Cu bebelușul în avion. Ce trebuie să știți când călătoriți cu bebelușul în avion

CU BEBELUȘUL ÎN AVION. CE TREBUIE SĂ ȘTIȚI CÂND CĂLĂTORIȚI CU BEBELUȘUL ÎN AVION

Cu bebelușul în avion, da sau nu? De ce nu? Puteți… fără probleme! Important este să-i dați biberonul sau să-l alăptați în momentul decolării și aterizării. Să călătoriți cu avionul cu un nou-născut? Care sunt regulile în zbor? Și în timpul decolării și aterizării, ce trebuie făcut pentru schimbarea bruscă a altitudinii? O serie de întrebări pe care și le pun mamele, îngrijorate pentru primul zbor al copilului.

Cu bebelușul în avion. Cum vă descurcați cu presiunea?

Nou-născuții pot merge cu avionul încă din primele săptămâni de viață. Presurizarea duce la o reducere a presiunii atmosferice în interiorul cabinei până când se ajustează la o înălțime de aproximativ 2000 de metri. „Dar este o variantă în care corpul unui nou-născut sănătos se poate adapta fără dificultate și fără riscuri“, subliniază Costantino Romagnoli, profesor de Sacred Heart Universitatea Catolică Neonatologie din Roma, Director al neonatale Unitatea de Terapie Intensiva a Spitalului Gemelli și Președinte al Societății Italiene de Neonatologie.

Mult timp în urmă s-a presupus că presurizarea ar putea duce la probleme de hipoxie (de exemplu, reducerea nivelului de oxigen din sânge). Este un risc pentru copiii cu probleme cardiace congenitale, dar în cazul copiilor sănătoși (chiar și în cazul prematurilor) nu prezintă niciun pericol zborul.

Cu bebelușul în avion: la decolare și aterizare. Suzeta, prietena de zbor!

Cea mai mare teamă a mamelor este că, în momentul decolării și aterizării, copilul poate avea dureri în urechi, legate de schimbarea bruscă a altitudinii. „Când se modifică cota într-un timp scurt, reacția tuburilor Eustachian (tuburi prin care se conectează faringele cu urechea medie) este să se închidă automat. Astfel încât să se mențină o presiune constantă în interiorul urechii“, explica prof. Romagnoli. Tuburile Eustachian se redeschid printr-o simplă înghițire sau un căscat.

Sugarii nu știu cum să pună în aplicare aceste mecanisme într-un mod spontan. De aceea este indicat să fie puși la sân sau să li se dea un biberon cu lapte, apă sau ceai. Astfel, ei vor fi determinați să înghită. Și mai simplu este să-i oferiți bebelușului suzeta (în cazurile în care o acceptă). Pentru copiii mai mari funcționează și suflarea nasului.  Acestea sunt măsuri de precauție care trebuie puse în aplicare numai în timpul decolării și aterizării. Odată ce a fost atinsă altitudinea, urechea se adaptează și nu este necesară nicio altă măsură de precauție.

Cu bebelușul în avion. Care sunt regulile în zbor?

În general, nou-născuții stau pe brațele mamei pe întreaga durată a zborului. La decolare și aterizare, mama își fixează centurile, ținând copilul în brațe. Dacă vă este mai confortabil, puteți să țineți copilul în marsupiu și treceți centura peste amândoi, mai lejer. Dacă aveți o călătorie mai lungă, cereți informații companiilor aeriene. Acestea vă vor prezenta care sunt soluțiile posibile: în funcție de companie, pentru cei mici există un pătuț, un leagăn pentru copii de până la 6 luni (similar cu navele spațiale sau un scaun cu rotile). Până la 2 ani este scaunul pentru sugari, un scaun care trebuie fixat pe scaun. Unele companii aeriene vă permit să vă aduceți scaunul auto dacă îndepliniți anumite cerințe. Rețineți însă că, în general, dacă copilul ocupă un loc, este necesar să cumpărați un bilet separat. De regulă, de la 2 ani începe acest pas al cumpărării de bilet. Depinde de situație. Cu informațiile primite, de acum puteți călători liniștiți cu bebelușul în avion. 

My title page contents