Cum organizezi curățenia de Paște acasă?

Cum organizezi curățenia de Paște acasă? Primăvara aduce cu sine nu numai vreme bună, ci și curățenia specială pentru Paște, care coincide și cu cea de la începutul primăverii. Există o tradiție de a întâmpina Paștele cu o casă curată.

Dar cum să faci curățenia de primăvară mai plăcută, mai repede și mai ușor?

Iată câteva idei:

Asigură-te că ai produsele necesare

Înainte de a începe, verifică dacă ai produsele potrivite pentru curățat casa: soluții de curățat geamuri, soluții de curățare pentru parchet, podea, gresie.

Secretul unei curățări amănunțite și, în același timp ușoare, constă în alegerea unor aparate eficiente:

  • Aspirator – un aspirator de calitate te va ajuta să scapi de praf și murdărie într-un timp foarte scurt, fără a depune prea mult efort. Poți alege modele clasice cu sau fără sac dar și un model vertical, pe care îl vei folosi foarte ușor oricând dorești. Este modelul ideal mai ales dacă ai copii și vrei să menții casa curată în fiecare zi.
  • Mașină de spălat și uscător – sunt probabil cei mai importanți aliați. Pe lângă alegerea acestor aparate cu o capacitate care se potrivește nevoilor familiei tale, este important ca aceste aparate să aibă diverse programe pentru diferite țesături, sport sau haine delicate. Iar dacă te echipezi și cu un uscător, ai simplificat și mai mult lucrurile. Vei avea rufe uscate mai rapid și mai bine!
  • Stație de călcat – Cu stațiile moderne de călcat, cutele sunt îndepărtate ușor și în siguranță.

Dacă alegi aparate moderne și de calitate, ai mai mult timp și energie. Munca devine relaxantă și chiar mai ușoară pentru tine!

Cum organizezi curățenia de Paște acasă? Împarte curățenia cu membrii familiei!

Nu ezita să împarți sarcinile cu cei dragi! În același timp, vei face din acest moment un motiv pentru a petrece cât mai plăcut timpul împreună.

Pentru ca ziua să fie și mai distractivă, poți organiza și un concurs cu premii simbolice. De exemplu: cine termină primul sarcina atribuită primește premiul, dar nu contează doar timpul, ci și modul în care a fost efectuată treaba. Astfel, lucrurile vor fi luate mai în serios. Chiar și copiii foarte mici pot ajuta: să curețe unele obiecte, să-și pună jucăriile la loc etc.

Fii eficientă făcând mai multe activități în același timp

Pentru o eficiență maximă, este util să recurgi la ideea de „multitasking” mai ales dacă ai aparatele necesare care îți simplifică munca. De exemplu, în timp ce dai cu aspiratorul sau cureți ferestrele etc., poți porni mașina de spălat vase și astfel o lași să-și facă treaba. La final vei avea atât casa, cât și vasele curate, fără a pierde prea mult timp pentru a termina totul.

De asemenea, este posibil să organizezi alte lucruri în casă pentru a economisi mai mult timp: mașina de spălat și uscătorul ar putea fi lăsate active în fundal, în timp ce pregătești anumite preparate pentru masa de Paște. Multitasking-ul este un mod inteligent de a termina ceea ce trebuie să faci într-un mod mai rapid și, în primul rând, calitativ. Dacă încerci să faci manual mai multe lucruri în același timp, cu siguranță există riscul ca unele dintre ele să nu funcționeze foarte bine.

Curățenia de Paște nu trebuie să fie o activitate neplăcută

Deși trebuie făcută, curățenia de Paște nu ar trebui privită ca o activitate neplăcută și obositoare sau ca o sursă de stres pentru întreaga familie. De altfel, trebuie să știi că, de fapt, aceste activități  – curățenia și restul preparatelor – nu definesc Paștele. Ziua de Paște ar trebui să fie un moment de pace și bucurie pentru oamenii pe care îi iubești. Un timp în care să te bucuri de familie, să fiți în pace unii cu alții etc. Curățarea casei de Paște este un obicei străvechi. Un moment al adunării familiei și fiecare își face partea cu hărnicie și veselie. Perioada Paștelui coincide aproape întotdeauna cu sosirea primăverii și, de aceea, este timpul pentru marea curățenie.

Cum organizezi curățenia de Paște acasă? Iată câteva sfaturi:

  • aerisește bine încăperile în orele cele mai calde ale zilei, pentru a distruge acarienii;
  • bate saltelele și aspiră praful;
  • curăță spațiul de pe dulapuri, uși și plinte;
  • îndepărtează praful de pe pereți, începând de sus în jos;
  • spală perdelele, curăță barele;
  • curăță covoarele curate și uscate cu bicarbonat de sodiu;
  • șterge ferestrele cu ziare (dacă ai) pentru a le face să strălucească ca oglinzile;
  • curăță faianța din baie și bucătărie de sus în jos cu produse degresante, și lustruiește-le cu o cârpă moale;
  • degresează și lustruiește lustrele;
  • aspiră praful de pe țesături (canapele, scaune, spală părțile detașabile în apă ușor călduță, în care ai pus un săpun neutru);
  • spală și îngrijește canapelele și fotoliile din piele, cu măsurile de precauție adecvate;
  • curăță tablourile;
  • curăță tacâmurile;
  • șterge interiorul mobilierului cu cârpe umede;
  • spală interiorul mobilierului de bucătărie și îndepărtează orice produs expirat;
  • curăță rosturile, îndepărtează praful și spală-le cu produse specifice.
My title page contents