mai atractive este să adaugi puțin zahăr. Cei mici sunt fani dulciuri, așa că alimentele sănătoase ar putea deveni mai tentante cu puțin zahăr brun. De exemplu, cei de la Parents.com sugerează o rețetă ușoară: morcovi copți cu puțin zahăr brun pe deasupra.

Metode să-ți convingi copilul să  mănânce legume? Gătitul lor!

Pe cei mici îi încântă noutățile, iar dacă el se va implica în alegerea sau prepararea mâncării, va fi și mai interesat să o guște. Poți începe prin a-i lua cu tine la magazin și a-i lăsa să aleagă legumele pe care le veți mânca la cină. Apoi, roagă-i să te ajute cu prepararea, ornarea în farfurie sau chiar cu curățatul alimentelor.

În timp ce prepari mâncarea, roagă-i pe cei mici să o guște și să îți spună părerea lor.

Recompensele ocazionale sunt admise

Uneori, așa cum se întâmplă și în cazul adulților, celor mici li se face poftă de mâncare mai puțin sănătoasă. Lasă-i din când în când să se bucure de gustarea sau masa lor preferată. Astfel, nu le vei interzice alimentele, iar ei vor știi că uneori se pot bucura și de o masă mai puțin echilibrată.

Modelul exemplului funcționează întotdeauna

Puterea propriului exemplu este cea mai importantă. Așa cum în cazul cititului sau al sportului, ar fi bine să fii consecvent și să îi prezinți copilului tău un model, și în cazul alimentației, preferințele tale culinare le influențează pe ale lui.

De exemplu, dacă îți dorești să îl convingi mai ușor să mănânce legume, include și tu legumele în alimentația zilnică a întregii familii. Bucură-te alături de copiii și de partenerul tău de o masă sănătoasă și lasă propriul exemplu să-l convingă pe cel mic de cât de bune sunt legumele.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

My title page contents