Igienizarea pernelor cu soluții naturale. Atunci când ne ocupăm de treburile casnice, trebuie să ținem cont de faptul că este necesară curățarea periodică a mobilierului sau a accesoriilor din dormitor. Pernele trebuie spălate în mod corect. În plus, trebuie să faci acest lucru cu atenție, pentru a nu le deteriora. Astfel, pentru a igieniza și dezinfecta pernele fără a le spăla, poți folosi câteva metode naturale.
Acestea sunt utile în special pentru pernele care nu pot fi spălate la mașină, cum ar fi cele din latex sau spumă cu memorie.
Sfaturi pentru igienizarea pernelor cu soluții naturale și practice
Bicarbonat de sodiu și ulei esențial de eucalipt
Pentru a dezinfecta perna, pune-o într-o pungă mare și adaugă bicarbonat de sodiu și câteva picături de ulei esențial de eucalipt. Agită punga și apoi lasă perna să stea peste noapte în această soluție. În dimineața următoare, înlătură bicarbonatul de sodiu cu aspiratorul. Bicarbonatul de sodiu acționează împotriva mucegaiului și a bacteriilor. Dacă, de asemenea, dorești pur și simplu să scapi de o pată, poți presăra o cantitate mică de bicarbonat de sodiu pe pată și o lași să acționeze timp de 30 până la 60 de minute. După acest timp, aspiri locul cu aspiratorul.
Oțet alb
Ca alternativă la bicarbonatul de sodiu, poți folosi oțet alb. Pulverizează-l pe suprafața pernei (sau doar pe pată) sau tamponează ușor cu un burete înmuiat. Oțetul acționează, de asemenea, eficient împotriva mucegaiului și bacteriilor.
După curățarea pernei cu bicarbonat de sodiu sau oțet, pune-o să se usuce la soare. Lumina UV și căldura de la soare distrug microorganismele, menținând pernele igienizate.
Zeamă de lămâie și sare grosieră
Pentru pernele cu umplutură de pene, umple cada cu apă rece și adaugă sucul unei lămâi și o mână de sare grosieră. Apoi înmoaie perna și agit-o puțin pentru a lăsa soluția să se infiltreze în material. Lasă să acționeze timp de aproximativ 15 minute și apoi golește cada. Clătește pernele cu apă caldă și lasă-le să se usuce la aer, dar la umbră. Înainte de depozitare, verifică dacă acestea sunt perfect uscate.
Igienizarea pernelor cu soluții naturale, în funcție de material
După cum știm, există diferite tipuri de perne: din latex, sintetice, din puf de gâscă și lână merinos. Iată cum să procedezi pentru curățarea acestora:
Perne sintetice
Pernele sintetice sunt cele mai cumpărate și utilizate tipuri de perne pentru dormit. Iată cum să le speli în mașina de spălat sau manual.
În mașina de spălat
Pentru spălarea în mașina de spălat, ideal ar fi ca pernele sintetice să fie spălate în apă rece, folosind un detergent ușor, cum ar fi săpunul de Marsilia. Acesta are proprietăți remarcabile de curățare, dar nu este agresiv, motiv pentru care poate fi folosit pentru o gamă largă de rufe.
Alternativ, poți spăla pernele punând 1 pahar de oțet sau de bicarbonat de sodiu în sertarul mașinii de spălat. Astfel, pernele sunt atât igienizate, cât și albite.
Atenție la ciclul de rotire: pentru a nu deteriora pernele, ar fi mai bine să nu folosești programul de stoarcere sau să folosești un program blând și ușor.
Pentru a amortiza activitatea ciclului de centrifugare, adaugă câteva prosoape! Va ajuta!
Spălarea manuală
Pentru spălarea manuală a pernelor sintetice, pune-le într-un lighean cu apă, în care ai dizolvat un detergent organic ușor și lasă-le să se înmoaie câteva ore. Apoi clătește-le pentru a îndepărta toate urmele de spumă și stoarce-le.
Lasă-le să se usuce complet la aer, așezându-le orizontal.
Perne din puf de gâscă
Pernele din puf de gâscă sunt foarte moi și oferă o ușurare vizibilă atunci când dormim pe ele. Deoarece sunt mai delicate, este mai bine să optezi pentru o spălare manuală a acestora.
Mai întâi, îndepărtezi praful bătând ușor perna. Umpli cada cu apă rece și înmoi pernele. Adaugi în apă sucul unei lămâi și sare grosieră. Combinația acestor două elemente oferă garanția că pernele vor fi curate și igienizate.
Lămâia are proprietăți antibacteriene și de albire, sarea grosieră va absorbi orice pete de umezeală și va avea un efect de curățare asupra pernei.
Va fi foarte util să masezi perna din când în când, astfel încât să își recupereze forma obișnuită.
Perne din lână merinos
Lâna merinos este un material foarte valoros și a fost întotdeauna folosit pentru producția de perne de noapte. În acest caz, poți alege să speli pernele în mașina de spălat, la programul special de lână. Nu uita să pui pernele în huse speciale pentru spălarea rufelor delicate.
Poți folosi un detergent blând, cum ar fi cel care conține săpun lichid din Marsilia sau bicarbonat, astfel încât spălarea să fie foarte blândă. În plus, stoarcerea nu trebuie să depășească 600 de rotații pe minut.
Odată spălate, ca și în cazul tuturor pernelor, lasă-le să se usuce orizontal. Dar nu uita să distribui uniform toată lâna din pernă masând-o.
Perne din latex
Pernele din latex sunt fabricate dintr-un material special care nu se pretează a fi spălat în mașina de spălat. Mașina de spălat poate să distrugă latexul. Unele persoane preferă chiar să nu spele acest tip de perne pentru a nu le distruge. De aceea, aceste perne pot fi lăsate în aer liber câteva ore pentru a se aerisi.
Pentru spălarea manuală, este mai bine să eviți să folosești sarea grosieră, deoarece acțiunea sa de curățare poate fi agresivă și corozivă. Este mai bine să optezi pentru o soluție preparată din apă caldă cu puțin oțet.
Lași perna să se înmoaie peste noapte. Apoi o pui să se usuce la aer, evitând soarele direct.
Spor la curățenia de primăvară!