Tratarea punctelor de grăsime de pe față cel mai bine o face cosmeticiana, dar se poate realiza și acasă.

Sunt niște mici chisturi nu mai mari de 2 mm și sunt extrem de inestetice. Medical se numesc milia și se formează atunci când celulele moarte de keratină se blochează sub piele. Tratarea punctelor de grăsime de pe față cel mai bine o face cosmeticiana, dar se poate realiza și acasă.

 

Ai putea crede că sunt doar niște coșuri, pentru că seamănă foarte bine cu acestea. Sunt albe sau galbene și nedureroase. Nu sunt coșuri, diferența fiind aceea că aceste microchisturi sunt poziționate mai adânc sub piele și nu superficial. În tratarea punctelor de grăsime de pe față cel mai important lucru este să nu fie lezate. Altfel, pot apărea infecții care să lase în urmă cicatrici.

Unde și de ce apar

Îți vei da seama că nu sunt coșuri pentru că ele apar nu doar pe față (în zonele non-grase ale pielii, pe obraji, pleoape sau zona buzelor) ci și în zone precum cea genitală sau pe spate. Motivul pentru care apar îl reprezintă folosirea unor produse cosmetice nepotrivite (creme, uleiuri), mult prea grase. Aceste produse „sigilează” orificiul extern al glandelor sebacee și sudoripare, favorizând acumularea de keratină. De asemenea, derivații de vitamina A din creme și prezența alcoolului din acestea, transpirația în exces, razele ultraviolete sau tulburările hormonale (inclusiv din pubertate) pot fi factori declanșatori.

Cazurile grave, la dermatolog

În cazul în care micile puncte de grăsime sunt superficiale (deși rar se prezintă în acest fel) ele trec de la sine sau cel mult folosind un produs de exfoliere. Este de preferat ca toate procedurile să fie realizate de o persoană specializată, respectiv o cosmeticiană sau un medic dermatolog. În cazurile grave, medicul poate propune efectuarea unor foarte mici incizii sau poate recomanda un tratament cu laser.

Tratarea punctelor de grăsime de pe față

Fără a garanta succesul acestor tratamente ușoare, poți totuși încerca acasă să scapi de nesuferitele puncte de grăsime. O primă variantă este un ceai concentrat de mușețel. Fierbe apa și pune cu generozitate în ea flori de mușețel (nu plicuri de ceai!). După ce ceaiul a fiert pune pe cap un prosop curat și stai cu fața la abur timp de zece minute pentru a se deschide porii. Apoi aplică pe zonele în care ai puncte de grăsime un amestec format dintr-o lingură de bicarbonat de sodiu, 50 g de miere și o linguriță de ulei de cocos. Masează ușor până când „crema” se absoarbe în piele și rămâi cu ea pe față timp de un sfert de oră. Spală apoi fața cu apă călduță. Repetă acest tratament zilnic, timp de șapte zile.

Încearcă și natural

Alte variante de tratare a punctelor de grăsime sunt cele în care poți folosi extract de mesteacăn, ulei de șofrănel, de cânepă sau de ricin ori apă de trandafiri. Extractul de mesteacăn îl poți adăuga în crema ta de față pe care o folosești în mod obișnuit. În ceea ce privește apa de trandafiri, aceasta se aplică fie ca demachiant, fie ca loțiune tonică, dar la fel de bine poate fi adăugată în măști și loțiuni. Uleiul de șofrănel îl poți folosi ca atare, dar, ca și extractul de mesteacăn, îl poți adăuga în crema de față. Reduce mărimea punctelor de grăsime și nu înfundă porii. Alcătuit în proporție de 80% din acizi grași esențiali, uleiul de cânepă are calități de neegalat în privința îngrijirii pielii. Nu doar că reduce mărimea punctelor de grăsime dar și curăță, detoxifică și hidratează tenul. Folosește-l ca atare sau adaugă-l în măști. Uleiul de ricin – amestecat cu cel de jojoba – îndepărtează punctele de grăsime dar și punctele negre, curățând desăvârșit porii pielii. Mai mult, stimulează producția de colagen și elastină, ceea ce este mai mult decât perfect pentru ten.

My title page contents