Seara de dinaintea examenului. Ce să faci și ce să nu faci?

Seara de dinaintea examenului. Ce să faci și ce să nu faci? Există multe examene în viață: de la examene pentru liceu, la examene de permis de conducere, la admiterea la universitate. Pentru a evita anxietatea și frustrarea, trebuie să înveți cum să le gestionezi în mod corect. Descoperă în cele ce urmează câteva sfaturi despre ce să faci (și ce să nu) în seara de dinaintea examenului!

În primul rând, trebuie să știi că mintea noastră iubește rutina. Repetările ajută creierul să intre în „modul automat”, economisind energie și eliberând stresul. În momentele tensionate, cum ar fi noaptea de dinaintea unui examen sau a unei teme de curs, rutina este un colac de salvare care ne împiedică să intrăm în panică.

Mai ales dacă suferi de anxietate înaintea unui examen, este important să acorzi atenție comportamentelor tale cu o noapte înainte de test. De exemplu, să iei cina devreme și cu alimente ușoare asigură un somn mai bun, în timp ce consumul de cafea după-amiaza poate agrava chiar starea de agitație (cu riscul de a nu dormi noaptea).

Să ieși o oră cu prietenii servește pentru a distrage creierul de la gândurile anxioase despre examen. Atenție, doar o oră! Dacă vei sta până târziu în noapte, riști să nu funcționezi dimineață și să fii foarte obosit.

Seara de dinaintea examenului. Ce să faci cu o seară înainte de examene?

Ia o gură de aer proaspăt

După ore și ore de studiu, corpul și mintea trebuie să se deconecteze de la studiu și „să ia o gură de aer proaspăt”. Poți petrece câteva ore în aer liber singur sau cu prietenii. Natura are o puternică putere de regenerare și cu siguranță te va ajuta să-ți recâștigi calmul.

A face sport este, de asemenea, o modalitate excelentă de a elibera tensiunea, dar nu exagera! Altfel riști să fii prea obosit a doua zi.

Mănâncă ușor și devreme

Cu o seară înainte de examen, este recomandat să iei cina cel mai târziu la 19:30. Astfel încât organismul să aibă suficient timp să digere calm înainte de a merge la culcare. Este mai bine să preferi alimentele ușoare, cum ar fi legumele și peștele și să eviți să mănânci prea mulți carbohidrați rafinați, cum ar fi orezul și pastele.

În dimineața examenului, pe de altă parte, este bine să iei un mic dejun consistent (fără a exagera) și să nu mănânci prea multe dulciuri. Zahărul din brioșe și gustări provoacă un vârf de energie care se transformă imediat în oboseală și somnolență. Un mic dejun cu fructe, iaurt grecesc sau ovăz integral este ideal. Dacă nu ai poftă sau nu poți să mănânci (nervozitatea „închide” stomacul), ia cel puțin un fruct la tine.

Meditează

O jumătate de oră de meditație înainte de culcare face minuni pentru calmarea minții. Dacă nu ești obișnuit să meditezi, poți aborda această practică cu câteva exerciții de mindfulness. Exercițiul de vizualizare a momentului examenului este, de asemenea, foarte util: imaginează-ți că ești în clasă în timpul testului, întrebările pe care profesorul le va pune și răspunsurile lor, toate acestea ajută la îndepărtarea fricii și la reducerea incertitudinii.

Oprește telefonul mobil

Telefonul trebuie pus întotdeauna deoparte cu cel puțin o oră înainte de culcare. Luminile albastre ale dispozitivelor electronice interferează cu producția de melatonină în creierul nostru și agravează drastic calitatea somnului.

Dar efectul ecranului telefonului nu este singurul dezavantaj al utilizării telefonului mobil. Chat-ul târziu în noapte cu colegii de clasă anxioși nu face altceva decât să te absoarbă într-o spirală de îngrijorare și disperare. În plus, vei pierde ore importante de somn.

Seara de dinaintea examenului. Ce să NU faci cu o seară înainte de examene?

Să nu mergi târziu la culcare

Pentru o reușită ai nevoie de odihnă suficientă și de calitate. Somnul bun te ajută să te descurci bine la școală! Beneficiile somnului asupra memoriei și capacității de concentrare sunt acum cunoscute de toată lumea. Este foarte important să te mergi la culcare devreme cu o seară înainte de examen.

Să nu bei cafea în după-amiaza de dinaintea examenului

Da, studii recente arată că a bea cafea este bine pentru creier, dar la fel de adevărat este că ar trebui evitată din după-amiaza zilei de dinaintea examenului. Cofeina are un efect stimulativ care interferează cu tiparele de somn. Prin urmare, evită să bei cafea de la ora 15:00 cu o zi înainte și, absolut, fără cofeină după cină.

Să nu studiezi toată noaptea

Un obicei prost al multor studenți este să-și concentreze tot studiul în ultima zi înainte de examen, astfel încât să fie forțați să rămână până târziu pentru a studia și să ajungă foarte obosiți în dimineața următoare. De aceea, este recomandat să ții evidența studiului cu un jurnal de învățare. În orice caz, în noaptea de dinaintea examenului, este mai bine să dormi bine decât să rămâi treaz și să revizuiești și să te transformi într-un zombie a doua zi.

My title page contents